0

В продължението на статията от миналия брой с европейския шампион по културизъм в категория до 80 кг от 2021 година Димитър Леков говорим за спецификите при усвояването на веществата при двата пола и за ролята на ензимите и хормоните при изготвянето на тренировъчни програми и хранителни планове. На базата на дългогодишния си опит и задълбочени знания в областта на тренировките и здравословната диета спортистът споделя впечатления от практиката си като инструктор на десетки клиенти от всякакви възрасти и разказва повече за това какви хора и защо го търсят. Пред „Здраве с Телеграф“ Митко разкрива и колко време и усилия му е коствало да постигне впечатляващия си външен вид, с който печели призове от редица вътрешни и международни турнири.

ЗДРАВЕ с Телеграф: Европейският шампион по културизъм Димитър Леков: Солта е полезна през лятото

„Отслабването зависи и от нивата на хормоните, а те се контролират с активност и здравословно хранене. Хopмoнитe имaт диpeĸтeн eфeĸт въpxy aпeтитa и тoвa ĸoлĸo мaзнини щe cĸлaдиpaтe пo ĸopeмa, xaншa и другите мастни депа в организма. Оcнoвнaтa пpичинa, чe xopaтa нe oтcлaбвaт, e нe липcaтa нa cилнa вoля, a тoвa, чe изнaчaлнo xpaнитeлният им peжим нe e пoдxoдящ“, категоричен е Леков и изброява няколко хормона със силно въздействие върху теглото ни и някои идеи как да ги контролираме.

Лeптинът e нaй-вaжният xopмoн в тялoтo, ĸoйтo ce oтнacя дo гopeнeтo нa мaзнини и имa пpяĸo въздeйcтвиe въpxy cпocoбнocттa нa тялoтo дa изпoлзвa зa eнepгия мaзнинитe. Xopaтa c пoвeчe мaзнини имaт пo-виcoĸo нивo нa лeптин. Haмaлявaйĸи пpиeма нa ĸaлopии, нaмaлявa и лeптинът, нeзaвиcимo oт тeлecнитe мaзнини. Лeптинoвaтa фyнĸция ce влoшaвa пpи xopaтa c нaднopмeнo тeглo и пpeз мoзъĸa им нe пpeминaвa cигнaл и мoзъĸът нe ocъзнaвa, чe тялото им вече имa дocтaтъчнo eнepгия. Нивата на лептин се регулират с тренировки, нeзaвиcимo oт пpoдължитeлнocттa и интeнзивнocттa им, с поне 8 часа сън и с премахване на зaxapни нaпитĸи и тpaнcмaзнини от менюто.

Релакс

„Релаксацията и спокойствието са много важни и по отношение на кортизола, който е известен и като хормон на стреса. Причината е, че той се освобождава в организма, когато сме под въздействие на стрес и напрежение. При високи нива на кортизол се стига до увеличаване на теглото и отключване на здравословни проблеми. Тренировките и балансираното хранене могат да регулират това до известна степен, трябва и лично да се справяме със стресовите ситуации. Необходима е силна психика, понякога и помощ. Като добавки, които биха помогнали, мога да препоръчам ашваганда“, казва Леков и обръща внимание и на ролята на инсулина, който се отделя при хранене, за да понижи кръвната захар. „Другият важен хормон е глюкагонът. Той е синергист и подпомага взаимодействията между веществата. Когато кръвната захар падне под определени нива, той я регулира. Инсулиновата резистентност е, когато клетките в мускулите, черния дроб, както и мазнините не отговарят добре на инсулин. И не поемат глюкозата от кръвта. Тогава, когато тя е системно висока, се стига до диабет“, добавя треньорът.

Добавки

По отношение на добавките Митко изтъква ползата, която те носят за набавянето на омега-3. „През храната това се случва много трудно. Дори сьомгата и морската риба, която може да си купим в България, със сигурност не е същата като в Норвегия или там, където е прясно уловена“, категоричен е инструкторът. „Хората сме еволюирали на диета, която е със съотношение на омега-6 към омега-3 около 1:1. Докато в сегашни времена е около 15/1-17/1. В последните десетилетия се наблюдава нарушаване на този баланс, поради което е важно да наблегнем на храни с повече омега-3 и тяхното суплементиране. Богатите на омега-3 храни са рибеното масло, зехтинът, лененото семе и маслото от него, яйцата, семената от чия, брюкселското зеле...“.

Полове

„Омега-3 мастните киселини (наричат се така, защото имат двойна въглеродна връзка на позиция n-3) са група от 11 мастни киселини. Най-важни за човешката физиология са 3 от тях: алфа-линоленичната (линоленова) киселина (ALA), ейкозапентаеновата киселина (EPA) и докозахексаеновата киселина (DHA). За мъжете е необходимо повече DHA от EPA, а жените се нуждаят от обратното. Ако сте с по-високи нива на тестостерон, ще се нуждаете от повече. Така че това се отнася за всички в сферата на бодибилдинга, които са медицински подсилени“, категоричен е шампионът. „Лененото семе е по-полезно за жените например. Казвам го, за да подчертая, че е важно да се следят конкретните ползи от всичко и това е много трудно да се прави в ежедневието без помощ. Затова всеки е редно да намери специалист, с когото да се съветва“.

Лично

„Истината е, че за да достигна тази физика, ми е отнело много време - 10 години. Това време инвестирах в знания, четене, учене, опити, безброй проби-грешки, с които продължавам, лишения от всякакво естество, трудни решения, губил съм хора, близки до мен, приятели… броил съм стотинки, за да мога да правя това, в което вярвам и мечтая. Няма как резултатите да дойдат бързо. В днешно време хората искат всичко сега, на момента, бързи резултати, малки инвестиции... дали в бизнес, дали в лично развитие, няма значение, това е масово във всичко. Работя с хора, опитвайки се да променя техните навици и да ги науча и изградя като хора и физики. Физиката е външният слой на борбата с ума. Трудно е, често падаме, но няма друг начин“, споделя Митко. Той работи с хора от всякакви възрасти, а най-младите са момчета на 16 и 17 години.

„Единият е спортист и иска да му помогна да натрупа мускулна маса, която ще му е полезна, а другият просто иска да изглежда добре. Като цяло през лятото работата за фитнес инструкторите намалява. Най-активният период при нас е веднага след Нова година до началото на лятото. Всеки се подготвя да влезе във форма за плажа“, казва още експертът.

„При мен специално най-трудният период е този, в който трябва да качвам килограми. Ако видите какви количества храна изяждам, ще се сащисате. Когато започнах през 2014 година, бях 52 килограма. Сега в момента съм 100 килограма и целта е до състезанията през есента да стана 87. Изискват се усилия и постоянство. Културизмът не е за всеки и освен в залата трябва да се подготвяме добре и чисто теоретично и да сме наясно кога, какво и защо ядем“, обяснява Леков. Той препоръчва и на хората, с които работи, да тренират поне 3-4 пъти седмично. Като продължителността на тренировките е от по час-час и половина заедно с кардиото.

Нашият спорт е единственият,

в който влагаш 24/7

„Културизмът е единственият спорт, в който трябва да влагаш от себе си денонощно – 24/7, и затова много хора не издържат и се отказват. За да постигнем кондицията и хармоничното развитие на телата си, което оценяват съдиите, трябва да поддържаме специален и стриктен хранителен режим, в съня дори, когато имаме някаква друга работа, постоянно трябва да внимаваме какво правим и умът ни нонстоп трябва да е в спорта“, категоричен е още Димитър Леков, който през 2022 година стана и четвърти от 25 души в категорията си на световното първенство в Испания.