0

За тренировки и здравословно хранене тази седмица си говорим с европейския шампион по културизъм в категория до 80 кг от 2021 година Димитър Леков. Той има дългогодишен опит и задълбочени знания в тези области. Спортистът вече работи като инструктор с десетки клиенти от всякакви възрасти, за които изготвя индивидуални тренировъчни системи и хранителни планове, проследява резултатите им основно онлайн чрез снимки и видеа и при нужда внася необходимите корекции. Самият той е в процес на подготовка за есенните състезания по културизъм в България и чужбина и целта му е до октомври да изчисти 13 килограма от теглото си и от 100 кг да стане 87, защото вече участва в категория до 90 килограма при мъжете.

Солта е полезна през лятото, защото помага за хидратирането на организма, подобрява диурезата и поддържа кръвното налягане в нормални граници. Това изтъкна шампионът по темата за спорта и начина на хранене през най-горещия период от годината.

„Разходът на енергия през лятото и особено в жеги като тези през последните седмици е по-висок и това трябва да се компенсира с пиене на повече вода, със сол в менюто и дори с увеличаване на приема на храна. Разбира се, това зависи от конкретните цели, които сме си поставили“, уточнява Митко Леков и внася специално разяснение относно солта: „На първо място, това е един от основните минерали. Доскоро някои я определяха като „бяла смърт“, но вече има публикации и материали, според които тя е полезна. Разбира се, говорим за умерени количества. Макар че аз самият приемам по 14 грама на ден и се чувствам добре. Иначе нормата е в порядъка 4-6 грама дневно. По толкова е ОК.“

Добавки

Културистът обаче е на мнение, че за оптималното функциониране на организма на активния съвременен човек е необходимо да се ползват определени здравословни и полезни хранителни добавки. „80% от хората в България не се хранят разнообразно. Даже може да са повече. Със сигурност огромното мнозинство не приема достатъчно зеленчуци дневно и не си набавя нужното количество от около 25-30 грама фибри. Просто все повече се убеждавам, че само с храна не можем да си набавим необходимите витамини и минерали. Това може да е свързано и с качествата на продуктите, но е факт“, категоричен е шампионът и фитнес инструктор пред „Здраве с Телеграф“ и дава за пример, че в 100 грама броколи има едва 3-4 грама фибри. „Колко трябва да изядем за деня, за да си осигурим нужното количество? Да, в овеса има повече, в картофите също, но пак не е достатъчно. Има добавки, богати на фибри, които помагат, освен това аз препоръчвам и т.нар. зелени добавки, в които полезните вещества от зеленчуците са извлечени под формата на прах, от който се правят смутита“.

Постижения

„За по-добри спортни постижения, за повече сила и по-добра хидратация културистите се нуждаем от креатин. Под формата на добавка необходимата ни дневна доза е само една малка лъжичка от 5 грама. Ако трябва да си я набавим през храната, трябва да изядем три или четири големи порции с пилешко, ориз, картофи... Според някои заради креатина в организма се задържа вода, но те не правят разликата, че тази вода остава в молекулите на клетката, а не в междуклетъчното пространство. Това е само един от примерите, заради които културистите често казваме, че нашият спорт е по-скоро наука. За да постигнем определени резултати, си вредим на други неща и има опасност да развием т.нар. инсулинова резистентност например. Приемаме и хормон на растежа и общо взето работим с организмите си на клетъчно ниво, което е доста сложно и определено не е за всеки“, разказва още Димитър Леков.

Усилия

„Повечето жени си остават само с искането да отслабнат“, твърди треньорът и признава, че към него клиентите най-често се обръщат с желание да редуцират наднорменото си тегло. „При дамите често се получава така, че не полагат достатъчно усилия, за да изпълнят целите, които са си поставили. Иначе са упорити. Понякога ме учудват с какъв хъс тренират само и само да не се лишат от нещо любимо за хапване. Имам и отличнички, които за 6 месеца отслабнаха с по около 20 килограма. Нормалното е да се свалят по 3-4 килограма на месец, но като се спазва и подходящ хранителен режим“, разказва Митко, според когото удобствата в ежедневието са най-големият враг на формата ни. „Какво липсва най-много на съвременния човек? Движение. А движение липсва, защото може да си го спести заради удобствата, с които разполага. При бабите и дядовците ни не е било така. Сега защо да ходим пеш до магазина, като имаме кола. Как ще качваме стълби, щом има асансьор. Защо да готвим, като може да поръчаме и да ни доставят? В крайна сметка обаче всеки сам трябва да избере своя начин на живот и да си носи отговорност за ползите и вредите, които той му дава“, отчита шампионът.

История

Личната история на нашия събеседник също е изключително интригуваща и както самият той признава, пътят до най-големия му успех – европейската титла по културизъм, идва като по сценарий за холивудска драма.

„Разболях се от мононуклеоза, но лекарите в Ямбол ме лекуваха като от пневмония. Влязох в болница, защото поддържах висока температура с дни. Изписаха ме и на следващия ден пак вдигнах температура. Върнах се в София, откъдето съм родом, и лекарите ми поставиха точната диагноза. Точно тогава сложиха КПП-тата при най-тежкия локдаун. По телефона започнаха скандалите и стигнах до развод. Загубих семейството си, работата си и дома си, наложи се да започна отначало. Живеех в Ямбол с бившата си съпруга, имам и дъщеря. Мисълта за нея ме караше да плача постоянно. След това към края на годината отново останах без работа - точно преди коледните празници, но успях за две седмици да намеря работа. Преди първенството отново загубих работата си и въпреки всичко успях да продължа и да стигна с адски усилия до шампионската титла“, разказва Митко, който няколко години след онзи период се чувства щастлив заедно с новата си приятелка и вярва, че трудностите са останали зад гърба му.

Четете още за спецификите при усвояването на веществата при двата пола и за ролята на хормоните следващата седмица