0

В се повече хора прекаляват с тренировките и спазват дълго време сурови диети. Наблюденията си споделя пред „Здраве с Телеграф“ персоналният треньор Борислав Лазаров, носител на редица медали от състезания, когото мнозина познават и от „Игри на волята“. По думите му непрекъснатите упражнения, липсата на активна и пълноценна почивка между тях и продължителните диети може да рефлектира върху психиката им и да им донесе повече негативи, отколкото ползи за фигурата и здравето им. „Ако не си професионален спортист и не си вадиш хляба с това, всичко трябва да е в рамките на разумното, за да може да живееш един пълноценен живот и в същото време да изглеждаш добре. Това е идеята на фитнеса – да се чувстваш добре, тялото ти да е здраво, а пък всичко, което е в крайност, не е здравословно“, категоричен е той.

Рецепта

Треньорът дава рецептата как да имаме хубаво тяло, без да гладуваме. „Най-важното е първо да разберем какво присъства в храната ни. Трябва да се храним пълноценно. Имам предвид да си готвим храната или дори да ходим на ресторант, да си поръчваме неща, в които има белтъчини, въглехидрати и мазнини, да не се лишаваме изцяло от един макронутриент“, препоръчва Лазаров и добавя, че всеки ден трябва да се движим. Той казва, че седмично може да тренираме между 3 и 4 пъти, но е задължително всеки ден да имаме движение. По думите му нуждата от движение е строго индивидуална и тя зависи от това какво работим. Той коментира, че един куриер или общ работник на строеж нямат нужда от допълнително движение, докато то е препоръчително за хората, които прекарват 60% от деня си на стол. „Тогава е добре да започнете от 10 000 крачки, да ги вдигнете на 15 000 и ако се чувствате добре и не виждате промяна в телосложението си, да ги вдигнете още“, съветва треньорът и добавя, че в дейностите си може да ограничим използването на асансьор, да ходим пеша до близкия магазин, да направим едночасова разходка в парка. Той коментира, че изкачването на стълби също е полезно и е желателно да присъства в дневната ни доза движение. „Не е задължително да тренираш седем пъти в седмицата. Ако ти доставя удоволствие, съумяваш да се възстановяваш и да се чувстваш добре, не е проблем да се тренира и всеки ден, но всичко, което е в крайност, не е възможно да се спазва дългосрочно и в един момент става нездравословно за всеки човек“, категоричен е той. Лазаров обобщава, че умереното движение и регулацията на храната са пътят към мечтаната фигура и плочките на корема за дълъг период от време. Треньорът акцентира и на факта, че някои хора правят упражненията по грешен начин, а също така и тичат неправилно - набиват петите, тичат на пръсти, да не използват мускулите, да не дишаш правилно, да не си движиш правилно ръцете. По думите му всичко това може да увреди ставите, затова съветва хората с доста наднормено тегло първо да започнат с разходките и при намаляване на теглото да започнат да правят кросове. „Някои неща ни идват вродени – да клякаме, да се изправяме, да тичаме, да използваме краката си по адекватен начин, но с времето, ако не го продължим, тези неща изчезват назад във времето. Едно бебе има перфектен клек – има мобилни стави, здраво е стъпило на земята, с изправен гръб, докато ако хванете един 20-годишен човек, той не може да го направи, защото е спрял да го прави“, посочва треньорът.

Глад

Специалистът споделя, че доста от хората не правят разлика между емоционалния и истинския глад на организма. Лазаров коментира, че наднорменото тегло при някои е именно в резултат на емоционалния глад, който ни кара да ядем, когато сме тъжни, нервни или ни е скучно. „Тези хора не могат да контролират глада си и не могат да разчитат сигналите на организма си, затова се поддават на всеки един първичен сигнал, който тялото им дава. Следователно това рефлектира в постоянното хапване на някакви дребни неща“, казва той. Персоналният треньор посочва, че когато наистина сме гладни, имаме леко къркорене на корема, леко изморяване и най-вече не е глад за конкретна храна, както е при емоционалния, когато ни хрумва, че искаме да ядем шоколад, фъстъци, сладолед. „Тялото не разпознава храните. То знае, че иска макронутриенти“, обяснява Лазаров. Според него за много хора думата глад означава яденето на салати, което е опасно за здравето, защото спираме да доставяме макронутриенти на тялото си, което е нездравословно. „Това може да доведе до хранителни разстройства, хормонален дисбаланс и да доведе до йо-йо ефект, който е неизбежен в този случай“, предупреждава специалистът и добавя, че на такъв ритъм може да издържим не повече от два месеца, през които могат да се появят проблеми със съня, нервите, с кръвната захар, хормоните. Лазаров коментира, че единственото здравословно гладуване е лечебният глад, който продължава в рамките на 24 часа. Той помага на организма, особено когато сме болни, защото тогава може да насочи силите си изцяло към битката със самата инфекция или болест.

Сезон

Борислав Лазаров казва, че не трябва да има сезонност по отношение на грижата ни за физическото здраве. „Наистина хора разпределят нещата на лятна и зимна форма поради простата причина, че през зимата самото тяло се наглася да складира малко повече мазнини, за да му е топло. Това си е защитен механизъм на тялото. Най-оптимално е целогодишно да се опитваме да изглеждаме добре и да държим константен начин на живот“, коментира той и подчертава, че неговите наблюдения показват, че през лятото хората се отпускат, защото започват излизания, купони, почивки и до средата на лятото не са малко онези, които вече са развалили формата си. Според него тъпченето с храна през зимата и свалянето на излишното тегло през лятото го правят хора, които искат бързи резултати. „Дори сред културистите вече ги няма т.нар. основни периоди, в които качват по 15-30 кг и после се мъчат и гладуват с месеци наред, за да ги свалят тези килограми. Дори в тези среди хората се опитват целогодишно да изглеждат добре, за да не се налага твърде много да се лишават, да се изтезават, защото гладът и диетите са си мъчение, те не са естествени за хората днес“, обяснява Лазаров.

Студ

Персоналният треньор споделя, че студът не вреди на здравето, а напротив, той е полезен, но в разумни граници и адекватно употребен. „Аз си взимам ледени душове и съм за такива ледени терапии, защото те каляват“, сигурен е той и споделя, че през зимата спи с чаршаф и отворен прозорец, защото му е топло. Казва, че самият той влиза директно под студения душ и посочва предимствата. „Подобрява кръвообращението, събужда те, оказва и минимален стрес на тялото, което така работи най-добре“, заявява Лазаров и добавя, че различните видове стрес правят тялото по-адаптивно към всякакви условия и е категоричен, че то свиква на всичко. Той предупреждава, че ледени душове не трябва да се взимат след тренировка.