0

- Д-р Бангеева, по-често се говори за причините, поради които дамите имат проблеми със зачеването. Какъв е процентът на мъжете, които имат репродуктивни проблеми?

- Двойките с репродуктивните проблеми, които идват при нас, се делят на няколко типа, като 30 процента от тях реално са с мъжки фактор, което показва, че представителите на силния пол имат репродуктивни проблеми.

- С годините тези проблеми задълбочават ли се?

- Във всяка една възраст мъжете могат да имат проблеми, които да доведат до трудности при забременяването. Разбира се, над определена възраст те зачестяват чисто физиологично. На какво се дължат? Може да ги разделим на две групи - структурни и инфекциозни заболявания. Структурните най-често се дължат на варикоцеле, което представлява разширена вена на тестисите и оттам се влошава спермограмата. Инфекциозните причини могат да бъдат свързани с различни вируси и бактерии, които могат да доведат до проблеми в спермограмата, а оттам до репродуктивни проблеми. Едно от най-честите инфекциозни заболявания, особено преди години, беше заушката. По-младото поколение вече имат ваксина против паротит и при тях процентът на този вид стерилитет намалява.

- Хората трудно ли признават пред себе си, че имат проблем, поради който не може да се стигне до бременност. Навреме ли търсят специалист?

- Търсенето на специалист понякога се отлага с години. Изключително важно е да се знае, че когато една двойка прави редовни опити за забременяване без успех повече от една година, а при хората над 35-36 години повече от 6 месеца, е хубаво да се обърне към специалист по репродуктивна медицина. Всяко едно забавяне във времето може да доведе до лоши резултати дори и сред репродуктивните процедури, т.е. след инвитро оплождане. Хората отлагат доста срещата с такъв специалист или не искат да признаят, че имат проблеми. Това се дължи на някакъв срам от тяхна страна, но това не бива да се случва. Хубаво е, че все повече в медиите се говори за тези проблеми. Когато се говори за един проблем във всякакъв социален аспект, хората по-лесно го приемат, отколкото, когато се мълчи.

- Казахте, че помощ трябва да се потърси, когато до зачеване не се стига след 6 месеца или година опити спрямо възрастта на двойката. Какви изследвания се назначават?

Първото нещо, което мъжете трябва да направят, е спермограма. Тя се прави след 2-3 дни въздържание от полови контакти. Необходима е и разширена микробиология за всякакви инфекциозни заболявания. След това, ако се установи проблем, е редно мъжете да минат на уролог андролог - лекар специалист по мъжката полова система. Оттам вече се назначава съответното лечение. Искам да обърна внимание на още нещо.Млади мъже, които са вземали или вземат анаболни стероиди, имат влошена спермограма. До лошо качество на сперматозоидите води приемът на наркотици или прекомерни количества алкохол. Това са неща, които трябват да бъдат дискутирани и да се стремим към отстраняването им, когато се намерят такива нарушения, защото те са един основен фактор, който може да доведе до отражение на мъжката полова система.

- Начинът, по който живеем - хранене, липса на движение и спорт, оказват ли влияние върху качеството на сперматозоидите при мъжа?

- Да, разбира се. Влияние оказват още затлъстяването, диабетът, както и артериалната хипертония. Това са все придружаващи заболявания, които водят до влошаване на спермограмата.

- Увеличава ли се броят на младите хора, които имат проблем със зачеването?

- Да, увеличава се броят на двойките в по-млада възраст, които имат репродуктивни проблеми. Това се дължи от една страна на мъжкия фактор, а от друга страна на проблемите при дамите. Все по-често наблюдаваме млади жени с намален или почти изчерпан яйчников резерв. Също така много важни са инфекциозните заболявания, които увреждат маточните тръби и оттам се получава така нареченият тубарен стерилитет, който също е от изключително важно значение за двойката. Най-честите причинители на запушване на маточните тръби са хламидиите. Затова е много важно младите момичета, освен да проверяват хормоналните си нива и яйчниковия си резерв, да пускат изследвания за хламидии. Ако тази инфекция е налице, тя трябва да бъде излекувана навреме, за да се намали процентът на запушване на маточните тръби.

- Казахте, че се срещат все повече млади жени с изчерпан яйчников резерв. На какво се дължи това?

- Изчерпаният яйчников резерв може да се дължи на генетични или инфекциозни заболявания, на ендометриоза и на всякакви други кисти, които налагат оперативно лечение. Самото оперативно лечение намалява яйчниковия резерв. Така че всяко едно такова заболяване трябва да бъде диагностицирано навреме, за да може по-рано да има решение на проблема и да не се стига до образуването на големи кисти, които понякога налагат отстраняването на цял яйчник, когато няма запазена яйчникова структура. Така наречените функционални кисти понякога могат да станат 6-7-8 сантиметра и да доведат пак до оперативна интервенция и до намаляване на яйчниковия резерв.

- До каква възраст една жена е оптимално да стане майка?

- Хубаво е жените до 40 години да са станали майки за първи път. След тази възраст нараства броят на оперативните намеси и на инфекциозните заболявания. Toва е една от причината за по-трудно зачеването и износването на самата бременност. В по-късна възраст може да има придружаващи заболявания, които да утежнят самата бременност и да доведат до ранни или до късни спонтанни аборти, както и до раждания на много недоносени деца. Това може да доведе и до проблеми при самото дете.

- Коя е най-младата жена, на която се е налагало да помагате във вашата практика, за да се стигне до бременност?

- Най-младата пациентка, на която сме помагали, беше на 21 години с много тежък мъжки фактор. При нея се наложи инвитро процедура, за да забременее.

- Може ли да споделите от вашата практика вдъхновяващи примери на хора, които след дълго лутане са успели да станат родители благодарение на медицината и усилията на специалисти като вас?

- Да, в нашата клиника имаме много тежки случаи, на които сме помагали – след доста опити инвитро, след доста изчерпан яйчников резерв или с много тежък мъжки фактор. Всичко това е един пример, че човек не бива да се отказва. Понякога се налагат повече процедури за съжаление, които трябва да се направят, за да се достигне до желаната бременност. След това, когато видим положителния тест или сърдечната дейност на плода, както и че всичко е наред, целият този труден път, който сме извървели заедно с пациентите, се забравя. Остава само една радост. Трябва обаче да се вземат необходимите мерки, за да може това да се случва по-често и по-често да виждаме положителни тестове за бременност.

- Какви са новостите в лечението, които помагат на двойките с проблеми?

- Имаме много иновации в техниката, с която разполагаме. Те неизменно ни помагат в този труден път, защото понякога техниката също има голямо значение за успеваемостта. Изключително важно е да се възползваме от всички иновации, които има. За радост в нашата клиника имаме всякаква техника, която да помага на пациентите и на нас по пътя на мечтаното бебе.

Това е тя:

Завършва медицина през 2012 г. в Медицинския университет-София с отличен успех. През 2014 г. специализира „Ендоскопска гинекологична хирургия“, като придобива международни сертификати (Белгия и Франция) и се специализира в лапароскопски операции за отстраняване на доброкачествени образувания върху матката и яйчниците, включително ендометриоза и операции преди инвитро оплождане

През 2015 г. започва работа в областта на асистираните репродуктивни технологии и придобива български и европейски сертификати.

Посещава най-големите световни и европейски конгреси по акушерство, гинекология и асистирана репродукция.

2017 г. придобива магистърска степен по здравен мениджмънт и обществено здраве.

Доктор Бангеева е специалист по репродуктивна медицина и в момента е водещ лекар в репродуктивен център „Доверие“ към болница „Доверие“.