0

П реждевременните раждания през последните години в Майчин дом са около 20%. Така при средно 3500 родени децата на година тези с тегло под 2500 грама са около 700. Това обясни пред „Здраве с Телеграф” доц. д-р Лилия Вакрилова, която е началник на Клиниката по неонатология в Майчин дом и работи там от 35 години.

Бебета, родени 500 грама, спасяват лекарите от най-голямата клиника по неонатология в страната. В болницата се концентрират много рискови раждания и съответно процентът на родени недоносени в болницата е почти два пъти по-голям от този в страната. Затова има и доста раждания преди термин на жени, които са с местожителство извън София и те съответно се проследяват по места.

Живот 

”Преди години имахме много мъничко бебе, която при раждането си беше 450 грама, имали сме пациенти по 500-550 грама и по 600-650 грама”, коментира пред „Здраве с Телеграф” доц. д-р Лилия Вакрилова, която работи в клиниката от 1989 година.

Един от малките герои е Демира на почти 5 години от София. По нищо не й личи, че е недоносено дете, родено само 580 грама.  

Тя е палаво, енергично, много интелигентно, общително и любознателно дете. Майка є Деница разказва, че най-силното є качество е инатът. И точно на инат успява да се справи с малкото си тегло.

Лекарите в Майчин дом успяват да забавят раждането є с една седмица, за да є дадат още малко време. Демира се появява на бял свят едва в първия ден на 25-ата седмица или в началото на 6-ия месец. Майка є остава в Отделението по интензивна неонатология само няколко дни, а малката Демира прекарва в кувьоз в болницата 3 месеца и половина.

Проследяване 

Проследяването на недоносените деца не е задача само на неонатолога, но и на различни специалисти, тъй като грижата е комплексна. Задължително бебета, които са родени преди 34 г.с., получават план за следене в първите 6 месеца. Една част от специалистите, които трябва да посетят, са същите, които са за всички новородени, включително и за доносените – проследяване на тазобедрени стави за луксация. Бъбреците също се проследяват при всички бебета – доносени и недоносени в определени месеци след изписването.

При недоносените се налагат и допълнителни изследвания. Те трябва да посетят детски невролог, който да прецени в какъв обем и доколко трябва да провежда рехабилитация. При родените преди 32 г.с. препоръчваме посещение при детски пулмолог и детски кардиолог. На бебетата, които не са минали слухов скрининг, се препоръчва да посетят УНГ специалист, за да може да се проведе по-екзактно друг тип изследване, което да реши дали детето чува или не. 

Скрининг 

При много недоносените деца на годинка, независимо дали са минали слухов скрининг, задължително се прави проверка на слуха от специалист. Освен това се прави проследяване с ултразвук на главичката през фонтанелата. Ако нищо не сме установили или има само минимални отклонения, преди да ги изпишем, препоръчваме да дойдат само един път на втория месец. В случай че има някакви отклонения - съветваме по-рано да отидат при невролог, за да се установи нуждата от рехабилитация, назначаваме някакви допълнителни изследвания и ги викаме например след 2-3 седмици - 1 месец. 

Кръвните им картини се проследяват рутинно, тъй като недоносените правят така наречената физиологична анемия на недоносеността. Понякога имат нужда от даване на желязо или от стимулиране на кръвообразуването с определени медикаменти, а в по-тежки случаи се налага и кръвопреливане.

Контролирайте диабета по време на бременност

Задължително в интензивно отделение постъпват всички деца, родени преди 34-35 г.с. Там отиват и децата с дихателна недостатъчност след раждането независимо от причината, постъпват деца с пренатално установени вродени аномалии, които имат нужда от мониториране, наблюдаване, допълнителна диагностика и лечение. В интензивното постъпват деца на майки с тежки заболявания, които се отразяват върху развитието на плода и последствие на новороденото. Такова заболяване е диабетът, особено ако не е добре контролиран. Едно от сериозните отклонения, ако болестта е лошо контролирана, това са ниската кръвна захар, хипогликемиите в първите дни от живота, които задължително трябва да се коригират, тъй като тежки хипогликемии се отразяват върху развитието на нервната система най-вече. 

Бременността и развитието на плода би могло да протече нормално, ако диабетът е добре контролиран. Ако не е, по-голяма е честотата на бебетата с по-високо за гестационната възраст тегло и само при много тежки и лошо контролирани форми на диабет децата са с изоставане във феталното развитие. Всички бебета на родилки с диабет, независимо дали е гестационен или не, постъпват в началото в интензивно отделение. Те не са със захарна болест, но имат последиците от майчиния диабет и недобре контролираната кръвна захар по време на бременността. Освен това диабетичките са предразположени към инфекции, съответно плодът също.

Пет жени с тризнаци

5 жени родиха тризнаци тази година в Майчин дом. Само едни са заченати инвитро, всички останали са спонтанни. Многоплодните бременности също са с по-голям риск от предтерминно раждане.

На първо място сред рисковите фактори за преждевременно раждане е стандартът на живот. В страните с по-висок стандарт на живот процентът на недоносените е значително по-нисък, както са например скандинавските. Страните с разнородно население са с по-висок процент близнаци. Зависи също от общата култура на населението. Другата причина е все по-напредващата възраст, в която жените решават, че трябва да раждат деца. Голяма част от жените отлагат раждането, докато подобрят социалния си статус, докато направят кариера и едва тогава решават, че трябва да имат деца. С напредване на възрастта винаги идва и други проблеми. Много по-често се наслагват с възрастта допълнително хронични заболявания на майката. Някои от тях са свързани с причината, поради която жената не е можела да забременее.

Имат проблеми с дишането

 

Плодът се развива до 40 гестационна седмица, когато се смята, че е зрял достатъчно самостоятелно за безпроблемно развитие. През първите дни от живота на едно недоносено бебе като проблем излиза незрелостта на дихателната система, тъй като бебето не може да диша ефективно. Колкото по-незряло е то, толкова по-незряло е развитието на дихателната система, на контрола на дишането и толкова повече проблеми има, обяснява доц. д-р Лилия Вакрилова.

Тук се добавят и допълнителни рискови фактори – от страна на майката, ако тя е със заболявания. Много често едно предтерминно раждане е свързано или се отключва от инфекции на майката. В такъв случай те се наслагват към по-ниската гестационна възраст и трябва да се лекуват. Има заболявания, които са свързани с различна патология на плацентата и тогава плодът също може да се роди по-рано.