0

А ко разполагате с няколко термометъра у дома, може би сте установили, че всеки от тях измерва температурата ви различно. Живачни, електронни, инфрачервени – в продажба има различни варианти. И все пак – как да се ориентираме в това многообразие?

Живак

Живакът вече е забранен в много страни. Въпреки това този термометър си остава един от най-точните. Затова уредите втора ръка от соца продължават да се търсят, особено от по-старото поколение, което осъзнава предимствата им, а и знае как да ги стопанисва. Все пак, ако сте наследили живачен термометър от баби и дядовци, не е зле да знаете основните изисквания за съхранението му. Парите на живака се разпространяват при температури над 18 градуса, така че първата ви работа, ако термометърът се счупи, е да отворите всички прозорци. Не пипайте топчетата с голи ръце, ако нямате подръка плътни домакински ръкавици, жертвайте някоя хавлиена кърпа. Изхвърлете топчетата живак в буркан с вода. Иначе този тип термометър, както и електронният, се държи под мишницата от пет до десет минути. Подмишницата трябва да е суха и чиста, а преди поставянето термометърът се разклаща, като не е задължително да занулите стойностите

Галистан

Добрият стар живачен термометър беше заменен с подобен, но със сплав от три метала - галий, индий и калай. Иначе казано – галистан. Води се еко и може да измерва температурата под мишницата (аксиларно), под езика (орално) или в ануса (ректално). В никакъв случай не дезинфекцирайте термометъра с гореща вода, ако не искате да отиде на боклука. Разбира се, знаете, че измерването се извършва откъм тънката част, която влиза в контакт с кожата. При оралното измерване поставете термометъра в долната част на устата, под езика и притворете устата. При ректалното сондата на термометъра се поставя внимателно на не повече от половин сантиметър в ануса. В различните части на тялото измерванията показват различни стойности, което е физиологично нормално, затова изберете един от начините и винаги практикувайте него. Недостатък на галистана е, че при някои от новите модели термометри трябва да махате като изоглавен, докато смъкнете предишните показатели. Някои аптекари дори препоръчват да натопите преди употреба термометъра в студена вода, но опитът показва, че и това не винаги помага.

Цифров

Този тип термометър е много любим на децата, тъй като в края на измерването на температурата издава звук. Той е безопасен, но има и характеристики, поради които грешката на измерване нараства.

Електронният термометър може да греши дори с цял градус, ако бъде изваден веднага след звуковия сигнал. Всъщност след това, в продължение на две или три минути, той продължава да изчислява средната температура, която може да "скочи" в този интервал.

Електронният термометър може също да измерва температурата ректално и в устата. Преди перорално приложение не трябва да пиете топли и студени напитки, да ядете сладолед и други ястия, чиято температура е много по-висока или по-ниска от стайната.

Инфрачервен

Инфрачервеният безконтактен термометър дава най-големите грешки. Особено ако не избършете сензора преди употреба. Грешката възниква, защото лъчът трябва да измине по-голямо разстояние, отколкото при електронните и живачните термометри. Невъзможно е лъчът да попадне в очите. Но този тип термометър има и предимства:

- позволява ви да не докосвате болен (или вероятно заразен) човек

- паметта на термометъра ви позволява да преглеждате динамиката на температурните промени (различни модели могат да съхраняват от 8 до 50 измервания)

- някои модели имат звуков сигнал, показващ завършването на измерването

- отделни инфрачервени термометри имат цветна индикация в зависимост от температурата

- звукът и подсветката могат да бъдат изключени, за да не пречат, например на спящо дете по време на измерване на температурата

- можете да изберете термометър с автоматично изключване, за да пестите батерията.

Общо

Във всеки случай какъвто и термометър да закупите, съветваме ви първо да проверите температурата на всички членове на семейството с него няколко пъти и да я запишете. В идеалния случай, когато става въпрос за контактни термометри, би било по-добре всеки човек да има свой собствен термометър.

Какви са нормите?

Отчетена през устата, човешката температура трябва да бъде между 35,5 и 37,8 градуса по Целзий (°C). В подмишниците тя варира от 34,7 до 37,3°C, а при ректално измерване – от 36,6 до 38°C. Тези стойности се колебаят с около градус в различните часове на деня.

Значение имат полът, възрастта и общото състояние на индивида, като жените са по-горещи от мъжете, а телесната температура в третата възраст е под 36,3°C.

Как се смъква без лекарства

Възрастните хора препоръчват компрес с оцет на челото. Лекарите обаче твърдят, че рязкото смъкване на температурата не е полезно и критикуват увиването на цялото тяло в мокър чаршаф, както и студения душ. Въпреки това един от най-ефикасните начини за смъкване на температура, особено при по-малки деца, е да им обуете на крачетата чорапи, напоени с оцет. Обтриването на тялото и по-специално на подмишниците и слабините с влажна кърпа или гъба също помага.