0

А ко сте настинали и имате тежка хрема, а капките за нос не помагат или са ви твърде скъпи, може да се справите с помощта на бабините съвети.

Настържете на ситно ренде глава лук. Изсипете три супени лъжици от него в 50 мл топла преварена вода, добавете една чаена лъжичка мед и разбъркайте добре, докато се разтвори напълно. Прекарайте получения разтвор през марля. Капвайте пречистения разтвор в носа 4 пъти на ден. Възпалението на лигавицата ще започне да отшумява.

Друг вариант е да разтворите с бъркане супена лъжица мед в две супени лъжици топла преварена вода. Слагайте от получения разтвор в носа си четири пъти на ден. След няколко дни вашето здраве ще се подобри значително.

Друга добра рецепта за хрема е цвеклото. Прясно изцеден сок от сурово или варено цвекло често се използва при гъст секрет от носа. Преди употреба не забравяйте да прецедите сока през марля. Капвайте по 5 капки в носа на всеки 3 часа.

 

Инхалация

 

Много популярно средство за лечение на настинки е инхалацията. Особено в студено време добре действат инхалациите с лук и чесън. Нарежете на ситно четири скилидки чесън и половин глава лук, сложете ги в купа и дишайте през носа и устата си над тази купа, покривайки главата си с кърпа, такива остри миризми действат много добре срещу патогенни микроби. Просто не отваряйте очите си, за да избегнете неприятно усещане за парене.

Най-старото, но най-ефективно средство е инхалацията с пара на базата на лечебни билки. Изсипете няколко супени лъжици лайка, градински чай или жълт кантарион в тенджера, добавете вода и оставете да заври на котлона, след което веднага отстранете и вдишвайте изпаренията, след като се покриете с кърпа. Такива билкови препарати имат противовъзпалителни и антибактериални свойства, възстановяват носната лигавица и насърчават бързото възстановяване.

 

Гаргара

 

Като цялостно лечение на настинки и грип едновременно с инхалациите се препоръчва да се пият отвари от същите билки и да се прави гаргара.

За да се предотврати заболяването, особено в студения сезон, е добре да се пият подобни напитки няколко пъти на ден и да се правят инхалационни процедури. В допълнение към лайката и шипката можете да използвате мента, офика, невен и ехинацея.

 

 

сн. 1401-1 и 1401-2

Снимки: iStock