0

С ъдбата понякога си играе с хората. И ги изстрелва в неподозирана посока. Точно това се случва с Хана Фишер.

Нейната мечта е да следва физика под вещото ръководство на великия Алберт Айнщайн в института „Кайзер Вилхелм“ в Берлин. Но животът й като тийнейджър внезапно се променя през 1919 г., когато е изстреляна в нова и необичайна посока като секретарка, асистентка на Айнщайн и шпионка.

Романът „Секретарката на господин Айнщайн“ на Матю Райли (издателство „Бард“) е епична история, която се разгръща в продължение на четирийсет години. И е поредното доказателство, че авторът може и заплита невероятни сюжети.

Съдбата на Хана Фишер се люшка от расистки банди в Берлин след Първата световна война до гангстери в Ню Йорк и нацистите през 1930-те години, както и вътрешния кръг от приближени на Хитлер по време на Втората световна война, Хана ще се запознае с едни от най-големите умове в човешката история и ще види с очите си най-ужасни събития, като през цялото време отчаяно се опитва да оцелее.

Тя една от най-необикновените секретарки и ще работи за множество началници: от хитри бизнесмени до зли нацисти и за най-великия началник сред тях хер Алберт Айнщайн...

Но, както знаят познавачите на стила на Матю Райли, вероятно нищо не е такова, каквото изглежда на пръв поглед...

Роден на 2 юли 1974 г. (тоест на 49 г. понастоящем), Матю завършва колежа „Свети Алойзис“ в Сидни (1984 – 1992) и учи право в Университета на Нов Южен Уелс (1993 – 1997), където е и сътрудник на студентската организация „Поетично правосъдие“. За своята писателска кариера Райли е вдъхновен още в ранните си години от "Да убиеш присмехулник” и „Повелителят на мухите“, а тласък му дава „Джурасик парк“ на Майкъл Крайтън. За него книгите не трябва да са „суха литература“, а да създават неподозирани възможности. Започва да пише още като студент.

Първата си книга – „Битката“, Матю Райли издава през 1996 г. в тираж от 1000 броя на собствени разноски и чрез банков заем, след като е била отхвърлена от няколко издателства. Оформя изданието с лъскави корици и огромни букви като продукцията на големите фирми и я дава едновременно в книжарниците с целия Сидни с цел да бъде забелязана. Щастието му се усмихва през януари 1997 г., когато Кейт Патерсън – маркетинг редактор в Pan Macmillan Australia влиза в Angus & Robertson’s Pitt Street Mall и я купува. Тя е впечатлена и се свързва с Райли по координатите му в книгата. Сключва договор с него за издаване на книгата и на новия му роман „Експлозивно“, по който той работи. Тези две издания са библиографска рядкост. Преди публикуването на „Битката“ в САЩ през 2000 г., Райли пренаписва част от произведението и премества действието в Нюйоркска обществена библиотека, обогатявайки го с нови герои и повече действия.

Днес, когато е търсен и популярен и може да си позволи всякакви глезотии от висотата на славата, Райли притежава няколко от най-известните аксесоари, използвани в холивудските блокбастъри, като статуя в естествена големина на замразени в карбонит Хан Соло и шлема на Джанго Фет от "Междузвездни войни”, златния идол от „Похитителите на изчезналия кивот“, и колата DeLorean DMC-12 от „Завръщане в бъдещето“, четем в Уикипедия. Голям фен на тези филми, Райли се надява един ден да режисира филм, адаптиран от един от собствените си романи.

Но също както героите на Матю Райли, неговата съдба също е сложна. През 2004 г. той се жени за Натали, с която се познават още от времето на следването. Тя завършва психология и работи като психиатър в болница за тежки умствени заболявания. Следват години на прекрасен семеен живот, в които Нат активно подкрепя съпруга си и „живее“ с него, с героите му, и лабрадора Дидо. Тя обаче не може да понесе напрежението с медиите около работа на съпруга си, започва да страда от анорексия и изпада в депресия. Въпреки лечението и смяната на работата в началото на декември 2011 г. Натали (36 г.) се самоубива, докато той е на обиколка за представяне на новата си книга. Оттогава Райли се мъчи да превъзмогне скръбта си с писане в дома си в Уилоуби, Сидни.