0

К ръвен тест за определяне на биологичната възраст на органите може да помогне да се прецени рискът от заболяване.

Изследователите предполагат, че използването на кръвни тестове за определяне на биологичната възраст на органите на човек може да помогне за превенция на евентуални заболявания, както и да предскаже прогресията на състояния като болестта на Алцхаймер. 

Проучването на американски учени е установило, че хората, чиито органи остаряват по-бързо от останалата част от тялото им, имат по-висок риск от развитие на заболявания на този конкретен орган в рамките на 15 години. Екипът, ръководен от учени от Станфордския университет в Калифорния, оценява нивата на протеин в кръвта на човек.

Система

Проучването се фокусира върху 11 органа, системи от органи и тъкани, включително мозъка, сърцето, белите дробове, бъбреците, черния дроб, панкреаса и червата, както и имунната система, мускулите, мазнините и васкулатурата. За да обучат своя алгоритъм, екипът учени тестват нивата на близо 5000 протеина в кръвта на 1398 здрави пациенти в Центъра за изследване на болестта на Алцхаймер. Възрастта им варира от 20 до 90 години. Изследователите отбелязват всички протеини, при които гените са били активирани четири пъти повече в един орган в сравнение с други. Те открили 858 органоспецифични протеина и са направили алгоритъм за отгатване на възрастта на човек въз основа на тях.

Старши авторът на изследването Тони Уис-Корай, професор по неврология в Станфордския университет, казва: „Можем да оценим биологичната възраст на даден орган при привидно здрав човек. Това от своя страна предсказва риска от развитие на заболявания, свързани с този орган."

Тестване

Екипът тества своя алгоритъм върху 5676 пациенти. Проучването, публикувано в списание Nature, установява, че близо 20% от пациентите са имали силно ускорено стареене в един орган, а 1,7% са имали стареене в множество органи. Изследователите казват, че ускореното стареене на органите увеличава риска от смъртност с 20 до 50 процента. Хората с ускорено стареене на сърцето са с 250% по-склонни да имат сърдечна недостатъчност, а ускореното стареене на мозъка и кръвоносните съдове може да предвиди прогресията на болестта на Алцхаймер по-добре от най-добрия настоящ кръвен биомаркер.

Уис-Корей казва: „Ако можем да повторим това откритие при 50 000 или 100 000 души, това би означавало, че като разглеждаме здравето на отделните органи при привидно здрави хора, може да сме в състояние да открием органи при хора, които са подложени на ускорено стареене, и може да успеем да ги лекуваме още преди да се разболеят.

Коментирайки проучването, д-р Лия Мурсалин, директор на изследванията в Alzheimer's Research UK, казва: „Заболяванията, които причиняват деменция, като болестта на Алцхаймер, могат да започнат в мозъка десетилетия преди да се появят симптомите. Доказано е, че новите лечения работят само в ранните стадии на болестта на Алцхаймер, така че трябва да намерим прости методи за точно идентифициране на тези, които са изложени на най-голям риск от развитие на болестта. „Това изследване предполага, че изучаването на онова, което е в кръвта ни, може да осигури жизненоважен „прозорец“ към това, което се случва по-дълбоко в телата ни, включително на ниво отделни органи като мозъка.“

Мурсалин е открила, че маркерите в кръвта могат да измерват стареенето на мозъка и кръвоносните съдове и потенциално могат да бъдат използвани за прогнозиране на болестта на Алцхаймер и нейното прогресиране. „Въпреки че тази наука е на ранен етап, тя има потенциала да добави към нарастващото ни портфолио още методи за откриване на бъдещи заболявания“, казва тя.

Очаквания

„Вероятно първите кръвни тестове за болестта на Алцхаймер ще пристигнат в Националния институт по здравеопазване на САЩ през следващите пет години. Разработването на още по-точни и по-малко инвазивни методи за откриване на признаци на заболявания, свързани с възрастта, включително най-ранните признаци и прогресия на болестта на Алцхаймер, ще ни доближи до ефикасното им лекуване. Необходима е по-нататъшна работа в тази област, за да се разработят и валидират подобни инструменти, които ще ни помогнат да сме крачка пред деменцията“, казва Мурсалин.