0

Г рупа изследователи от Британската асоциация по сънна апнея и хъркане са пресметнали, че хъркането на съпруга или съпругата лишава човека средно с две години сън.

По информация на вестник Daily Telegraph, 15 млн. англичани живеят с хъркащи партньори, като хъркането на половинката става причина за всекидневно двучасово недоспиване. От 2000 запитани 85% са казали, че избавянето от хъркането би подобрило техните семейни отношения, а 55% признават, че хъркането влияе негативно на техния интимен живот.

Хъркат около 20% от хората, като по-застъпено това явление е в по-зряла възраст. За него допринася наднорменото тегло, употребата на алкохол преди сън, приемът на сънотворни лекарства, пушенето. Причините може да бъдат и други – например различни заболявания, като ангина, тонзилит, изкривяване на носната преграда и др.

Следствие

Битува мнение, че хъркането не е опасно, понякога даже то се коментира като лош навик. В действителност не е така – хъркането може да бъде както следствие, така и причина за различни проблеми. Най-сериозното далеч не е преместването в хола и даже развода, а синдромът на обструктивната сънна апнея, тоест спирането на дишането. Проявява се с многократно стесняване на гърлото, което частично, а понякога и напълно блокира дихателните пътища по време на сън. Това може да доведе до спиране на дишането или до дихателни проблеми през нощта, които често продължават от 10 до 20 секунди, а понякога и по-дълго. Симптомите на обструктивната сънна апнея включват гръмотевично хъркане, задавяне, тежко дишане, неспокоен сън през нощта, както и сънливост през деня. Отстрани проблемът изглежда така: човекът хърка, хърка и изведнъж настава тишина, възниква пауза, след която хъркането се възобновява с още по-голяма сила.

Риск

Този синдром може да бъде фактор за риск при развитие на артериална хипертония, остро нарушение на мозъчното кръвообращение, нарушен сърдечен ритъм или инфаркт на миокарда. Апнеята води до смърт при 6-8% от болните.

Хъркащият може и да не осъзнава проблема. Затова, ако имате нарушен сън, препоръката е да проведете консултация с лекар. Това е наложително, защото апнеята може да се задълбочи , а и нарушената структура на съня изтощава организма. Честите пробуждания водят до активация на т. нар. Симпатична нервна система. Рязко нараства честотата на сърдечните съкращения, повишава се артериалното налягане, могат да се появят различни нарушения на ритъма на сърцето.

Както е известно, съществуват няколко фази на съня, които се повтарят циклично – дълбок сън, състоящ се от няколко етапа, време за отдих и възстановяване на организма, последвано от недълбок (бърз) сън – временна обработка на информацията, получена през деня.

Пионерът в изучаването на съня Алан Рехтшафен, професор в Чикагския университет, поставя експерименти, доказващи, че лишаването на животни от бързия сън води до тяхната смърт. Всеки път, когато настъпвала фазата на бързия сън, животното било събуждано и след това отново заспивало. Но за да стигне до фазата на бързия сън, отначало трябвало да „проспи” четири други.  Когато настъпвала фазата на бързия сън, отново будели животното. Животинките, с които експериментирали умирали до 40 дни.

В хода на експеримента изследователите правили всевъзможни анализи, но точната причина за смъртта им не могла да се установи. Животните ставали много чувствителни към бактериални и вирусни инфекции, от което може да се предположи, че работата на имунната система зависи от пълноценността на съня.

Растеж

Нарушението на съня влияе и върху работата на ендокринната система – намалява изработването на „нощни” хормони, в частност на хормона на ръста соматотропин. Казват, че ако човек лети насън, той расте. Това народно поверие не е лишено от основание – ръстът на организма насън се увеличава по-бързо. Точно затова е толкова важно бебетата и малките деца да спят. Иначе има риск да изостанат в растежа си спрямо своите връстници.

Често хората, страдащи от апнея или хъркане, стават раздразнителни, в продължение на дни непрекъснато им се иска да заспят. Борбата със съня с помощта на силно кафе или енергийни напитки води до още по-голямо нарушаване на съня.    

Най-оригиналният метод за борба с хъркането е пришиването на топка за тенис в пижамата на гърба, за да се изключи сънят в това положение. Уви, това не помага в някои случаи и хъркането си продължава. Свиркане, преобръщане на другата страна, затискане на носа – всичко това не отстранява причината, а само води до събуждане – следователно, нарушава структурата на съня. Така че не бива да се разчита много на народните средства. Въпреки това има хора, готови на всичко, за да преустановят „нощната музика” – например да се наливат с литри сок от касис преди лягане, тъй като са чули, че сокът стяга лигавицата и хъркането се преустановява. 

Оперативно

В съвременната медицина съществуват няколко варианта на лекуване на хъркане и апнея, понякога се прибягва и до хирургическа намеса – изваждане на третата сливица, изправяне на деформацията на носовата преграда, намаляване на обема на ноздрите и т.н. Съществуват и варианти да се премахне хъркането чрез ултразвук.

По-малко травматична може да е лазерната операция, която се практикува в редица страни. При лечението на хъркането също така се използва криогенен метод, разработен в клиниката към Минския медицински институт през 1896 г. Ефективността на този метод е 20-30%. Още една възможност е радиохирургията – използване на високочестотен електромагнитен лъч в съчетание с нагряване на тъканта до 77-83%. Такава операция отнема по-малко от час, често се провежда в амбулаторни условия и дава добри резултати.                                                         

Рискови групи

• Мъжете: проблемът ги засяга три пъти по-често, отколкото жените.

• Хората над средна възраст.

• Страдащите от наднормено тегло. При тях мастната тъкан под лигавицата на гърлото стеснява въздушния поток и така стимулира дишането през устата. Освен това колкото по-едър е човек, толкова по-предразположен е към хъркане.

• Пушачите: димът дразни носа и гърлото и причинява набъбване на лигавицата. Това стеснява дихателните пътища и създава необходимост от дишане през устата.

• Всички, които консумират алкохол малко преди лягане. Алкохолът отпуска мускулите на гърлото, лицето и челюстите и води до дишане през устата.

Профилактика

• Свалете излишните килограми.

• Не пушете.

• Намалете приема на алкохол.

• Вечеряйте най-малко 3 часа преди лягане.

• Старайте се всеки ден да си лягате и ставате по едно и също време.

• Подложете си няколко възглавници, за да повдигнете главата на височина от 7-10 см или само една под врата.

• При наличието на хрема или алергичен ринит преди лягане правете гаргара с една капка масло от мента, разтворена в студена вода. По този начин ще разширите дихателните пътища и ще намалите отока на лигавицата.