0

А ко ви ужили насекомо, докато сте на плажа или в планината, вземете мерки да не се стигне до алергична реакция. Можете леко да натъркате мястото на ужилването със скилидка чесън.

В тревата ви дебнат кърлежи, които са не по-малко опасни. Кърлежът трябва да бъде премахнат колкото е възможно по-скоро след като го забележите по кожата си. Ако не можете да стигнете до доктор незабавно, опитайте се да издърпате кърлежа с пинсета или го изтеглете, но с ръкавица.

След изваждане на кърлежа намажете мястото на ухапването със спирт и с йодна тинктура. По преценка на лекар може да се направи инжекция срещу тетанус. Необходимо е в следващите 30 дни да следите за повишаване на температурата, мускулни и ставни болки, главоболие или обрив по тялото.

Лаймска болест

Кърлежът може да ви зарази с Лаймска болест, а с нея шега не бива. Обикновено протича без симптоми и се хваща при лабораторно изследване. Възможно е да се прояви с обрив и грипоподобни оплаквания. Провежда се лечение с антибиотици. Освен с Лаймска болест кърлежите могат да ви заразят с Марсилска треска, Кримска-Конго-хеморагична треска, Хеморагична треска с бъбречен синдром, кърлежов енцефалит и Ку-треска.

Ако усетите пареща болка във водата, вероятно сте попаднали на медуза. За радост медузите по нашето Черноморие не причиняват парализи и смърт, но те са опасни за хората с алергии. Когато пипалата на медузата докоснат човешкото тяло, от тях се отделя слуз с токсични вещества. Това причинява силен сърбеж, пареща болка, зачервяване и образуването на мехури. При контакт с медузата веднага трябва да измиете с морска вода слузта от нея, която е попаднала върху кожата ви. Не ползвайте чешмяна вода, защото това ще доведе до подуване на кожата и до влошаване на състоянието ви. Можете да направите промивка с лимонов сок или с оцет. Ако сте алергичен и не се чувствате добре, потърсете лекар.

Ако няма аптека наблизо, от която да вземете репеленти срещу комарите, можете да намажете тялото си с домашна ракия или с камфоров спирт, които също отблъскват насекомите.

Змии

В жегите има змии и ако настъпите някоя от тях, можете да бъдете ухапани. При това мястото на ухапването ще се подуе и ще изпитате адска болка. Като забележите двете червени дупчици от зъбите на змията, запомнете, че не трябва да правите три неща. Първото е да не търсите нож, с който да правите разрези по крака си, за да изтече отровата. Второто е да не карате половинката си да смуче с уста отровата, тъй като по този начин и тя ще се отрови. Третото е да не налагате силно пристегнат есмарх за продължително време над мястото на ухапването, тъй като това кръвоспиране води до некроза на тъканите. Почистете мястото на ухапването с вода и сапун, поставете торбичка с лед, намалете до минимум движенията на пострадалия, запишете часа на ухапването и ако все още змията не е изпълзяла нанякъде, я снимайте с телефона си, за да бъде определен видът й от специалистите. По най-бързия начин в рамките на 30 минути транспортирайте в полуседнало положение пострадалия до лечебно заведение, разполагащо с квалифицирани лекари и с противозмийски серум.