0

С редно тялото ни се чувства комфортно при температура на околната среда от 20 до 24°C. Веднага щом стане по-горещо, топлообменът на тялото също се увеличава и съответно започваме да плуваме в собствен сос.

Мокри петна по дрехите, лоша миризма и усещането, че спешно трябва да вземете душ – всичко това би могло да се избегне, ако не се потите толкова през лятото. Невъзможно е да спрете този естествен процес, но спокойно - той е напълно контролируем. Ето няколко прости начина как да се справите с това.

1. На чисто

Първото и основно правило е да нанасяте антиперспирант или дезодорант само върху чиста кожа. Например веднага след сутрешния душ. Повторното нанасяне на състава, ако вече сте изпотени, само ще влоши ситуацията: миризмата на пот, комбинирана с аромата, ще даде не много приятна комбинация.

Ако не правите разлика между антиперспирант или дезодорант, добре е да знаете, че има такава. Дезодорантите не ни предпазват от потене, а само от неприятната миризма. Повечето от тях съдържат алкохол или друга съставка, повишаваща киселинността на средата и по този начин елиминираща бактериите, предизвикващи лошия мирис. Много от дезодорантите съдържат и добавени парфюми, които в допълнение ни осигуряват приятен аромат.

Антиперспирантите влияят на самия процес на потене. Сред активните им съставки в повечето случаи са алуминиевите соли (алуминиев хлорохидрат или хлорид), които образуват малки „тапи“ на свръхактивните потни жлези и по този начин намаляват отделянето на течност. Така избягваме реакцията между потта и бактериите, водеща до неприятната миризма. В същото време алуминиевите соли създават и антибактериална бариера, която допълнително предпазва от възникването на лоша миризма, обясняват експертите.

2. Яжте разумно

Не забравяйте, че пикантните, солените и сладките храни предизвикват по-интензивно изпотяване. За да избегнете това, е желателно да приемате храни, богати на силиций, тъй като този минерал участва в регулацията на потта. В по-голямо количество силиций се намира в храни като ягоди, бадеми и грозде. Храните, богати на витамин В, също помагат. Такива са зърнените храни, рибата и млякото. Намалете храните, богати на йод. В жегите избягвайте зеленчуци като броколи, аспержи и бял лук; а също и черен дроб, говеждо и пуешко месо.

3. Забравете за газираните напитки

Пийте много вода, за да подпомогнете отстраняването на токсините от тялото, които предизвикват потенето. Пийте обикновена вода и се откажете от сладките газирани напитки, соковете и енергийните напитки. Ако нямате проблеми с язвата, срещу потенето помага пиенето на 2-3 чаени лъжички ябълков оцет по три пъти на ден на гладно преди хранене. Ябълковият оцет е естествен подобрител на обмяната на веществата и помага на тялото да изгаря мазнините.

4. Оставете синтетиката за по-хладни дни

Синтетичните материи спарват в жегата. За да избегнете сладко-киселия аромат, който те предизвикват, е препоръчително да носите дрехи от естествени материи (памук, лен, коприна). Обърнете внимание и на цвета: не забравяйте, че светлите нюанси отразяват слънцето, но тъмните го абсорбират, така че оставете всички мрачни модели за по-хладно време. Също така бъдете по-внимателни с ярки обикновени дрехи – мокрите петна от изпотяването са особено ясно видими върху тях.

5. Тампони под дрехата

Ако мокрите петна по дрехите ви безпокоят непоносимо, вземете си комплект тампони – 12 броя струват около пет лева. Те предотвратяват появата на петна по дрехите, а тъй като са боядисани в неутрален телесен цвят, ще бъдат напълно незабележими. Някои вложки могат да бъдат прикрепени към тъканта, а някои - директно към кожата на подмишниците (всичко това отнема по-малко от минута). Лепенките (тампоните) са подходящи само за дрехи с ръкав – къс или дълъг.

6. Носете със себе си мокри кърпички

Това е истинско спасение за тези, които нямат възможност да се изкъпят през деня, а да изглеждате и да се чувствате свежи е задължително. Кърпичките със специални компоненти са лесни за използване върху проблемните части на тялото и удобни за носене в чантата. Няколко секунди и усещате лек приятен аромат и възвръщате изгубената свежест.

7. С лимон, оцет или картоф

Изпитано средство срещу изпотяването е да минете под мишниците с тампон, напоен с бял оцет или с лимонов сок – може и директно с отрязан наполовина лимон. Помага също и натъркване на подмишниците, лактите и коленете с резен картоф.

8. Ползата от маслата

С антибактериален ефект е розмаринът – вземете си масло, капнете няколко капки от него и разтворете във вода, след което пулверизирайте върху кожата. Маслото от чаено дърво също е добро противогъбично средство.

9. Ефектът на чая

Градинският чай е богат на тиамин, витамин В и магнезий, които помагат да се намали активността на потните жлези. Вземете пресни листа от градински чай и ги поставете в чаша вряла вода. Оставете да ври 15 минути, изчакайте да се охлади и нанесете върху областите на потене с помощта на памучен тампон. Повтаряйте процедурата поне 3 пъти на ден. Може да съхранявате приготвения чай в бутилка. При изпотяване на краката може да използвате изсушени листа градински чай, които да поставите вътре в обувките си или под чорапите за най-добри резултати.

Черният чай също намалява потенето благодарение на съдържащите се в него танини, които имат силно стягащо действие. Накисването на краката в черен чай намалява потенето на ходилата. Накиснете 4-5 пакетчета зелен чай в литър вода. Варете петнайсетина минути и охладете. Изплакнете ръцете, краката и подмишниците с течността. Киселинността действа като естествено стягащо средство. Не изхвърляйте използваните торбички чай. Събирайте ги и и ги дръжте в хладилника. Втривайте с тях по един или няколко пъти дневно областите, в които се потите най-много.

10. Сода за хляб или царевично нишесте

Втрийте под мишниците малко сода за хляб, смесена с лимонов сок – до получаване на паста. Нанесете и изчакайте. Друг вариант е да наръсите влажна кърпа със сода и да минете проблемните области. Добър ефект има и обикновеното царевично нишесте на прах. За да предотвратите полепването на нишестето по вече изпотената повърхност, първо подсушете мястото с памучна кърпа.

За още по-добър ефект може да смесите равни количества сода с царевично нишесте, които да поставите в подходящ съд (бутилка) и да използвате винаги, когато почувствате необходимост. Може да добавите етерични масла към сместа, за да действа като дезодорант.

Объркайте сода бикарбонат, хума на прах и кокосово масло (препоръчително е студено пресовано и органично) в съотношение 1:1. Трябва да се получи хомогенна смес. Ако кокосовото масло е твърдо, оставете го да се разтопи по естествен път (може да поставите буркана в купа с топла вода). Ако искате да добавите аромат, капнете малко етерично масло (лавандула, розмарин, чаено дърво).