0

Д ревни китайски лечители разкриват тайната на човешкия организъм, използвайки часовниковия механизъм.

Преди повече от 2000 години медиците достигат до извода, че всяка част от тялото ни е активна в точно определен времеви интервал. Така в моментите, в които се чувстваме зле без обяснима причина, можем да погледнем към часовника на органите, който подсказва възможния произход на проблема. Освен това той е ориентир за много други важни неща, като най-подходящото време за насрочване на операция, поставяне на ваксина или пък явяване на изпит, отново съобразявайки се с ефективността на различните органи и системи в тялото ни.

Меридиани

Преди да се запознаем подробно с часовите диапазони, е важно да разберем принципа и механизма на действие на часовника на органите. Според китайските медици отговорна за вътрешния ни биоритъм е енергията чи, която е от основно значение за правилното функциониране на процесите в тялото. Чи минава по определени меридиани в организма, като на всеки два часа тече особено интензивно през системата на даден орган. Когато жизненоважната енергия минава безпрепятствено, човек е здрав. Ако по някой меридиан обаче се получи „запушване“, може да се стигне до появата на болка, неразположение, алергии, безсъние или депресия. Понякога те се проявяват чрез ясни симптоми в засегнатата зона, но друг път запушеният нос или заглъхването в ушите могат да подсказват сърдечен или неврологичен проблем според часа, в който се появяват.

Рано

В най-ранните сутрешни часове между 5 и 7 ч. се задейства енергийният меридиан на дебелото черво. Отделя се активно тестостерон, затова и много мъже са с повишено либидо рано сутрин, а сексът преди изгрев обещава страстни изживявания. Към 6 нивото на кортизола започва да се повишава и събужда тялото, а час по-късно се активира и отделителната система. Ако изпитвате неясен дискомфорт всяка сутрин между 7 и 9 ч., това издава стомашни неразположения. По това време храносмилането върви на пълни обороти. Дванадесет часа по-късно, между 19 и 21 часа, стомахът е в най-слабата си фаза. Храната, поета късно вечер, почти не се преработва и поради тази причина се препоръчва вечерята да бъде колкото се може по-рано.

Сили

Следващите два часа - от 9 до 11, са подчинени на панкреаса и далака според традиционната китайска медицина. В този момент съпротивителните сили на тялото са във върхова форма и това прави времето особено подходящо за операции, ваксини и рентген, както и за ускорено лекуване на рани. Около 10 ч. телесната температура стига своя максимум. По това време краткосрочната памет и способността за учене са на пълни обороти, затова периодът е идеален за изпити. Между 11 и 13 часа пък трябва да пестите силите си и да избягвате физически натоварвания и стрес, тъй като тогава сърцето е най-уязвимо. Този часови интервал е крайно неподходящ за медицински интервенции, особено хирургически.

Енергия

Към 12 ч. способността ни за концентрация пада, а стомахът отделя активно киселина. През следващите два часа също се препоръчва повече почивка. Тогава активен е меридианът на тънките черва. Кръвоснабдяването обслужва предимно храносмилането и преработката на храната. Кръвното налягане и нивото на хормоните са ниски. Намаляло е и възприятието на болката, особено от 14 до 15 ч. Активира се отделянето на жлъчна киселина. Тялото е много еластично. След това идва ред на меридиана на пикочния мехур, който е активен до 17 часа. Обедният енергиен спад е преодолян и човек усеща прилив на енергия. По това време дългосрочната памет е в най-добра форма, а кръвното и кръвообращението достигат своя втори пик за деня. Засилва се отделянето на урина. Следващият период от 17 до 19 часа е времето на бъбреците и свързаната с тях система в тялото. Обмяната на веществата и виталността се активират. Много подходящо е в този момент да се приемат билкови чайове, тъй като лечебният ефект е по-добър.

Почивка

Следващият меридиан е на кръвообращението. След 19 ч. кръвното налягане и пулсът намаляват. Сега е добре да се пият антибиотици и противоалергични препарати. От 19 до 21 часа е фазата за отпускане и почивка на основните органи. Смущенията в кръвообращението може да се проявят в този момент като депресии. След 21 часа настъпва периодът на щитовидната жлеза. През двата часа до 23 ч. се активира имунната система, а храносмилането постепенно преминава към покой. Хормоналните жлези се регенерират. Час преди полунощ се събужда енергийният меридиан на жлъчката. Отделянето на кортизол намалява силно, а тялото се отпуска за почивка. Телесната температура, обмяната на веществата и кръвното налягане намаляват. Кожата се обновява, тъй като между 23 и 1 ч. клетките се делят най-усилено. Следва фазата, през която организмът се освобождава от отровите.

Стрелки

От 1 до 3 часа през нощта е моментът, когато енергиите в тялото се концентрират в черния дроб. Студът се възприема по-осезаемо, а кожата реагира по-слабо на болка. Ако се събуждате редовно по това време на нощта, значи по всяка вероятност имате проблем с черния дроб. В 3 часа обаче настъпва и максимумът на белия дроб. Отделя се мелатонин, който е особено важен за добрия сън. Кръвното започва леко да се покачва. По това време редовно се събуждат хора със сърдечна недостатъчност, тъй като не могат да си поемат нормално дъх. В този час са и най-чести пристъпите на астма. Ако нямате здравословен проблем обаче, това е най-пълноценното време за сън. И ето как стрелките могат да ни покажат не само часа, но и диагнозата ни, стига да се научим да познаваме часовника.

Лъжата е враг на здравето

За какво лъжат най-често хората? Отговорът е ясен и едва ли някой би се затруднил - едни прибягват до лъжата, за да се защитят, а други - за да избегнат някакво наказание. Оказва се обаче, че това уврежда както психическото, така и физическото ни здраве. Едно скорошно проучване показва, че лъжците са два пъти по-раздразнителни от онези, които казват истината. Освен това те често страдат от главоболие, високо кръвно, ускорен пулс, киселини и болки в корема. Ето защо психолозите твърдят, че отказването от този вреден навик ще ни спаси от куп здравословни проблеми.

Самотата удря имунитета

Страхът от уволнение, самотата, любовната мъка и всички останали чувства, които изпитваме, се отразяват върху нашето здраве, но още повече върху психиката ни. Животът на скорост и стресът представляват сериозно предизвикателство за организма и не е учудващо, че всеки втори човек се оплаква от някакъв проблем. Всяко минимално напрежение кара сърцето ни да бие по-ускорено, а стресът стеснява кръвоносните съдове. Всичко това чувствително увеличава риска от атеросклероза, високо кръвно налягане и тежки сърдечно-съдови заболявания. Чувството на самота пък съкращава живота. То атакува директно имунната система и вреди точно толкова, колкото затлъстяването, липсата на спорт или пушенето на 15 цигари дневно. Оказва се, че организмът на хората, които живеят сами, произвежда много по-малко антитела.