0

С тудът навън поставя на изпитание кожата ни. Бръснещият вятър може да я зачерви или да предизвика лющенето й. Още по-неприятни са зимните месеци за хората със студова алергия. Температурата, на която сме изложени, трябва да бъде пониска от 4°C, за да се развият симптомите й.

Медицинският термин за копривна треска, която се образува върху кожата, когато е изложена на ниски градуси, е студова уртикария. При нея е възможна дори остра алергична реакция, наречена анафилаксия.

Може да сте алергични към студа, ако забележите промени в кожата си или други симптоми след излагане на ниски температури. Това състояние може да се появи внезапно и да се задълбочи с течение на времето.

Незастрашаващи живота, но сериозни симптоми на студовата уртикария могат да включват копривна треска, подуване на кожата,
главоболие, болки в ставите, умора и тревожност.
Тежките й симптоми, които изискват незабавна медицинска помощ, могат да включват анафилаксия, която е остра алергична реакция, проблеми с дишането като хрипове, подуване на езика и гърлото, сърцебиене, спадане на кръвното налягане, припадък и шок.

Появата на симптомите на студовата уртикария може да варира. Те се появяват почти веднага от 2 до 5 минути след излагане на ниски температури и обикновено изчезват за 1 до 2 часа.

В други случаи реакциите могат да се проявят дълго след излагане на студ, в рамките на часове или няколко дни и може да отнеме до 2 дни, за да изчезнат. Студовата уртикария може да възникне по много причини - излизане навън при хладно време, плуване или къпане в студена вода, влизане в помещение, което е климатизирано или поддържано при ниски температури. Ако имате студена уртикария, излагането на тези ниски температури кара тялото ви да отделя хистамини, което предизвиква симптоми.

Посещението при алерголог е задължително при отключването на този тип алергия. У дома може да използвате натурални средства за облекчаване на симптомите.

Букет от витамините С, Е и цинк са подходящи за бързо облекчение на уртикария. Може да ги приемате под формата на таблетки или в състава на различни средства за локално приложение. Осен това обривът и червените петна могат да бъдат третирани с топла вода. Просто наложете топъл компрес или електрическа възглавничка върху засегнатите участъци от кожата. Топла вана или душ също могат да помогнат срещу сърбежа и болката.

Гел от алое вера пък може да се прилага директно върху засегнатата кожа, тъй като действа успокояващо за сърбежа. Използвайте два пъти на ден. Всеизвестни са полезните свойства на лука. Той притежава добре изразени противоалергични и противовъзпалителни свойства. Прясно изцеден сок от лук може да се използва веднага при появата на обрива. Вместо сок може директно да поставите няколко шайби кромид лук върху областта на обрива.
Ако пиете зелен чай, това може да ви помогне да намалите симптомите на студова алергия, тъй като тази отвара е богата на антиоксиданти и спомага за премахване на токсините от организма. Чай от коприва също е отличен избор.

Музиката облекчава менопаузата, ритмите освобождават хормоните на щастието

Музиката облекчава горещите вълни, на които са изложени дамите по време на менопауза. Мелодиите имат лечебен ефект. Музиката спомага за освобождаването на хормони на щастието като окситоцин, допамин, серотонин и ендорфини. Ново проучване сочи, че ритмите могат да облекчат прехода към менопауза.

Проучване, публикувано в списание Menopause, установява, че музикалната терапия може да подобри нивата на депресия при дамите и свързаните с менопаузата симптоми като горещи вълни, затруднен сън и сексуална дисфункция.

Проучването включва 48 жени в постменопауза (средната възраст на началото на менопаузата е на около 52 г.), които били разделени на две групи, пише БГНЕС. В първата група всеки ден в продължение на шест седмици е пускана музика. Втората група е била контролна.

Изследването установява, че слушането на музика не само намалява депресията при жените, но и намалява симптомите на менопауза. Това предполага, че музиката може да се използва като нефармакологичен терапевтичен вариант при менопауза.

Към момента повечето проучвания се фокусират върху други видове алтернативни лечения на симптомите - като хипноза, когнитивно-поведенчески терапии, медитация.

„Това малко проучване подчертава благоприятния ефект от лесна за прилагане, евтина, нискотехнологична и нискорискова терапия при менопауза, която действа особено силно на настроението“, казва д-р Стефани Фобион от Северноамериканското общество за менопауза.

Сокът от моркови смъква кръвното

Сокът от моркови помага при високо кръвно. Проучванията показват, че той понижава систолическото и диастолическото налягане, заяви Хариет Уайтхед, който е автор на статията.

В нея се цитират данни от проучвания, според които консумацията на моркови е в пряка връзка с ниското налягане. В експеримента са участвали 2159 души. Морковеният сок е неутрализирал влиянието на солите върху организма, които често стават причина за хипертонията, заявява авторът на изследването. Уайтхед също така съветва да спрем цигарите и алкохола, а също така да намалим кафето, ако искаме да решим проблемите с кръвното.

Д-р Кери Ракстън от белгийски научен център препоръча редовно да пием портокалов сок, за да се справим с хипертонията.

Българските чушки  са полезни за мозъка

Българските червени чушки са сред продуктите, които са изключително полезни за мозъка. Това обясни диетоложката Марина Макиша пред канал „Москва 24”. Микроелементите, които предпазват кръвоносните съдове, са антиоксидантите в зеленчуците и плодовете, включително горските. „Включително витамини А, С и Е. Те защитават съдовата стена и предотвратяват старчески мозъчни заболявания като алцхаймер, паркинсон и други“, добави специалистката.

Всеки ден трябва  да се яде половин килограм пресни зеленчуци, плодове и горски плодове. Жизненоважният за мозъка витамин С се съдържа още в отварата от шипка, касиса и кивито. Всекидневно трябва да се приема  около 30-50 грама мазна риба или омега-3 добавка.

Яжте  повече храни, съдържащи антиоксиданти, спете и пийте достатъчно вода. „Антиоксидантите помагат за подобряване на имунитета. Те се намират в цитрусови плодове, нар или сок от нар и други плодове“, отбелязват експертите.