0

10 минути отнема ваксинацията при децата, показа проверка на вестник „Телеграф“. Преди имунизация всяко хлапе минава преглед при педиатър. Лекарят мери кръвното налягане, температурата и се преглежда гърлото на детето.

Страничните ефекти след ваксина при малчуганите са подобни на тези, които се наблюдават при възрастните, разказва пред вестник „Телеграф“ вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова. Сред тях най-често е болезненост на мястото на инжектирането, увеличени лимфни възли, умора, главоболие, мускулни болки, повишена температура, втрисане.

Симптомите са временни и обикновено отшумяват за около 48 часа

Най-сериозните нежелани реакции, които се свързват с прилагането на РНК ваксина, каквато е и тази на Pfizer/BioNTech, и за които беше съобщено през април 2021 г., са миокардит (възпаление на сърдечния мускул) и перикардит (възпаление на една от обвивките на сърцето). Редки са и се регистрират след втората доза най-често при млади мъже под 30 години. Важно е да се знае обаче, че рискът от миокардит при болестта COVID-19 е по-висок в сравнение с ваксинацията срещу нейния причинител. Според проучване, чиито резултати още не са рецензирани, миокардит се установява при 450 на 1 милион млади мъже с COVID-19, но в 76 на 1 милион ваксинирани. Здравните експерти смятат, че по-малката доза ваксина за деца от 5 до 11 години може да намали риска от миокардит. В клиничното проучване за такива случаи не е съобщено, но броят на участниците в него е малък, за да бъдат открити такива редки събития.

Много хора се притесняват от евентуални късни последици от ваксинацията

Натрупаният до момента исторически опит показва, че страничните реакции обикновено се проявяват през първите два месеца след поставянето на ваксините и обикновено доста по-рано. Неслучайно FDA изисква преди подаване на документи за разрешение за употреба на ваксина участниците в клиничното проучване да са наблюдавани за проява на нежелани ефекти в продължение най-малко на два месеца след последната поставена доза. Ваксините срещу COVID-19 са в широко клинично приложение вече повече от година, към 19.12.2021 в света са приложени 8.74 милиарда дози. За техните редки нежелани реакции натрупахме доста знания, макар механизмите на възникването им да са все още ненапълно изяснени. Ваксините срещу COVID-19 не съдържат канцерогенни и мутагенни съставки, в тях няма нищо, което на теория да предизвиква опасенията ни, категорична е проф. Александрова.

Милиони деца вече са ваксинирани.

Почти 4,8 милиона малчугани в САЩ от 5 до 11 години са получили поне една доза ваксина

срещу SARS-CoV-2. Данните за ефективността на ваксините са получени в проучване, проведено в САЩ, Финландия, Полша и Испания, което включва повече от 4600 деца на възраст от 5 до 11 години. 3100 от тях са ваксинирани и 1538 са приемали т.нар. плацебо (физиологичен разтвор). Децата във ваксинираната група са получили две дози от ваксината Pfizer/BioNTech срещу COVID-19 (всяка една от тях съдържа по 10 мкг РНК) през три седмици. FDA сравнява имунния отговор на 264 участници в това проучване с 253-ма участници на възраст от 16 до 25 години, които са получили две по-високи дози от същата ваксина в предишно проучване – установено е, че имунният отговор - например нивото на образуваните антитела на децата на 5-11 години, е напълно сравним с този на по-големите. Общо 1444 от ваксинираните деца са проследени във връзка с безопасността на продукта в продължение на най-малко 2 месеца след втората доза.

Не е ясно дали ще трябва бустер за най-малките

Дали ще е необходима бустер доза при децата ще стане ясно, след като ваксината бъде приложена в реални условия при по-голям брой деца в тази възрастова група и ефективността й бъде оценена във времето, особено в присъствието на новия активно разпространяващ се вариант Омикрон. Към момента бустерна доза е разрешена при хора на и над 18 години, в САЩ възрастта беше свалена – от 16 нагоре. За разлика от други медицински продукти дозите на ваксината се основават на възрастта на детето към момента на поставянето й, а не на теглото му. CDC пояснява, че ако детето навърши 12 години в периода между приема на двете дози, втората доза трябва да е цяла. Ако обаче бъде поставена детската доза, няма да е необходимо тя да бъде повторена. Това, че по-малката доза действа също толкова добре при децата не е учудващо, защото тяхната имунна система е доста по-гъвкава от тази на възрастните.