0

К огато една война е отечествена или освободителна след тежко робство, то тя е справедлива. А тогава и Господ помага. Доказателство за това са многобройните Божии знамения в Освободителната война от 1877-1878 г., чийто резултат честваме на 3 март като национален празник. Около боевете витаят много метафизични теории (виж ги по-долу), както и легенди за знамения и чудеса. Едно от обясненията за тях е, че много от опълченците и воините били от много националности, но все пак християни, и непрестанно са се молили на Бог. Мнозина в себе си са носили икони на Иисус Христос, Божията майка и светиите, които са били зашивани в дрехите като талисмани. Самият връх Шипка, който се явява Рубикон в битките с османлиите, също се счита за свещена територия. Причината е, че върхът в миналото се е казвал Св. Никола.

Самарското знаме на Българското опълчение не пада в плен и по Божия милост оцелява до наши дни.,  

 Самарското знаме на Българското опълчение не пада в плен и по Божия милост оцелява до наши дни.,  
Фейсбук

Много от воините украинци, руси и беларуси са се молили на своя светия Св. Серафим Саровски. Българските опълченци пък се молили на Св. Иван Рилски Чудотворец да им помогне в най-критичните моменти. Те казвали следната молитва: “Преподобни отче Серафиме/Иване, моли Бога за нас/мен грешния!” Религиозният гид Любчо Караджов разказва, че в резултат на голямата искреност на тези молитви е имало много чудеса по време на решителните битки при Шипка, Стара Загора и Шейново. Едно от тях е явяването на двамата светии. „По спомени на белогвардейци при решителните боеве на Шипка се е случило чудо. На 11 срещу 12 август през 1877 г. на върха се явява покровът на Богородица. От едната му страна е стоял Св Иван Рилски, а от другата Свети Серафим“, разказва възрастният мъж. „Това чудо сякаш окрилява бойците. А днес то може да се види в някои черкви оттатък Черно море“, добавя още Караджов.

Необясними знамения се случват и около Самарското знаме в Румъния. То е носено от българското опълчение, сформирано в румънския град Плоещ. Знамето е ушито от монахините на Девическия манастир в град Самара, който е бил подопечен на атонския манастир „Ивирон“. Те използвали тежък копринен плат от три цвята - малинов, бял и светлосин. От двете му страни сложили черен кръст, обшит с красиви златни арабески. В средата на кръста от едната страна извезали Иверската чудотворна икона на Божията Майка, а от другата страна - ликовете на светите братя Кирил и Методий. Байракът е имал и една много мощна старобългарска словесна формула за защита, която гласи: „Да възкръсне Бог и да се разпръснат враговете му!“ („Да воскреснет Бог и расточится врази его“). Пиката на знамето е сребърна във византийски стил и е изработена по проект на граф Рошфор. В нея имало вграден кръст и орден за храброст.

Защитата на Орлово гнездо, художник Алексей Попов

 Защитата на Орлово гнездо, художник Алексей Попов
Уикипедия/wikipedia.org

На 18 май 1877 година в Плоещ делегация от Самара начело с Ефим Кожевников връчва Самарското знаме на Българското опълчение на специална церемония, в която знамето е заковано на дръжката със златни пирони. Последният пирон е закован от стария поборник войводата дядо Цеко Петков, който сваля калпак и с вдигнат към небето поглед възкликва:

„Да даде Господ това свято знаме да премине от край до край през многострадалната българска земя. Нека нашите майки, жени и сестри да изтрият с него скръбните си очи, а след него да настане траен мир и благоденствие.“ Щом приключва церемонията, сякаш небето се отваря и започва да вали проливен дъжд. В този миг над Карпатите блесва ослепителна светкавица под формата на кръст. Всичко това е било изтълкувано от свидетелите като знамение за добро начало и залог за успех на освободителното дело. В онези дни мнозина говорят и за чудесата, които осветеното Самарско знаме, носещо лика на чудотворна Иверска Богородица, извършва при боевете. По време на тежките битки за Стара Загора през юли 1877 г. Божията майка се явила над сражаващите се с последни сили опълченци и с меч в ръка бранела знамето си. В боевете само за един ден загиват петима знаменосци на Самарското знаме. Но светинята била спасена от плен и поругаване. Така именно Самарското знаме поставя началото на традицията българско бойно знаме да не попада в плен.

Месец по-късно знамето се вее и вдъхновява опълченците при епичните боеве на Шипка. Там пък офицерите заповядали на войниците да пеят химн, посветен на чудотворната Казанска икона на Св. Богородица. Позициите на Шипка биват задържани, а многочисленият противник - отблъснат. Доста несвързани неща разказвали и пленени османски войници. Един от тях споделил следното: „Ние виждахме, че сте малко хора, но изведнъж неизвестно откъде при вас се озова пехота, артилерия и още кавалерия и ние бяхме принудени да отстъпим!“ Години по-късно един офицер разказва на монасите от руския манастир „Св. Пантелеймон“ на Атон. Своя разказ той завършва с думите: „Явна е била дивната закрила на Света Богородица над нашата войска…Тя именно се е сторила на противника голямото множество воини!“

Реплика на Самарското знаме, на което е изобразена чудотворната икона Иверска Богородица

 Реплика на Самарското знаме, на което е изобразена чудотворната икона Иверска Богородица
Wikipedia.org

Магнитният Север - съюзник на опълченците

Вселенският закон за полярността предрешил изхода от войната

Тази година се навършват 145 години от боевете при Шипка. Млади и стари се изкачват до мястото, станало символ на българския героизъм и порив за свобода. Мнозина и до днес се чудят как 6 хиляди български опълченци и 2500 воини освободители отблъскват 30-хилядната турска армия. Наред с героизма и саможертвата решаващ за удържаната победа е нещо, за което малцина подозират - силата на магнитното поле. Според радиестезията то е възлово за функциониране на човешкото тяло.

Няма кътче на планетата, което да не играе по законите на магнитосферата. Посветени в тайните й разкриват, че при военен и дори дипломатически сблъсък между две държави с по-добри позиции от конфликта обикновено излиза онази, която се намира по-близо до Северния полюс. Той по някакъв начин се свърза със слънчевия сплит на човека, правейки го по-работоспособен и силен. Според метафизичната трактовка има значение на коя страна спи човек, за да бъде отпочинал. На едни индивиди спането с глава на юг им действа добре, на други - на север.

Когато става въпрос обаче за демонстрацията на сила, северът е най-важният фактор. Руско-турската война от 1877 година също е класически пример. Турската империя се намира на юг от Русия, което автоматично според този метафизичен закон я превръщало в аутсайдер. За щастие борещият се за своята независимост български народ също се намира на север от столицата на империята Цариград. Законът за полярността във Вселената има редица други доказателства. Германия губи Втората световна война в момента, в който нахлува в страна, намираща се северно от нея - Русия. От своя страна обаче непобедимата съветска армия среща невероятен отпор от малка Финландия в т. нар. Руско-финландска война (1939-1940 г).