0

В България има не малко манастири, водещи началото си още от древността. Един от тях обаче е не просто най-старият у нас, но и в цяла Европа. Това е Чирпанската обител „Свети Атанасий“, наричана още Златоливаденската. Това бе доказано през 2004 г. от проучването на академик Росен Милев, потвърдено и от архивите на Ватикана. Светата обител е основана 16 години преди смятания доскоро за най-стар манастир в Европа – „Кандида каса“ в Шотландия.

Възроденият Чирпански манастир

 Възроденият Чирпански манастир
i.ytimg.com

През 343 г. в Сердика е свикан Вселенски събор. Най-видната фигура в него е свeти Атанасий. Той е един от големите застъпници за чистотата на вярата и активно участва в борбата срещу арианската ерес. На път към Константинопол през следващата 344 г. той спира за пренощуване в римската крепост край днешното село Златна ливада, община Чирпан. В онези дни местното тракийско население е в ужас от задаващата се чумна епидемия. Самият свети Атанасий се уединява за пост и молитва в скална пещера край крепостта. Там получава откровение Свише, че ако езическите племена повярват в Иисус Христос, покръстят се и построят храм, то ще се спасят от епидемията. Чумата наистина отминава. Така местните стават ревностни християни, като междувременно на мястото вдигат и раннохристиянски храм. След смъртта на светеца през 373 г. манастирът приема неговото име.

Водата на аязмото е запазена от замърсяване чрез външна чешма

 Водата на аязмото е запазена от замърсяване чрез външна чешма
i.ytimg.com

Историята след основаването на Чирпанския манастир е нелека. През годините е многократно разрушаван и съграждан отново. По време на османското робство са правени много опити за унищожаването му, но храмът винаги се запазва по един или друг начин. Преданието твърди, че в обителта е отсядал Паисий Хилендарски, а скривалището на Васил Левски се намира между монашеските килии. За главна ценност на манастира се счита препис на Реймското евангелие, в което векове наред са се клели при коронацията си френските крале. То има старобългарски произход – 32 страници са написани на кирилица, а останалите 62 - на глаголица.

След 1944 г. манастирът е запуснат и превърнат в овчарник. Минали години, докато една баба от селото сънувала свети Атанасий, който повелил да преместят овцете от святото място. В селото никой не й повярвал. Тогава светецът се явил и на партийния секретар с предупреждението, че ако не спре поруганието, ще загуби детето си. Местните твърдят, че след това знамение за една нощ манастирът бил почистен и приведен във вид за служба. Първото голямо съвременно облагородяване на Чирпанския манастир е извършено през 80-те години по идея на Людмила Живкова. Тогава манастирът е разширен и е построена двуетажната сграда в традиционен стил, която е до сегашната порта. Уникалността на това място се допълва и от кладенеца аязмо със света вода. Тя се слави като лековита и стотици болни идват тук заради нея. Сакати са прохождали, слепи са проглеждали, мнозина са се отървавали от болежки, разказват миряни. Според тях водата от аязмото помага най много при кожни заболявания, подобрява зрението, действа очистително на вътрешните органи и влияе добре при туморни заболявания.

Пещерата, в която се е молел свети Атанасий,  

 Пещерата, в която се е молел свети Атанасий,  
svetimesta.com

Патриархът на Александрия посети святото място

През 2003 година на поклонение в манастира пристига патриархът на Александрия и цяла Африка Петър VII, който е втори в йерархията на православието след Вселенския патриарх. Това е още едно от потвържденията за значимостта на българския храм в целия християнски свят. Петър VII дарява икона на свети Атанасий, рисувана в Александрия. Друга такава икона с лика на светеца е подарена от атонски монаси.