0

И зборът на име е изключително важен за целия бъдещ живот на човека. Затова не се препоръчва да е плод на някакво екзотично хрумване. Мнозина обаче кръщават децата си на певци като Азис, на спортисти като Кристиано Роналдо или на тв герои като Есмералда, а това в бъдеще може да създаде дискомфорт на човека. Показателен пример са имената, съобразени с политическата конюнктура, като Сталин и Ленин отпреди 1989 г. Затова родителите трябва да подхождат отговорно, когато вписват името на новородената си рожба. В същото време свещеници съветват да се придържаме към християнските традиции, за да имат хлапетата своя небесен покровител.

Ономастика

Вещи в ономастиката (науката за имената) споделят, че без да броим модерните названия, днешните в България са основно прабългарско, християнско и славянско наследство. От древните ни прадеди днес в употреба са ханските Аспарух, Крум, Кубрат и Тервел. Според някои езиковеди популярните в Североизточна България Цоньо, Цонко, Цончо, Цочо всъщност произлизат от старобългарското Цондоке. Пак там доскоро често срещано име бе и Курти, което ще рече „вълк“.

Светиите

С покръстването навлизат масово християнските имена от източноправославния календар на светии, апостоли и мъченици, които по произход са староеврейски, гръцки и латински. Те имат и конкретно значение - Петър - камък, Георги - земеделец, Александър - защитник на мъжете, Николай - победител, Васил - царствен, Стефан - венец и увенчан, Теодор/ Тодор - божи дар, Анастас - възкресен, Атанас - безсмъртен, Емануил - Бог е с нас, и т. н.

Славянски

Наред с тях днес масово се употребяват и традиционните български имена от славянски произход. В тях се крият пожелателни словесни формули: за живот и здраве (Живко, Здравко), за род и семейство (Братан, Байно, Везенко), за успех в живота (Първан, Видьо, Вида, Велчо, Велика, Сретен), за сила и храброст (Войн, Бойко, Страхил, Силян), за качества на характера (Веселин, Ради, Драго, Добри, Мила, Искрен), за физическа красота (Хубен, Ваклин, Руси, Румяна, Младен). Близки до тях са имената, орисани от растения, считани за благоухайни и/или лечебни - Иглика, Невена, Ружа, Детелин и др. А също нашенци се кръщават на красиви птици - Гълъб, Гълъбина, Паун/а, Славейко, Славея, или на небесни светила - Звезда, Звезделин(а), Деница, Зорница.

Вярвало се още, че силата на името може цял живот да служи като защита (талисман) срещу диви зверове и беди. И понеже най-опасният звяр по нашите земи е вълкът, широко разпространени са имената Вълчо, Вълкан/а, Курти.

Голяма част от имената със славянски произход носят наставки - слав, -слава, -мир, -мира.