0

К амъкът, върху който е било помазано тялото на Иисус Христос след кръстната му смърт, върши чудеса и днес. Повече от 2000 години след разпятието на Божия син от тази реликва изтича миро. Поклонниците поставят върху й кръстчета, икони, свещи и събират в кърпи благодатната течност, за която се смята, че лекува различни болести и благославя човека.

Камъкът на миропомазването (известен още като Камъка на полагането или Дъската на Господ) се намира в централния притвор на храма над Божия гроб. Светинята се явява 14-ата, последна спирка за поклонниците по Кръстния път.

Олтар

Съгласно Евангелието на този олтар са положили тялото на Христос след свалянето му от кръста. Тук Йосиф Ариматейски и Никодим са подготвили Месията за погребение, извършвайки помазването му с миро и алое. След това тялото на Иисус е отнесено и положено в гробница.

На мраморна плочка сега може да се види написан на гръцки език следният евангелски текст: „След това Йосиф от Ариматея (ученик Иисусов, но таен, поради страх от иудеите), помоли Пилата да снеме тялото Иисусово, и Пилат позволи. Той дойде и сне тялото Иисусово. Дойде също и Никодим (който беше ходил изпреди при Иисуса нощя) и донесе около 100 литри смес от смирна и алой.
Тогава взеха тялото Иисусово и Го обвиха в повивки с благовонията, както по обичая си иудеите погребват. На онова място, дето беше разпнат, имаше градина, и в градината - нов гроб, в който още никой не бе полаган. Там положиха Иисуса, поради петъка иудейски, понеже гробът беше наблизо.“ (Иоан, 19:38-42)

Розов мрамор

Днес древният камък обаче е скрит под плоча от бледорозов мрамор, която трябва да го пази от повреди. Над Камъка горят 8 лампади. Те символизират Христовите църкви, които са пазители на Храма на гроба Господен - Православната, Римокатолическата, Арменската, Маронитската, Коптската, Сирийската, Етиопската и Грузинската. Вляво от реликвата мраморен кръг бележи мястото, където е стояла Богородица, когато са помазвали тялото на Иисус, а вдясно е входът откъм Голгота.

Всички евангелски събития - Свалянето на Божия син от Кръста, Помазването му с миро и Полагането в гроба - са изобразени на художествено пано на стената зад Камъка на миропомазването.

Виа Долороса следва последния път на Месията

Кръстният път (Виа Долороса) е маршрутът от местата в Йерусалим, изминати от Христос в последния ден преди разпятието му. Той е разделен на 4 етапа - от залавянето на Иисус в Гетсиманската градина до полагането му в гробницата. Кръстният път е особено популярен мотив в католическото изкуство в картини, скулптури или стенопис, поставяни през равно разстояние по страничните стени в католическите църкви.