0

Е два ли някой може да си представи днешните неделни утрини в европейските и американскиje градове без звъна на църковните камбани, призовaващи вярващите на молитва. Но камбаните не са патент на християнството, защото най-големите от тях се намират на Изток.

Янгон

Със своите почти 300 тона Великата камбана „Дхамазеди“ е най-голямата, съществувала някога в записаната история. Излята през 1484 г. от крал Дхамазеди от мед, бронз и сребро, тя се е намирала в пагода Шведагон в Рангун, Бирма (днес Янгон, Мианмар). Камбаната е била висока 6,276 м и 4,184 м широка. До 1602 г. португалският авантюрист Фелипе ди Бриту я изнася от храма и се опитва да я отнесе със сал по река Янгон, но той потъва някъде в района на град Баго. Камбаната е изровена от 7-метровия нанос тиня, но всички опити тя да бъде извадена, засега остават без успех. Туристите обаче могат да я видят с помощта на водолазни апарати, така че днес тя е една от най-големите подводни атракции в света.

Безсмислица

Прословутата Цар Камбана в Москва (подобно и на Цар Топ) пък никога не е влизала в употреба. Тя е отлята за Успенския събор, като за направата й императрицата на Русия Анна подписва специален указ – на 26 юли 1730 г. Теглото й е 210 тона, като част от бронза, ползван за това чудо на вярата, й е от друга камбана, известна със същото име и изработена през 1654 г. По-старата е била с тегло 130 тона, но се разбила по време на пожар през 1701 г. Няколко години след отливането си новата Цар Камбана, пак по време на пожар, поради опасност от разтопяване е обливана с вода. Това води до отчупването на отломък с тегло 11,5 тона. В този си вид тя става непригодна за употреба и остава в ямата, където пропада след изгарянето на подпорните греди. През 1836 г. камбаната и отломъкът са извадени и са поставени на днешното си място като паметник на безсмислената руска гигантомания. 100 години по-късно (1836 г.) камбаната и отломъкът са изложени на показ в Кремъл, където могат да се видят и днес.

Гигантите на Буда

От действащите днес музикални рекордьори лидерството принадлежи на „Камбаната на щастието“. Тя е направена в навечерието на 2000 година и възвестила със звъна си началото на третото хилядолетие. Тя се намира в храма Фокуан в Хенан, Китай. Тежи 116 тона и е с височина 8,11 м и диаметър 5,12 м.

В класацията на мегакамбаните попада и отлятата през 1808 г. „Мингиун“ с тегло от 90 тона. Тя се намира в едноименния град в Бирма и до 1902 г. е била най-голямата действаща в света. Тогава е изместена от първото място от 114-тонната камбана на храма Шитеньо - джи в Осака, Япония. Но това е само за кратко, защото през 1942 г. японското „клепало“ е претопено заради метала си, жизнено нужен за производството на боеприпаси през Втората световна война. Така Мингун си възвръща статута на най-тежката действаща камбана от бронз в света до 2000 година.

Тук обаче експерти правят някои важни пояснения. Будистките камбани нямат „езици“ и звуците от тях се изтръгват чрез биене по стените. За разлика от християнските си посестрими те и не се окачват, а са инсталирани на земята. Затова е съвсем разбираемо, че са толкова огромни. В противен случай качването им на кули би представлявало сериозна архитектурна и инженерна задача, както е в християнския свят.

Света Троица

А в него първенството принадлежи на камбаната на манастира „Света Троица“ в Московска област. Тя тежи 72 тона и е инсталирана през 2004 г. Изработена е по поръчка на Руската патриаршия със спонсорството на руски олигарси.

Следва я камбаната „Гласът на Отцa” („Вокс Патрис“ - от латинското Vox Patris). Нейните габарити са 55 тона, диаметър 4,5 метра и височина 4 метра. Тя е направена от 100 майстори от три полски завода. Те забъркали специална звънлива сплав от мед и цинк. За пренасянето после са използвани специално проектирани елдвигатели. Камбаната е инсталирана през 2017 г. в новия храм на град Тринидад в Бразилия и се води най-голямата и в двете Америки.

В Европа от 2016 г. най-голяма е главната камбана на новата патриаршеска катедрала „Спасение на нацията“ в Букурещ, тежаща 25 тона. Тя е с диаметър 3,35 м и струва 425 000 евро. Направена е в Австрия от компанията „Грасмайер“ в Инсбрук, която се занимава с камбанолеене от 1599 г. Така тя измести от евролидерството гласа на прочутата катедрала в Кьолн „Свети Петър“, който идва от 24-те тона метал.

Най-голямата в България възвести превземането на Одрин

В България най-голямата камбана се намира под кубетата на патриаршеския храм „Свети Александър Невски“. Тя тежи 11 758 кг и както и другите 12 е изработена в Троицко-Сергиевската лавра в град Загорск, Русия. Превозена е по море през Одеса и Варна, а оттам с влак до София. От гарата до мястото на строежа камбаните пристигат със специална кола, издържаща товар над 15 тона. Тя е била теглена от прочутите “дразмахленски“ волове.

Монтирането при тогавашната техника е изключително трудна операция – чрез макари, скрипец и телени въжета. При издигането една от по-малките камбани се откъсва и убива трима работници.

Тържественото освещаване на храма и камбаните продължава три дни - 12-14 септември 1924 г. Но те удрят за пръв път на 13 март 1913 г., за да възвестят превземането на Одрин от българската армия по време на Балканската война.

Биг Бен звъни от 1859 г.

Едно рекламно лого гласи, че размерът няма значение. Камбаната на лондонския „Биг Бен“ далеч не е от най-големите в света - тежи 13,76 тона (само два тона повече от тази на „Свети Александър Невски“). Това обаче не й пречи да бъде световноизвестна. Защото е най-голямата такава с часовников механизъм.

Самата кула е построена през 1858 година, а часовниковият механизъм е пуснат в ход на 7 септември 1859 година. Днес „Биг Бен“ е може би най-популярният символ на Лондон и Обединеното кралство. А за кореняци лондончани се смятат тези, които са родени дотам, докъдето се чува звънът на камбаната му.