0

Д нес от балкона на „Свети Петър“ папа Франциск ще поздрави милиард и половина католици по света за Великден. Но не тази огромна катедрала е официалната резиденция на римския първосвещеник, а архибазиликата „Сан Джовани ин Латерано“. В нея се намира неговият престол и за голям период е била резиденцията му. В храма има два сребърни реликвария, в които се съхраняват главите на апостолите Петър и Павел. Други реликви тук са част от масата, на която се осъществява Тайната вечеря и част от ризата на Дева Мария.

Погроми

Архибазиликата е построена през ІV век от император Константин I Велики и в течение на столетията претърпява множество промени и престроявания. Интересен е обелискът - най-старият в Рим, датиран от 15-и век преди Христа. Той е донесен от владетеля, който го е пренесъл чак от Тива. Този египетски паметник пали въображението на различни конспиративни и мистични теории. Вратите на храма пък са взети от курията на римския сенат.

През 410 г. катедралата е ограбена от вестготите на Аларих I, а през 455 г. богатствата й са плячкосани от вандалите.

През нощта на 6 май 1308 г. катедралата е унищожена от пожар. През 1349 г. сградата е повредена от земетресение. През 1650 г. папа Инокентий X започва пълномащабно възстановяване и преустройство на храма. За начинанието е нает гениалния бароков архитект Франческо Боромини.

Гранит

Днешната базилика е с дължина 140 метра, ширина 140 метра и с ширина на централния кораб 65 метра. Изградена е от тухли, мрамор, травертин, гранит и цимент. На корниза са поставени 15 огромни статуи, всяка с височина 7 метра. Трите централни статуи са на Иисус Христос, Йоан Кръстител и Евангелист Йоан, а от двете им страни (по 6 от всяка страна) са разположени статуите на 12-те апостоли. Главният олтар е разположен в центъра на храма и на него може да отслужва литургии само римският папа.

Ексхумираха папа и го осъдиха заради цар Борис

През 897 г. в катедралата по нареждане на папа Стефан VІІ се провежда т. нар. Трупен синод срещу покойния папа Формоза. Тленните останки на папата са ексхумирани от гроба, облечени са в папски одежди и поставени на папския престол. Сред отправените срещу него обвинения е и това, че е накарал българския княз Борис І Михаил да се закълне, че няма да приеме за архиепископ от Рим никой друг освен него. Папа Формоза е обявен за виновен, папските му одежди са разкъсани, трите пръста на дясната му ръка, с които благославя, са отрязани, а тялото му е влачено по улиците на Рим и хвърлено в Тибър. През същата година земетресение разрушава базиликата и това събитие е сметнато като Божие наказание за извършеното поругание над тленните останки на папа Формоза.