0

В Европа и Латинска Америка има много места, където по чуден начин Божията майка се е явявала пред хората. Но само на едно място остава веществена следа от нейното слизане на Земята. Това е Стъпката на Богородица, намираща се в Почаевия манастир в Тернополска област в Украйна. Вярващи - и католици, и православни, смятат вдлъбнатината в камъка за отпечатък от крака на Девата, когато Тя се явила на Почаевската планина през XIII век. Божията майка е оставила тази следа, от която бликва вода. Днес тя е главната светиня и реликва на обителта.

Чудото

Ето какво гласи преданието, записано в средата на XIX век от украинския писател и краевед Александър Сементовски: „Около 1261 г., когато почаевските монаси още живеели в пещерите, един от тях, изкачвайки се на планината, видял Пресветата Дева Богородица, стояща на скалата в „огнен вид“. За това свидетелства и жителят на Почаево Йоан Босий, който недалеч пасял стадо овце. В един момент той видял монаха да говори с облята от светлина жена. На това място на скалата, където Дева Мария стояла, е останало следа от десния й крак, напълнена с вода.

Невероятно

Забележителното е, че околностите на манастира са бедни на вода, особено на качествена такава. Братята отдавна се стараели да отстранят това неудобство, като частично успели през 1623 г. Тогава близо до църквата бил изкопан дълбок кладенец, но без непресъхващия извор на Стъпката на Божията Майка те не биха се справили, особено по време на суша. За целебната Божия благодат на тази вода свидетелстват много случаи на чудно изцеление на различни, но най-вече очни заболявания. Всички те са записани в книгата „Почаевската планина“, издадена през 1742 г., както и в по-късните манастирски летописи.

Пещера

Стъпката на Богородица се намира на най-високото място в планината над манастира. Над нея е издигната църквата „Успение на Пресветата Богородица“. Самата Стъпка се намира вътре в храма, а водата в нея никога не се изчерпва. Над нея е поставен стъклен похлупак, даващ възможност на поклонниците да видят на дъното отпечатъка от стъпалото и да си налеят вода със сребърен черпак. Светилището е оградено с красива желязна решетка. В подземието на храма се намира обширна пещера, по чиито свод и стени постоянно се процежда също толкова сладка и чиста вода. Тя се събира и днес в съдове от поклонниците и от обитаващите манастира.

Разнасяли лечебната течност в две империи

Някога до Стъпката на Богородица денонощно е дежурял йеромонах. Той предлагал на всички желаещи богомолци от светената вода. Те са можели да я получат в специални бутилки с различни размери, всяка с релефно изображение на Стъпката и с печата на манастира. Така до болшевишката революция от 1917 г. хиляди големи и малки флакони с Почаевската вода целогодишно са разнасяни по всички краища на Руската империя и в съпределните области на Австро-Унгария. Върху тях, както и на малките нашийни икони, Божията майка е изобразена в огнено сияние.