0

Н а жените винаги се е налагало да се борят за своите права, независимо в коя страна и в кой исторически период живеят. Сега повече от всякога въпреки извоюваната еманципация светът яростно изисква от жените да бъдат на висотата на постигнатото и търсеното могъщество. И голяма част от тях го правят грациозно, но толкова категорично, че токчетата им стъпкват всеки безпорядък и предразсъдък. 8 март не е просто денят, в който жената е заявила правата си, а денят, в който е престанала да бъде нечовек. Жената е празникът на света, във всеки ден! И е прекрасно, че тя все по-малко изисква и зависи от осмомартенския нарцис.

Камала Харис е родена да бъде лидер.

 Камала Харис е родена да бъде лидер.

Във всяка епоха има поне няколко дами, чието име се произнася с респект и чиито постижения няма как да бъдат пренебрегнати. Но ХХI век сякаш отвори тежките порти най- широко, за да отчете миналата година поне 56 дами с общо богатство над 564 млрд. долара. Въпреки колосалната сума жените, които разполагат с нея, съставляват едва 14 процента в класациите на най-богатите хора на планетата. Най-богатите хора в САЩ все още са предимно мъже. Джуди Лав и Линда Резник делят богатството си със своите съпрузи например. Има и такива, които дори отпадат от класацията - като Опра Уинфри, чието богатство в размер на 2.6 млрд. долара се оказа недостатъчно, за да прескочи прага за влизане в класацията за първи път от 26 години. Със състояние в размер на 67.9 млрд. долара наследницата на веригата Walmart Алис Уолтън остава най-богатата жена в САЩ за седма поредна година. Бившата съпруга на основателя на Амазон (Amazon) Джеф Безос - Маккензи Скот, е на второ място в класацията за втора поредна година, въпреки че дари близо 8.6 млрд. долара на около 780 неправителствени организации от миналата година насам. Независимо от това богатството й се е увеличило с 1.5 млрд. долара до 58.5 млрд. долара за година заради поскъпването на акциите на Amazon.

Ангела Меркел вече не е сред най-авторитетните.

 Ангела Меркел вече не е сред най-авторитетните.

Над 90% от жените в класацията „Форбс“ (Forbes 400) са увеличили състоянието си в сравнение с 2020 г. Жената, увеличила богатството си най-много (в долари), е Абигейл Джонсън, главният председател на Fidelity Investments, чието състояние е нараснало с 10 млрд. долара до 25.2 млрд. Втора е Лорийн Поуъл Джобс, вдовицата на основателя на „Епъл“ (Apple) Стив Джобс, благодарение на скок в цената на акциите на технологичния гигант с 66% и на тези на „Дисни“ (Disney) с 53%. Сред новите лица в класацията са Мелинда Гейтс, чието богатство достигна 6.3 млрд. долара след развода със съоснователя на „Майкрософт“ (Microsoft) Бил Гейтс, при който получи акции за милиарди, и Мириам Аделсън, която наследи дела на съпруга си Шелдън Аделсън в казино империята в Лас Вегас. По-малко тази година са жените, спечелили сами богатството си - 10 при 11 миналата година. Най-богата от тях е Даян Хендрикс. Бизнес дамата, тръгнала от дистрибуторство на покриви и облицовка,  днес върти състояние от 11 млрд. долара, с 3 млрд. повече в сравнение с 2020 г.

Опра Уинфри изгуби не само пари, но и мястото си в класациите.

 Опра Уинфри изгуби не само пари, но и мястото си в класациите.

Разбира се, най-богатите дами невинаги са най-влиятелните. Но натрупаното състояние често означава присъствие в обществения, политическия и корпоративния  живот. Без никаква изненада класацията се оглавява от Маккензи Скот - бившата съпруга на един от най-богатите мъже в света и собственик на гиганта в електронната търговия „Амазон“  Джеф Безос. След развода си тя рязко забогатя. В списъка за отминалата 2021 г. място намират 15 жени от медиите и шоубизнеса. Най-високата позиция – 23-а, е за телевизионната знаменитост Опра Уинфри, чието влияние в публичното пространство едва ли някога ще бъде изтрито. Певицата Риана, която наскоро беше обявена за национален герой на Барбадос, заема 68-ото място в класацията. Изпълнителката официално вече е милиардерка благодарение на успеха на модната си линия. Колежките й Бионсе и Тейлър Суифт са следващите дами, които правят революция в музикалната индустрия. Като дами с влияние са отбелязани и актрисата Рийз Уидърспун заради успешната си продуцентска дейност, както и Серина Уилямс, която освен успешен спортист се оказа и истинска модна икона.

След като предизвика безпрецедентна криза в кралството Меган Маркъл се нареди сред онези, които имат наистина постижения. Дори тийнлюбимката Били Айлиш, която за първи път попада в класация в категория „пионер“ има повече основания от Меган, коментират класацията на списание TIME критици и почитатели. Кейт Уинслет получи признанието за влиянието си в киноиндустрията абсолютно заслужено и го отбеляза със скромен коментар. Новината е, че за първи път от 2010 година насам Ангела Меркел не застана начело в класацията на Forbes за най-влиятелните жени в света. Това се случва за трети път от 2004 г. насам. Бившият канцлер на Германия дори не попадна сред 100-те най-влиятелни жени в света за настоящата година. В края на миналата година тя излезе в пенсия, като се зарече да пътешества и да пише мемоари. За сметка на това вицепрезидентът на САЩ  Камала Харис заема втората позиция в класацията, следвана от Кристин Лагард, която в момента е управител на Европейската централна банка, а преди това оглавяваше Международния валутен фонд. Сред топ 10 най-влиятелни жени в света попадат и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президентът на Тайван Цай Ингвен и Джули Суит, главен изпълнителен директор на Accenture

Жени строяват армиите на Европа

В този толкова драматичен период, отново жени могат да имат решаваща роля. Министерствата на отбраната на трите най-големи държави в ЕС - Германия, Франция и Испания, се ръководят в момента от жени. Още три държави членки - Белгия, Нидерландия и Чехия, са поверили армиите си в нежни ръце. Още три дами

ръководят военните ведомства в три натовски държави, които все още са извън ЕС - Исландия, Северна Македония и Черна гора. Французойката Флоранс Парли, която е начело на отбраната на единствената ядрена държава в ЕС, преди е заемала постове в различни министерства. Преди да се заеме с военните дела на Франция, е била държавен съветник по бюджета и е заемала ръководни позиции в железниците и „Ер Франс“.  Кристин Ламбрехт пък е голямата изненада в Германия. Преди да бъде назначена като военен министър, е била министър на правосъдието. Испанката Маргарита Роблес Фернандес е социалистка и ръководи армията на страната си от 2018 г. Също юристка, тя е първата жена в Испания, която получава място във Върховния съд.

Кристалина Георгиева остава една от най-успешните българки в света.

 Кристалина Георгиева остава една от най-успешните българки в света.

Българската следа

Кристалина Георгиева пред Елизабет II по влияние

Фандъкова, Бокова и Инджова се записаха в историята

Българските жени бележат световната летопис и градят авторитета си с постижения, които ги нареждат сред най-знаменитите. Ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева заема 22-ро място в подреждането на Forbes по влияние, като оставя след себе си имена като Опра Уинфри, бившата съпруга на Стив Джобс - Лорън, както и кралицата на Великобритания Елизабет II. Поредното отличие за Георгиева я нарежда до министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън и главната икономистка на Световната банка Кармен Райнхарт.

Йорданка Фандъкова, пък е първата жена кмет на столицата. Управлява София вече 11 години -  от ноември 2009 година. И въпреки всички брожения устоява и днес. През 2005 г. Фандъкова става заместник-кмет с ресор образование, култура, спорт и превенции на зависимостите. Преди да поеме управлението на столицата, за кратко е депутат и министър на образованието. Още една българка, постигнала световно признание не просто с факта, че е първата жена начело на ЮНЕСКО, но и с качествата си, е Ирина Бокова. До избирането й на поста през септември 2009 г.  тя бе посланик на страната ни във Франция.

Меглена Кунева също записа името си в родната история като първия европейски комисар от България. От януари 2007 г. до февруари 2010 г. отговаряше за защитата на потребителите. Преди това бе министър по европейските въпроси в правителствата на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев. 44-ият министър-председател на България е жена  - Ренета Инджова. Дръзка, морална и безкомпромисна, Инджова си остава първата и единствена дама премиер в историята ни.

Людмила Живкова

 Людмила Живкова

Людмила Живкова отвори България към Запада

Принцесата на българския комунизъм  Людмила Живкова отвори България към Запада, за което според мнозина заплати с живота си. Смъртта й и до днес остава мистерия - убийство на КГБ или инцидент - догадките не спират. През 1979 в България се провежда първата асамблея „Знаме на мира”. Внушителното събитие събира в София 2500 деца от 77 държави под мотото “Единство, творчество, красота”.

Людмила Живкова създава асамблеята Знаме на мира след срещата с Николай Рьорих.

 Людмила Живкова създава асамблеята Знаме на мира след срещата с Николай Рьорих.

В качеството си на министър на културата Людмила е отговорна още и за превръщането на България в родина на красотата и на златните тракийски съкровища, които тя започна да показва по цял свят. Приживе тя се интересува от философия, езотерика, духовни учения. Търсенията на неспокойния й дух са многобройни, почти толкова, колкото конспиративните теории за срещите в живота й. С Николай Рьорих например. Инициатор е на международен пакт за защита на културните ценности, чийто символ е знамето на мира. Десетилетия след смъртта на Николай и Елена Рьорих Людмила съживява тяхното наследство и дори опитва да го превърне в национална политика.