0

С покойният сън е условиe за добро здраве и кондиция. Съществуват обаче няколко важни правила, които помагат за пълноценна почивка през нощта и по-здрав организъм. Позата, в която спите, е от изключително значение за здравия сън. Ако се събуждате със схванат врат или болки в гърба, трябва да помислите как прекарвате нощта. 82% от  хората избират грешна поза за сън, показват проучванията. Неврологът сомнолог Елена Царева разяснява кои са полезните и вредните пози за сън. Неправилната позиция по време на сън може да доведе до различни здравословни проблеми с времето, предупреждава тя в интервю за радио Спутник. 

Предупреждение

Лекарят смята, че най-опасното за здравето е спането по корем. За хората е удобно да спят в някаква вече привична за тях позиция. Но някои позиции на тялото трябва да се избягват. От медицинска гледна точка най-полезното нещо е да спите на една страна. Хората със сърдечни заболявания е по-добре да лежат на дясната си страна, за да избегнат натиска върху лявата половина на тялото, каза Царева.

„Позицията настрани е по-физиологична, по-желана по време на сън. В тази поза се улеснява отделянето на метаболитните продукти (особено спането наляво) и токсини. Тези, които спират да дишат в съня си, пък не бива  да спят по гръб.

Най-вредно е да спим по корем, категоричен е лекарят. Например, ако човек лежи така дълго време, може да започне да има проблеми с гръбначния стълб.
„В същото време гръбначният стълб не е във физиологично положение - някои мускули са прекалено разтегнати, а други стават хипертонични, това може да доведе до болки във врата и главата сутрин“, предупреждава д-р Царева.  

Алцхаймер 

Най-опасното е, че навикът да се спи по корем може да доведе и до нарушаване на метаболитните процеси и да провокира болестта на Алцхаймер.
„Проучванията показват, че отделянето на вредни метаболитни продукти, които се натрупват през деня и се отделят през нощта, спира в легнало положение. Ако тези метаболитни продукти се натрупват, като амилоидния протеин, това може допълнително да стимулира развитието на демиелинизиращи заболявания, т.е. е болестта на Алцхаймер", обяснява лекарят. 

Температура

Наред с позицията на тялото в леглото е важна и температурата в спалнята. Специалистите препоръчват тя да е 18 градуса Целзий. Не позволявайте стаята да стане прекалено студена - под 12 градуса Целзий, затова избягвайте да отваряте често прозореца през зимата. А ако проветрявате, го правете широко за не повече от 5 минути, като гледате да е в часовете без смог (около 12-14 часа). През лятото оставяйте прозореца отворен или използвайте вентилатор или климатик при нужда. 

Слушайте тялото

Вземете топъл душ преди лягане. Избягвайте да ядете или пиете по-малко от три часа преди лягане. Посетете вашия лекар, ако имате свръхактивен пикочен мехур, който непрекъснато ви буди през нощта. 

Специалистите препоръчват редовна физическа активност като помощник за добър сън. Ако имате проблеми със съня през нощта, но често задрямвате вечер например, когато гледате телевизия, трябва да „слушате тялото си“ и да си лягате, когато се чувствате уморени. Създайте си график за по-ранно лягане или, ако смятате, че е рано за сън, се опитайте да бъдете по-дейни, като станете и се заемете с физическа активност.

Бледа кожа издава пневмонията при бебета

Учестеното дишане е друг симптом, за който родителите да следят 

Учестено дишане и необичайно подуване на ноздрите са първите признаци на пневмония при децата до една година. За това трябва да следят родителите на малчуганите, предупреди заместник-директорът на Централния изследователски институт по епидемиология на Руската академия на науките Александър Горелов. В тази възрастова група болестта преминава тежко. 

Предвид ковид пандемията родителите трябва да са особено бдителни. 

 Предвид ковид пандемията родителите трябва да са особено бдителни. 

Симптоми 

"Основните признаци на пневмония са блед назолабиален триъгълник, подуване на ноздрите и задух. Основният симптом е увеличаване на дихателните движения един и половина пъти повече от нормалното - това е почти 100% пневмония. В световен мащаб най-често деца под една година умират от пневмония у дома“, предупреди експертът. 
При малчуганите под една година пневмонията е най-тежка, тъй като вътрешните им органи все още не са напълно оформени, пише агенция БГНЕС. 

Бронхи 

Хрущялният скелет на бронха все още не се е оформил анатомично, поради което за съжаление има много проблеми. Децата имат къси дихателни пътища, а пневмонията е най-тежка при тях, добави той. За съжаление в световен мащаб заболеваемостта и смъртността на деца от различни типове пневмонии е скочила в пъти заради пандемията от коронавирус.

Високите дози витамин C са опасни 

Приемът на високи дози витамин C са опасни и могат да доведат до сериозни странични ефекти. Това показва ново изследване, оповестено от биофизика Андрей Ломоносов.
Той отбеляза, че няма научни доказателства за ефективността на големи дози витамин С при коронавирус. В същото време злоупотребата с добавката може да бъде опасна за стомашно-чревния тракт.

Твърдението, че човек не може да предозира Витамин C, се оказва не съвсем точно. 

 Твърдението, че човек не може да предозира Витамин C, се оказва не съвсем точно. 
freepik.com

Приемането на витамина в доза, по-висока от безопасната, може да доведе до странични ефекти. Сред тях са нарушаване на стомашно-чревния тракт, киселини и др. Също така, употребата на високи дози витамин С за дълго време допринася за по-бързото образуване на  камъни в бъбреците. Това е важно да се знае за хората, които са предразположени към това заболяване, предупреждават експерти. При прием на витамин С заедно с желязо е възможно и натрупване на желязо в организма. Според специалиста витамин С е наистина ефективен при настинки, но дори и в този случай дозата трябва да се увеличава постепенно.