0

К олкото и красив сезон да е пролетта, тя е свързана с изпитания за някои хора с хронични проблеми. Причината е, че точно през преходните сезони се изострят заболявания като гастрита. Заболяването представлява възпаление на стомашната лигавица. Според експерти поводът за изостряне на симптомите сега е промяната в модела на хранене. През пролетта преминаваме от по-тежките и мазни храни към консумирането на повече плодове и зеленчуци, обясни пред „Телеграф“ проф. Людмила Матева, специалист „Вътрешни болести” и „Гастроентерология” в МБАЛ „Св. Иван Рилски“.

„Друга причина са биологични явления, циркадност в стомашната секреция. През пролетта и есента тя е по-изразена“, коментира проф. Матева. Тя изтъкна, че по-грубите храни, както и богатите на фибри, пикантните храни могат да обострят гастритите. Зеленолистните растения също, но всичко е индивидуално. „Всеки човек знае кои продукти дразнят стомаха му. Например някои хора с язва казват, че картофите им действат добре, а други - че дори получават киселини от тях. Също така такива пациенти трябва да знаят, че червеното вино дразни стомаха и дванадесетопръстника. Така че няма универсална формула, просто всеки трябва да избягва храните, които провокират симптоми“, обясни проф. Матева.

Болка

Характерно за гастрита е появата на болка след храна, а не на гладно. При язва също е след хранене, докато на дванадесетопръстника има и ранна болка. „Когато се събере повече киселина в стомаха и попада в дванадесетопръстника, тогава има болка и на гладно. Понякога дори хората се събуждат от болка. Тогава се успокояват от прясно мляко, парче хляб, за да се абсорбира киселината. Болката винаги е локализирана в горната част на корема. Другият симптом е дискомфорта, усещане за тежест, за раздуване на горната коремна половина“, коментира специалистът.

Гадене пък може да има много често, като може да е както на гладно, така и след храна. „Някои се събуждат с такова чувство. Това са предимно хора с рефлукс. Повръщането вече е по-сериозен симптом. Най-често показва по-остро възпаление или е характерно за хората с язва на стомаха. Ако повръщането продължава във времето и не се повлиява за седмица, трябва да се потърси лекарска помощ. Това е алармиращ симптом, че има усложнение“, обясни проф. Матева.

Лечение

Лечението на гастрита зависи от мястото на възпалението и от типа. Ако няма атрофия, най-често се появява болка с киселини. Но ако има атрофичен гастрит на стомаха, тогава киселинността не е висока и симптомите са по-различни - горчив вкус, оригване, тежест. В зависимост от това се провежда конкретното лечение. Ако няма данни за атрофичен гастрит, трябва да се търси инфекция с хеликобактер пилори. 

„Ако има такава, трябва инфекцията да се изкорени. Тя се провежда с инхибитори на протонната помпа, с антибактериални средства. Ако инфекцията се изкорени след месец от терапията, но човекът продължава да има симптоми, първата стъпка е прилагане на инхибитор на протонната помпа. Те се приемат еднократно дневно, сутрин преди храна“, обясни специалистът. Проф. Матева уточни обаче, че в този случай лечението не трябва да е продължително и трябва да доведе до ефект след около седмица. Освен тези инхибитори има и други медикаменти, в зависимост от симптомите. Те ускоряват изпразването на стомаха, потискат повишената чувствителност на лигавицата. Могат да се включат дори различни биопрепарати. 

Внимавайте с диетите

През пролетта е важно да се премахнат неоправданите диети и да се вкарат плавно в менюто полезни зеленчуци. Много хора се подлагат на режими за отслабване – взети от интернет или от познати. Изборът на небалансирани диети и лишаването на организма от необходимите му основни хранителни вещества може да доведе до различни болестни състояния. Хранителният режим трябва да се изготвя от специалист по индивидуален хранителен план, който е съобразен със здравословното състояние на пациента и неговата калорийна необходимост.

Баница с кисело мляко - лоша комбинация

Ако се спазват основните принципи на разделно хранене, няма как храната да се връща към хранопровода и да причини киселини. Главният принцип е да не събираме по едно и също време в стомаха храни, които ще предизвикат ферментация. Белтъчната храна изисква повече стомашен сок и солна киселина, а за усвояването на въглехидратната е нужна алкална среда. Затова храните, които са кисели – оцет, лимон, туршии и домати, в съчетание с ориз, картофи, качамак и тестени, не се усвояват. В стомаха започва процес на ферментация с „набухване”.

Задължително е прясното мляко да се консумира отделно от други храни, защото в стомаха се превръща на извара и започват процеси на гниене и ферментация. Кисело мляко, домати и плодове се консумират половин час преди храна или половин до два часа след нея. Примери за лоши комбинации: баница с кисело мляко, пица, спагети с доматени заливки и кетчуп, сарми с кисело зеле, домати и хляб, домати и картофи.