0

А строноми откриха най-малката засега известна метална планета, която е съставена почти изцяло от желязо и се върти около своята звезда за осем часа, предаде сп. „Нейчър“. Размерът на екзопланетата, наречена GJ 367b, е три четвърти от този на Земята, но тя е много по-плътна.

Новооткритото небесно тяло прилича по-скоро на Меркурий, тъй като се състои предимно от желязо и се нагрява до много висока температура от лъчите на своето слънце. През деня GJ 367b се нажежава до 1500°C. Това е почти достатъчно, за да започне да се топи желязото в нея. GJ 367b е най-малката планета отвъд Слънчевата система, на която учените са успели да определят химическия състав, заяви Кристин Лам – астроном, която неотдавна се прехвърли от Берлинския технически университет в Германския аерокосмически център. Тя и нейните колеги съобщиха за откритието си в сп. „Сайънс“ на 2 декември.

Астрономите откриха десетина планети с ултракъс период, които са толкова близо до техните звезди, че правят пълна орбита около тях за по-малко от един ден, като GJ 367b. Нейното богато на желязо естество я прави един вид планетарна лаборатория за разбиране на екстремните условия, при които планетите може да се образуват и развиват. Откритието също така показва нашата способност да измерваме масата на планети, по-малки от Земята, заяви Дейвид Армстронг, астроном от Уоруикския университет в английския град Ковънтри. „Това, че можем да наблюдаваме такива планети, въпреки че те са на много светлинни години от нас, е вълнуващо и обещава да открием много земеподобни планети в бъдеще“, подчерта той.

Маса и радиус на известните малки планети в сравнение с тези на Земята (в синьо)

 Маса и радиус на известните малки планети в сравнение с тези на Земята (в синьо)
САЙЪНС

Екипът на д-р Лам открил GJ 367b през 2019 г., използвайки данни от издирващия екзопланети сателит на НАСА, наречен ТЕСС. Той е засякъл 172 от общо около 4500 планети, които орбитират около звезди, различни от Слънцето. GJ 367b е на повече от 9 парсека (31 светлинни години) от Земята, в южното съзвездие Вела (Корабни платна). Изследователите са използвали няколко наземни телескопа, за да потвърдят съществуването на екзопланетата и да съберат данни, които разкриха размера и масата й в безпрецедентни подробности. Тя е с размер 72% от този на Земята, а масата й е 55% от земната. Тези две точни числа позволили на екипа да изчисли плътността на планетата. Тя е над 8 грама на кубичен сантиметър, което е близко до плътността на желязото и над тази на Земята, която е 5,5 г/куб.см.  

GJ 367b вероятно е съставена почти изцяло от желязно ядро, заобиколено от тънък слой скали, като вероятно има известно количество лед или газ, който ги обвива. „Това е доста странно“, заяви Лиса Данг, астроном от университета „Макгил“ в Монреал. И преди са били откривани планети с извънредно голяма плътност, включително една, която е почти толкова голяма, колкото Нептун. Но това, че е намерена миниатюрна версия, показва, че астрономите може да изместват границите при откриването на екстремни светове, изтъкна д-р Лам.

Сателитът ТЕСС е предназначен да издирва екзопланети около нашата Слънчева система.

 Сателитът ТЕСС е предназначен да издирва екзопланети около нашата Слънчева система.
НАСА

Теоретиците имат няколко идеи за това как се образуват планетите, съставени от тежки метали. Те биха могли да започнат живота си като големи планети с железни ядра, обвити с огромни слоеве скала, преди сблъсъци с други космически скали да ги лиши от тяхната обвивка и да оставят почти оголено желязното ядро. Или пък изгарящата радиация от звездите на тези планети би могла да стопи част от материала, докато се формират небесните тела. Звездата на GJ 367b е червено джудже – по-малка и по-студена от Слънцето. Екипът на д-р Лам е открил следи от втора планета, която орбитира около нея веднъж на всеки 11 дена, но още не е успял да потвърди съществуването на други планети освен GJ 367b.

GJ 367b вероятно не е страхотно място, на което да се търсят извънземни форми на живот, имайки предвид интензивната й топлина и радиация. „Разбира се, там не е приятно да се живее“, изтъкна д-р Лам. Но планетата потенциално би могла да има своя атмосфера, която би могла да бъде интересна среда. Ако повърхността на GJ 367b е частично стопена, тогава тя би могла да има атмосфера, доминирана от минерали, които са се изпарили от повърхността й, твърди д-р Данг. Д-р Лам и нейните колеги се надяват да издирят такава атмосфера, като използват обсерватории като космическия телескоп на НАСА „Джеймс Уеб“, който по график трябва да бъде изстрелян на 22 декември.

*Стефан Цончев