0

Б ъдещите ловци започват с гладкоцевно оръжие, а след две години стаж могат да кандидатстват и за карабина. Преди това обаче трябва задължително да си намерят ловно-рибарско сдружение, което организира курсове за нови авджии.

Всяка година до 31 октомври ловните сдружения предоставят в съответната районна дирекция на горите информация за площта на сдружението, броя на ловците, както и заплатилите до 30 септември членския си внос. На тази база в Регионална дирекция по горите се определя колко места за ловци може да има в сдружението. Директорът на съответното РДГ до 15 ноември внася в Изпълнителната агенция по горите предложение за ловните сдружения, които ще имат възможност да организират курсове за нови ловци и информация за свободните места в съответното сдружение, съобщава на сайта си Съюзът на ловците и риболовците в България www.slrb.bg.

Заповед

Директорът на ИАГ до 30 ноември издава заповед, с която определя ловните сдружения, които през следващата година ще организират курсове. Информацията се публикува на интернет страницата на агенцията и специализираните медии, за да могат хората да разберат в кои сдружения е възможно да се запишат за курсовете.

Тук трябва да отбележим, че всеки български гражданин има право да се запише за такъв курс. Ако съответното сдружение е запълнило отпуснатите му бройки за провеждането на курса, може да получи изключение и тези бройки да бъдат увеличени. Тъй като има законова мярка от 70 хектара ловна площ на човек, не всички придобили право на лов от курса в такова сдружение ще могат да станат негови членове. От своя страна никой кандидат-ловец не е задължен да се запише за член в сдружението, където е изкарал курса.

Кандидатите до 20 януари подават в съответното ловно сдружение, което са избрали, заявление за включване в курса.

Стъпки

Не по-късно от 30 януари те от своя страна представят в съответното РДГ справка за броя на подадените заявления. До 10 януари РДГ представя в ИАГ съответния списък. Курсовете се провеждат в периода 15 февруари до 30 май по график, утвърден от директора на агенцията.

Лекции за теоретическата и стрелковата подготовка за практическата част, е с продължителност около 15 дни. Таксата за курсовете се определя от съответното сдружение, като единствената фиксирана такса е държавната - 50 лв. Оттам насетне сдружението си знае какви разходи ще има и каква ще е крайната цена на курса.

За провеждане на теоретичната подготовка задължително сдружението трябва да има сключени трудови и граждански договори със специалисти от различните области на курса.

Документи

Следващата стъпка е за вадене на оръжие. Ловецът трябва да има копие от заверен ловен билет и членска карта. Трябва да си направи копие от дипломата за завършено образование, защото по закон трябва да има минимум основно образование, за да има право на оръжие, обясни пред „Телеграф“ оръжейният експерт Любомир Димитров. Прави се и копие на личната карта. Иска се свидетелство за съдимост, което вече се вади служебно от МВР, както и удостоверение от Следствената служба, че в момента лицето не е обект на следствени действия.

С тези документи се попълва заявление в служба Контрол на общоопасните средства по местоживеене. През това време, докато текат нещата, бъдещият ловец трябва да си закупи и монтира фиксирана каса на стената, в която да държи оръжието. Тя се проверява от районния инспектор, когото ловецът сам трябва да потърси.

Срокът за издаване на разрешение за закупуване на оръжие е до 30 дни. След като то бъде издадено и оръжието закупено, се подава заявление и се плаща такса от 20 лева за издаване на разрешение за носене на оръжие. Като то е за гладкоцевно ловно оръжие, защото по закон първите две години младият ловец няма право на нарезно оръжие.

Срок

След като навърти две години стаж, авджията може да изкара допълнителен курс за подборен отстрел и да кандидатства в КОС и за закупуване на нарезно оръжие, тоест карабина. По същата схема, след като вземе карабина, може да си вземе и късо нарезно оръжие, тоест пистолет за ловни цели, като преди това трябва да е минал курс за боравене с такова оръжие.

Ловна пушка може да се вземе от специализираните магазини, а авджиите с по-тънък бюджет могат да си потърсят нещо втора ръка. По-добре е да се започне с някаква по-евтина пушка и с натрупване на опит ловецът да разбере дали тя го удовлетворява или не. Съветът ми е да се стартира с двуцевна пушка, защото полуавтоматичните те задължават да изстреляш патрона в цевта, каза Любомир Димитров.

Няма шанс да попаднем на незаконно оръжие, ако купуваме от физическо лице, защото цялата процедура минава през служба КОС по местоживеене на продавача. Купувачът и продавачът отиват в съответното районно управление, като бъдещият ловец си носи разрешителното за закупуване на оръжие. Продавачът пък подава заявление за отписване на оръжието и декларира на кого го продава, за да може то да се впише на името на купувача.

Късметлия от Троян повали трофеен сръндак

Трети трофеен сръндак беше отстрелян на територията на държавен дивечовъден участък „Бутора” в Стара планина, откакто той се стопанисва от сдружение „Ловно-рибарско дружество Сокол 1884” във Велико Търново, пише на сайта си Съюзът на ловците и риболовците в България.

Късметлията е Пейо Георгиев, който пристига там от Троян на 9 май с едничката цел да се сдобие с хубави рога от сръндак. И с надеждата те да му донесат някакъв медал.

Той ловува по линия на организирания ловен туризъм, със задължителното разрешително. Този ден мечтата му се сбъдва - ловецът само с един изстрел уцелва появилия се наблизо сръндак, чиито рога видимо са трофейни, остава само да си кажат думата оценителите.

И наистина - когато Пейо Георгиев представя своя трофей на регионалната комисия за оценка на ловни трофеи към Регионалната дирекция по горите във Велико Търново, за неговите 507 грама специалистите му дават 106,33 точки по CIC. Това означава бронзов медал, с който успешният ловец заслужено се гордее.

През 2020 г. ловецът Борис Милев отстреля сръндак, чиито рога с 495 грама тежина получиха 115,3 точки по CIC и съответно сребърен медал. Най-висока обаче беше оценката на трофей от такова диво животно, отстреляно през 2019 г. от бизнесмена Иван Борисов, ловец от София. Неговите 596 грама бяха оценени със 155,85 точки по CIC и му донесоха златен медал.