0

А ритмията е състояние, при което сърцето излиза от нормалния ритъм. Тя засяга десетки милиони хора в Европа. Има обаче различни видове състояния, които са обединени в диагнозата аритмия. Така например тахикардия, когато сърцето се съкращава по-бързо, или брадикардия, когато се съкращава по-бавно. В повечето случаи те могат да се усетят като безобидни прескачания на сърцето. Не така обаче стои въпросът с най-често срещаната аритмия, позната като предсърдното мъждене. Тя се характеризира с бързи и неправилни сърдечни удари, които обаче понякога може да доведат до недостиг на достатъчно кръв към камерите, което е предпоставка за сърдечносъдови инциденти. Според статистиката около една трета от инсултите са причинени именно от аритмия. За да се предпазим от усложнение, е важно да не пренебрегваме проявите и да потърсим навреме консултация с кардиолог. Защото, макар и потенциално рисковано, аритмията е лечимо състояние.

Много хора, които страдат от аритмия, изобщо не са наясно с това. Други пък имат изписано лечение. Медикаментите обаче невинаги са достатъчно ефективни.

България е първата страна на Балканите, която предлага уникална електрофизиологична процедура за лечение на аритмии с диамантен катетър. „Това е катетър с вградени индустриални диаманти, чрез който изгаряме зоните в сърцето на пациента, които са отговорни за ненормалния сърдечен ритъм. Благодарение на индустриалния диамант, провеждането на топлина при т.нар. радиофреквентна аблация е до 100 пъти по-бързо от стандартните катетри, което значително съкращава времетраенето на процедурата“, обяснява д-р Михаил Протич – ръководител на отделението по електрофизиология и кардиостимулация в Аджибадем Сити Клиник - сърдечносъдов център. „Нашето отделение е първото в Югоизточна Европа, оборудвано с диамантения катетър“, допълва д-р Протич.

Стъпки

Първата стъпка за такава процедура е провеждането на стандартен кардиологичен преглед, както и ехокардиография. След това специалистите правят нещо като карта на сърцето. Това се случва непосредствено преди аблацията посредством скенер, който показва как са разпределени сърдечните зони и къде трябва да се направи изгаряне. „При предсърдно мъждене в голяма част от случаите източникът на аритмията са белодробните вени, които пренасят кръвта от белия дроб в сърцето“, обяснява д-р Протич. В тези случаи се обгарят участъците около самите вени. „Диамантеният катетър измерва температурата на нагряване в реално време и позволява непрекъсната обратна връзка. Върхът на катетъра включва диаманти от промишлен клас с възможност за бързо охлаждане поради свойството им за бърза термична дифузия. Всичко това ни позволява да контролираме температурата през цялото време. Това дава възможност за по-голяма прецизност при изгарянето и предвидимост по време на самата процедура, което я прави по-ефективна и по-безопасна за пациентите“, допълва специалистът.

Очаквания

По думите на д-р Протич този метод за лечение на предсърдно мъждене дава около 80% шанс за справяне с проблема. Очакваният ефект е подобряване качеството на живот на пациентите, намаляване на честотата на пристъпите или пълното им премахване. „Вече имаме няколко пациенти, преминали успешно през процедурата. Те са на възраст между 55 и 65 години“, обясни експертът. Д-р Протич посочи, че здравната каса заплаща частично за процедурата, но на този етап се налага доплащане, защото цената на диамантения катетър е над предвидената от НЗОК сума. „Надявам се, че касата ще предприеме пълно реимбурсиране, защото това ще даде достъп на всеки пациент с аритмия да получи най-доброто лечение“, казва д-р Протич.

Кога да се консултирате с лекар?

Аритмиите могат да ви накарат да почувствате сърцебиене, преждевременни сърдечни съкращения или че сърцето ви бие твърде бавно. Други признаци могат да бъдат задух, слабост, световъртеж, замаяност, лесна уморяемост, припадъци, болка или дискомфорт в гърдите. Това може да се дължи на факта, че сърцето не изпомпва ефективно поради бързия или бавния пулс.

Кои са рисковите фактори?

Придружаващите сърдечни проблеми са едни от рисковите фактори за развитието на аритмия. Така например коронарната болест на сърцето, сърдечноклапанната болест, сърдечна недостатъчност и др. Предишни микроинфаркти или сърдечни операции, както и вродени сърдечни пороци също могат да са предпоставка за аритмия. Сърцето реагира и на проблемите на щитовидната жлеза. Повишаването на нивата на щитовидните хормони може да предизвика сърцебиене. Диагнози като хипо- и хипертиреоидизъм често вървят заедно с аритмията. Високото кръвно налягане пък може да доведе до увеличаване размера на лявата камера на сърцето, което също е предпоставка. Неконтролираният диабет, стойности на натрий, калий, калций и магнезий извън нормите, приемът на някои медикаменти, прекомерната употреба на алкохол, използването на наркотици, тютюнопушенето и прекаляването с кофеин, са други рискови фактори за появата на аритмия.