0

В секи знае, че салата без лук е като трева. Колкото и да я овкусявате, няма да е така апетитна. За да разполагате със зелени пера по всяко време на годината, без да се налага да се разхождате до пазара, е достатъчно да поставите луковици на добре осветено място и да ги поливате редовно. Какво обаче може да се засади?

Цял лук

Това е най-лесният вариант. Внимателно проверете екземплярите, които ще засадите. Те трябва да са плътни, гладки, без следи от гниене. Меките и деформираните ги отделете, те няма да ви свършат работа. За да ускорите процеса, внимателно отрежете изсъхналия връх с нож.

Част от лука

Не е необходимо да засаждате целия зеленчук. Следващия път, когато готвите с лук, просто отрежете долната част малко повече от обикновено: височина около сантиметър. Преди засаждане оставете настрани заготовките за 4-5 часа, за да изсъхнат. Не изхвърляйте долната част с корените, когато готвите зеления лук. Просто отделете белия сегмент с корени - 4-5 см. Това е достатъчно за засаждане.

Преварена вода

Вземете контейнер с такъв диаметър, че луковицата да не падне в него: само долната част трябва да е във водата. Използвайте само филтрирана или преварена вода. Сменяйте я на всеки 5-6 дни и допълвайте, когато се изпари, просто като повдигнете луковицата.

Универсален грунд

Използвайте универсален грунд. За да се разреди, добавете малко вермикулит към него, около 1/5 от общия обем. За засаждане вземете обикновени контейнери или саксии за стайни растения, пластмасови буркани и чаши. Засадете луковиците една по една или няколко близо една до друга. Не забравяйте да поддържате почвата влажна. Не заравяйте луковиците, а просто ги притиснете в земята, така че да останат почти изцяло на повърхността. Поливайте редовно, опитайте се да не попадате върху растението.

Как да засадите част от луковицата?

Изсипете универсална пръст в саксията, така че да не достига върха с няколко сантиметра. За разреждане можете да добавите вермикулит – 1/5 от общия обем. Леко поливайте почвата или я напръскайте. Поставете изсушените части от корена на луковицата надолу. Отгоре изсипете 1-2 см пръст. Поливайте редовно, когато почвата започне да изсъхва отгоре.

Как да отгледаме зелен лук във вода?

Вземете всеки съд - пластмасова чаша, буркан или друга посуда. Изсипете в него преварена или филтрирана вода. Вътре поставете белите части с корени, така че да са 2/3, или малко по-малко потопени в течността. Допълвайте редовно водата, за да поддържате приблизително същото ниво. Сменяйте я със свежа на всеки 5-6 дни.

Как да отгледаме зелен лук в земята?

Засадете подготвените части с корени в саксии или малки буркани с обикновена универсална почва. Добавете вермикулит, ако желаете, около 1/5 от общото количество. Веществото разрохква земята. Закопайте само корените, около 85% от лука трябва да остане на повърхността. Поливайте, когато земята започне да изсъхва.