0

П рословутите испански плажове, отлична кухня, световноизвестни забележителности... Почивката в Испания изглежда като безкрайна приказка. Възможно ли е да намерите своя пристан там и върху какво трябва да помислите? Колко пари ще са ви необходими? И как стои въпросът с медицината? И като цяло какво ще правите там, особено ако не знаете испански?

Предимствата на живота в Испания са очевидни: топъл климат, висок стандарт на живот, добро здравеопазване. Българите в Испания са 122 813 души, според Уикипедия, по статистика от 2019 г. на националния статистически институт на Испания. Концентрирани в Мадрид са 20 838 души (16,97%), Валенсия 16 288 души (13,26%), Аликанте 8793 души (7,16%), Балеарските острови 6487 души (5,28%), Навара 5922 души (4,89%), Мурсия 5472 души (4,46%), Барселона 5437 души (4,22%), Валядолид 5184 души (4,03%), Сеговия 4950 души (3,32%), Бургос 4077 души Освен това в Испания има голяма рускоговореща диаспора, така че лесно можете да се приспособите, ако поназнайвате този език от училище.

Защо Испания не е за всеки? Първата и най-важна бариера са финансите. Заплатата за живот в страната е на ниво от €900 на месец и като се има предвид фактът, че чужденецът ще трябва да наеме къща, си струва да се съсредоточите върху доходи от €1,5 хиляди на човек.

Освен това не всеки харесва времето. Например на Коста Бланка, популярна сред руснаците, през юли и август средната температура е малко над +30, но понякога може да бъде +37. Често вали през зимата и ранната пролет - не най-интересното време. Поради това много пенсионери не живеят непрекъснато в страната, а идват за няколко месеца.

Е, третата причина, поради която не всички харесват Испания, е просто навик. „Не е така“ или „Тук трябва да научите испански“. Какво можете да посъветвате тук... Първо, можете да отидете на почивка, да свикнете с провинцията, а след това... Трудно е да не се влюбите в Испания!

Годишен доход от €26 хил. Източникът на средства може да бъде пенсия, доход от отдаване под наем на жилище, лихва по депозити и т.н. Основното е, че кандидатът не трябва да поема работа в Испания, а парите да идват извън страната и да се получават законно, което може да бъде потвърдено с документи.

Собствениците на жилища с всякаква стойност могат да получат многократна шенгенска виза. Тя дава право на престой в шенгенското пространство за максимален срок от 90 дена в рамките на всеки 180 дни. Ако планирате да не живеете постоянно в Испания, а да дойдете, да речем, само през пролетта и есента - през най-комфортния сезон, това е лесен и удобен вариант. Въпреки това не можете да се възползвате от предимствата, които предоставя разрешението за пребиваване.

За да получите разрешение за пребиваване от този тип в Испания, е необходимо за своя сметка да закупите недвижим имот в размер на най-малко €500 хил. Броят на обектите, както и техният вид - жилищни или търговски, нови или стари - остава по преценка на купувача. Тези, които могат да си позволят такава покупка, се местят със семействата си, а между другото и хората на средна възраст могат да придобият разрешение за пребиваване за възрастни родители.

Популярен град е Торевиеха, принадлежащ към автономна област Валенсия и провинция Аликанте. Градът е известен с големия приток на имигранти, яхтеното пристанище и целогодишния си туризъм. Населението му е 83 252 души.

В Торевиеха жилищата също са достъпни: сега можете да си купите хубав апартамент на вторичния пазар за €60 000 и нова сграда за €100 000. Популярни са и близките градове в южната част на Коста Бланка, като Гуардамар или Ориуела Коста. Често те се избират по медицински причини: дюните и солените езера са добри за лечение на белодробни заболявания. Северната част на Коста Бланка е по-малко търсена. Факт е, че там планините се приближават до морето, поради което има трудни спускания до водата и доста уморителни изкачвания, което често не е подходящо за възрастни хора.

У нас пенсионерите често избират първите етажи на къщи, тъй като не навсякъде има асансьор. В Испания този проблем не съществува. Всички съвременни къщи имат както пътнически, така и товарен асансьор, така че дори човек в инвалидна количка може да се качи или слиза безпроблемно.

Въпреки това нашите пенсионери много обичат апартаментите на приземния етаж, тъй като по този начин получават собствено парче земя, върху което могат да засадят цветя или други декоративни растения. По същата причина по-възрастните хора обичат градски къщи, около които можете да подредите малка градинка.

Ако жилищата не се намират на приземния етаж, тогава предпочитание се дава на апартаменти с балкон, тъй като в Испания възрастните хора прекарват много време на балкона - там се хранят и релаксират. Друг вариант, който е привлекателен за възрастните хора, е вила в затворен комплекс. По правило има отделен басейн и зона за разходка, така че можете да се отпуснете, без да отивате далеч.

Не е задължително да купувате жилище – такова може и да се наеме. Колко ще плащате, зависи до голяма степен от региона. Например в Торевиеха наемането на апартамент с една спалня ще струва €300–450, докато в Барселона ще бъде няколко пъти по-скъпо – €600–1200 на месец. За разходи за вода и електричество ще трябва да предвидите €100-150 на месец. Собствениците на недвижими имоти в жилищни сгради също плащат комунидад (исп. comunidad) - такса за поддържане на сградата и територията. Размерът му за цяла година за малък апартамент обикновено е в диапазона от €800–1500. Друг разходен елемент е данъкът върху имотите. Обикновено годишната му сума е €200-800 евро.

Пенсионери в Испания

Сега за гражданите на Испания възрастта за пенсиониране започва от 67 години, както за мъжете, така и за жените. В сравнение с други европейски страни испанците получават доста скромни пенсии - €400-2800 евро, но това се компенсира от доста сериозни бонуси в областта на медицинското обслужване, традиционно най-скъпият разход за пенсионерите.

Така например испанските пенсионери получават всички лекарства и медицински грижи безплатно. Прави впечатление, че това правило важи и за чужденци на пенсионна възраст и не е необходимо да имат разрешение за пребиваване. Просто трябва да добавите пенсионер към социалната осигурителна карта Seguridad за всеки роднина, живеещ в тази страна.

Много европейски държави не могат да се похвалят с подобни предимства. Испания е единствената страна в света, в която незабавно се извършва спешна медицинска помощ, операция с всякаква сложност или нещо друго, необходимо за живота. Едва след като нищо не застрашава живота и здравето на пациента, администрацията ще започне да се занимава с документи, плащане на медицински услуги и застраховки.

Тази идилична картина се допълва от факта, че испанската медицинска система отдавна и естествено се смята за една от най-напредналите в света. В същото време хирургията е най-добре развита тук.

Струва си да се отбележи, че всеки чужденец, официално преместен в Испания, който е навършил пенсионна възраст, получава минимална пенсия от 400 евро на месец. В същото време пенсиите се предоставят дори на тези хора, които не са работили в тази страна дори за един ден.

Поради тази причина идеята за закупуване на собствен дом в страна с много благоприятен климат и наистина цивилизовано общество след пенсиониране може да бъде реална и дори доста осъществима за мнозина.