0

А ко сте оперирани за отстраняване на апендицит, вероятно още можете да забележите белегът от разреза на скалпела, който се намира ниско под корема вдясно.

С напредването на медицината обаче днес апендектомиите могат да се извършват и само през три малки дупчици. Подобни щадящи интервенции се прилагат в много направления и при редица състояния.

В гастроентерологията например миниинвазивните процедури често могат да бъдат алтернатива на хирургичните. Така отстраняването на полип или взимането на биопсия вече не означават задължително операция с дълго възстановяване и риск от усложнения. За да разкаже повече по темата, потърсихме проф. Стоян Ханджиев, началник Клиниката по гастроентерология и хепатология в „Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост“.

Миниинвазивните процедури в гастроентерологичната практика дават нови възможности за лечение, казва проф. Стоян Ханджиев.

По думите му миниивазивните процедури са многообразен ансамбъл от ендоскопски и перкутанни (през кожата – авт. бел) техники, които имат незаменимо приложение в ежедневието на съвременните гастроентеролози. Наричат се „миниинвазивни”, защото изискват минимален екип и имат минимален риск при максимално сигурен и визуално контролиран достъп. Тоест, въпреки че е инвазивна процедура, тя не е толкова тежка за пациента и възстановяването му е по-леко и бързо, обяснява експертът.

„Голяма част от диагностичните процедури, които прилагаме в клиниката, отменят нуждата от хирургична намеса. Не всички, разбира се, но като пример мога да посоча ендоскопски асистирани полипектомии (отстраняване на полипи), биопсии на хранопровод, стомах или дебело черво, връзково лигиране на хранопроводни варици, като профилактика на кръвоизливи от средни и големи разширени вени, напр. на хранопровода, аргонплазмена коагулация при лезии на хранопровод, стомах и черво, ендоскопска хемостаза при кървене от стомах, хранопровод, дебело черво и много други“, казва още проф. Ханджиев.

Предимства

Според гастроентеролога приложението на тези миниинванзивни процедури прави ненужно приложението на хирургически разрез в коремната кухина или т.нар. лапаротомии при диагностиката, а в конкретни случаи и за лечение на различни медицински състояния.

„Предимствата за пациента са много: минимален оперативен достъп, минимален риск, минимални усложнения, минимален болничен престой, минимално време за възстановяване. Пациентът дори е поставен в условия на краткотрайна анестезия, което осигурява и минимален постпроцедурен болничен престой – ден или два. При един преглед, едва ли не случаен заради неясни оплаквания за дискомфорт и лека болка в корема, се установяват промени, за които се реагира веднага. Целта е пациентът да получи бърза, своевременна помощ, без да се налага да го разхождаме в отделения и клиники“, казва проф. Ханджиев.

Приоритет

Дали даден пациент е подходящ за миниинвазивна процедура зависи от спецификата на конкретното заболяване, отбелязва специалистът. „Могат да се прилагат на всички пациенти, като с приоритет са рисковите за хирургични интервенции – пациентите с онкологични заболявания и други, при които по-тежки хирурични интервенции биха довели до допълнителни усложнения в хода на лечението. Ще ви дам пример: докато диагностицираме, намираме причината за оплакванията и действаме – слагаме протеза, взимаме биопсия или премахваме полип. Това е много удобно и съвременно решение, ако пациентът не е показан за оперативна намеса. Т.е. има метастази или друго заболяване, заради което не може да бъде опериран. Така той получава и диагностициране и лечение в една процедура и фактически сме решили проблема му“, допълва проф. Ханджиев.

По думите му гаранция за добрия изход от извършената процедура е най-вече предварителното обсъждане и планът за действие. „Екипът ни е съставен от изключителни специалисти и винаги имаме готовност за промяна на предварително планирана интервенция с възможност за преминаване към вариант В. Например започваме диагностична процедура – дебело-чревна или колоноскопия, по време на която можем да установим наличие на полипи, които могат да бъдат доброкачествени или злокачествени. И в едно действие – премахваме целия полип и го даваме за хистологичен анализ. Което е алтернатива на хирургичното лечение. Но при него има резекция, загуба на анатомичен субстрат, на орган, а при нас няма. Тези многоходови действия, които правим, носят белега на един доста висок процент на полезно действие за пациента – спестяваме му време, пари и неприятни изживявания“, казва експертът.

Пример

Пример за такава процедура е ендоскопската ретроградна холангиопанкреатография (ЕРХПГ). Тя намира широко приложение при диагностика и терапия на заболяванията на жлъчно-чернодробната и панкреасна система, най-вече с голямото си разнообразие от дренажни процедури и стентиране. Причините за извършването на такава процедура са свързани с редица заболявания на жлъчните пътища, жлъчния мехур и панкреаса, като най-често те са жлъчни камъни, изтичане на жлъчка, жълтеница, недиагностицирана болка в горната част на корема, рак на жлъчните пътища и на панкреаса, панкреатит и др.

„В клиниката ни се прилагат и всички варианти на интервенционалната ехография с перкутанен достъп“, допълва проф. Ханджиев. Пример за това е перкутанна холангиография (ПХГ) с билиарен дренаж и инжектиране на контраст. „Всекидневно извършваме перкутанни биопсии на процеси в черен дроб и панкреас. Приоритетен вариант на приложение са и терапиите на чернодробни тумори с перкутанен достъп и ехографска асистенция като радиофреквентна аблация (РФА) и перкутанна етанолова инжекционна терапия (ПЕИ). Ежедневно приложение в голям обем намира и ендоскопската ехография с всички диагностични и терапевтични възможности“, обяснява още специалистът.

Плюсовете за пациента

Предимствата на миниинвазивните процедури пред традиционната хирургия са много. Основните плюсове за пациента са:

  • минимална кръвозагуба и по-кратка анестезия
  • по-малък риск от възпаление и следоперативни усложнения
  • по-бързо възстановяване и по-кратък болничен престой
  • по-добри козметични резултати – малки и заличими белези