0

С ендокринолога д-р Златина Рункова разговаряме за „подмладяването“ на болестите, от които хората страдат, и по-специално захарния диабет тип 2, който води до усложнения - поразява кръвоносните съдове, разпръснати навсякъде в организма.

Симптоми

Някои симптоми могат да насочат хората да си изследват кръвната захар. Това може да е сърбеж по тялото, чести инфекции и трудно заздравяващи рани. Класическите симптоми на заболяването са: обща слабост, жажда, съхнене на устата, прием на повече течности, често уриниране, включително и през нощта, изтръпване и мравучкане по крайниците, замъглено зрение и еректилна дисфункция. В немалък процент от случаите заболяването се изявява с настъпилите усложнения вследствие на хронично повишените нива на кръвната захар в организма, а именно: бъбречни нарушения, очни нарушения, мозъчен инсулт, миокарден инфаркт и диабетно стъпало. При диабетното стъпало се появява незаздравяваща рана на ходилото и това може да доведе до ампутация на стъпалото. Често заболяването се развива при хора с повишено телесно тегло, както и при такива, които имат родственици със захарен диабет тип 2.

Препоръки

Питам д-р Рункова какви препоръки ще дадете на тези хора. „Всички хора, които са над 45-годишна възраст, ежегодно трябва да си проследяват кръвната захар на гладно - казва тя.- При наличие на някои от симптомите на захарния диабет и след преценка на ендокринолог могат да се назначават и допълнителни изследвания с цел уточняване на клиничното състояние на пациента. В случай на необходимост се включва своевременно и адекватно лечение.

А какво се случва след поставянето на тази диагноза, която на повечето пациенти звучи като „присъда“ за цял живот? „Задачата на ендокринолога е да постигне контрол на заболяването и на съпътстващите го сърдечно-съдови рискови фактори при наличие на такива (тютюнопушене, повишено кръвно налягане, повишени нива на общия холестерол), като подходи индивидуално спрямо конкретния пациент. Лекарят и пациентът трябва да играят в тандем, за да постигнат оптимални резултати в борбата със заболяването и да съумеят да предотвратят или поне да се опитат да забавят развитието на хроничните усложнения на захарния диабет, които са изключително тежки и инвалидизиращи. Запомнете, че от високата кръвна захар не се умира - умира се от усложненията на диабета”, казва д-р Рункова.

Контрол

За постигане на метаболитен контрол в борбата със захарния диабет се налагат известни ограничения в хранителния режим, увеличаване на двигателната активност и при необходимост включване на медикаментозна терапия. Хранителният режим на болните със захарен диабет трябва да е балансиран и разнообразен, като той не се различава съществено от хранителния режим при хората без захарен диабет. На практика хората с това заболяване могат да консумират всякакви храни, но трябва да внимават в какви количества и кога ги консумират. Важен е контролът на телесното тегло, което при диабетиците, обичайно е наднормено. Препоръчва се редовно хранене с три основни хранения. Добре е диабетиците да не преяждат, да не стоят гладни и по възможност да приключват вечерята си най-късно до 20 часа.

Мазнини

Хората, страдащи от захарен диабет трябва да ограничат приема на мазнини, особено на наситените - животински с изключение на рибеното масло, и да имат предпочитания към растителни мазнини - слънчогледово олио, царевично олио, зехтин, авокадо. Следва да ограничат приема на месо и поне три дни в седмицата да са на постна храна. Месото могат да го заменят с риба. Нека приемът на готварска сол да е до 6,0 грама дневно, но ако освен захарен диабет имат и високо артериално кръвно налягане, тогава готварската сол следва да се ограничи до 3,0 грама дневно. Препоръчвам им да приемат ежедневно поне 2,0 литра течности - вода, супи, таратор, чай, кафе и други“, споделя д-р Рункова. Конфитюр, мармалад или пчелен мед в ограничени количества може да се приемат, ако на диабетика му се прияде нещо сладичко.

Хляб

Възрастните хора не сядат на маса без хляб. С какво обаче да замени белия хляб един пациент със захарен диабет? „Страдащите от захарен диабет могат да консумират пълнозърнест или ръжен хляб, така също картофи и ориз. Обаче не се препоръчва комбинацията на хляб с картофи и ориз. Добре е да се ограничи приемът на прекалено сладките плодове - банани, грозде, и да се наблегне на зеленчуците. Избягвайте храните, съдържащи бяла захар и бяло брашно. Ако имате една чиния с храна, разделете я на две половини. Едната половина я запълнете със свежа салата, а другата половина я разделете на още две половини - в едната част сложете месо, риба или варива, а в другата част - картофи, ориз или хляб“, препоръчва ендокриноложката.

“Приемът на алкохол трябва да се ограничи до умерено количество. За мъжете се позволява до 30 мл алкохолен концентрат дневно, до 100 мл вино или до 300 мл бира. Едно от трите, но не и трите едно след друго“, смее се д-р Рункова. Разрешеното за жените количество алкохол пък е половината от това, което се позволява на мъжете.

Обувки

Защо човек със захарен диабет, като си купува нови обувки, трябва да направи това в късния следобед или вечерта? „Следобед краката са по-отекли, а обувките, които трябва да носят пациентите ни, трябва да са им удобни и в никой случай да не им стискат - иначе може да им се отвори рана на ходилото. Раните при пациентите със захарен диабет заздравяват трудно и са входна врата за инфекции. Последиците от една такава рана при диабетик може да са ампутация на ходилото и трайна инвалидизация. Имайки предвид това, подходящото време за пазаруване на нови обувки при диабетиците се оказва именно късният следобед или вечерта“, коментира ендокриноложката д-р Рункова.

Какво включва контролът

На всеки шест месеца (а при нужда и по-често) се провеждат кръвно-захарен профил, изследване на гликирания хемоглобин, провеждане на клиничен преглед на ходилата. Веднъж годишно следва да се изследват микроалбуминурия в 24-часова урина или съотношението албумин/креатинин във втора порция на сутрешна урина, седимент.

Двигателен режим

Физическата активност е неизменна част от контрола на захарния диабет в комбинация с балансирания хранителен режим. Препоръчва се умерена до интензивна аеробна физическа активност - 45 минути ежедневно ходене, фитнес, плуване, гимнастика. При пациенти над 65-годишна възраст физическата активност трябва да е съобразена с конкретните им възможности. Провеждането на тренировки три пъти в седмицата води до подобрение на общия тонус, до нормализиране на нивата на кръвната захар и до намаляване на съпътстващите ги сърдечно-съдови рискови фактори - понижение на холестерола, понижение на триглицеридите и спадане на артериалното кръвно налягане.