0

П одпухналост, подути крака и стъпала, сковани стави. Сигурно мнозина се оплакват от подобни симптоми, но не знаят точната причина. Тя може да се дължи и на задържане на вода в организма. Това може да се дължи на много причини. Отокът означава, че в тъканта на тялото има прекомерно количество вода и заради това крайниците се подуват. Смята се, че подобни симптоми се свързват и с липса на разнообразно и здравословно хранене.

Задържането на вода често е временно и лесно може да бъде отстранено, но все пак е възможно да е сигнал за проблем.

Как може да разберем, че задържаме вода?

Едни от най-честите симптоми при задържане на течности са:

-Подуване, особено в областта на корема

-Подути стъпала, глезени, крака

-Подпухналост в областта на корема, лицето и бедрата

-Вдлъбнатини в кожата, подобни на тези, които се виждат при натиск на пръстите след душ

-Трудно отслабване въпреки много положени усилия

-Внезапно увеличаване на килограми за кратък период от време

Как да разберем дали задържаме течности или трупаме мазнини?

Един от начините да разберете дали задържате вода е като притиснете крак, глезен или прасец с бавно, постоянно напрежение, използвайки палеца си. Ако имате оток, върху кожата ще се появи вдлъбнатина. Излишното количество вода може да варира, но не е необичайно при спазване на по-стриктен хранителен режим човек да загуби между 2 и 4 килограма още първата седмица. Най-често основен фактор за това какво количество излишна вода е задържало тялото е прием на калории от нездравословни храни и напитки.

Установено е, че за смилане на 100 грама месо са нужни най-малко 80 милилитра вода. Ако човек изпие това количество в определено време преди хранене, то осигурява нормално ниво на храносмилане. Без това не е възможно качествено усвояване на аминокиселини от храните, съдържащи протеини. За да усвои мазната храна, човек има нужда от още повече вода. Липсата на такава по време на храносмилането означава, че тя трябва да бъде иззета от самото тяло, което води до сгъстяване на кръвта. Ето защо специалистите по хранене препоръчват на всеки, който наистина се грижи за здравето си, да пие чиста вода преди хранене, която има за цел да поддържа нормалното киселинно-алкално равновесие в организма и балансирано състояние.
От голяма полза е и да започнете деня си с чаша обикновена топла вода, която спомага за изтласкването на храната в долната част на стомаха, утолява жаждата, измива солта, пречиства храносмилателния тракт и бъбреците. Но обикновената течност, необходима за правилното функциониране и поддържане тонуса на организма, понякога сигнализира и за наличието на сериозен здравословен проблем.

Някои основни причини тялото да задържа излишна вода са:

-Нездравословно хранене

-Начин на живот

-Бързо отслабване

-Медицинско състояние и прием на медикаменти

Как да намалим задържането на водата и да свалим килограми?

1. Елиминиране на стреса

Стресът е реакция на тялото към опасна или сложна ситуация. Като отговор на това надбъбречните жлези освобождават кортизол, известен още като хормона на стреса, а той увеличава задържането на течности в организма. Ако искате да забравите за подпухналостта и скованите стави, практикувайте дихателни техники, повдигане на крака, йога и се научете да се отпускате ежедневно.

2. Отпускане в сауна

Сауната е не само добър начин да се отпуснете и да избягате от ежедневните си проблеми, но е и начин да намалите задържането на водата. Средностатистически човек губи около половин литър пот дори за кратък престой в сауна.

3. Спортуване

Имате ли заседнала професия? Най-вероятно забелязвате, че краката и глезените ви са подути, когато се приберете у дома. Седенето прекалено дълго може да доведе до задържане на водата и свързаните с нея симптоми. За да го избегнете, направете живота си по-активен. Посещавайте редовно фитнеса, ходете пеш на работа, бягайте в парка или плувайте.

4. Избягвайте сол и консервирани зеленчуци

Консумирането на храни, които са богати на протеини и калий, също може да помогнат за намаляване на задържането на вода. Прибавете в менюто си яйца, скумрия, артишок, цвекло, целина, авокадо, ананас, кайсии, смокини, аспержи и тъмен шоколад. По-добре избягвайте храна с високо съдържание на сол като извара, овесени ядки, спортни напитки, бисквитки или консервирани зеленчуци.

5. Достатъчно сън

Липсата на сън въздейства отрицателно върху здравето и може да причини сериозни медицински състояния като затлъстяване, сърдечни заболявания, високо кръвно налягане и диабет. Учените потвърждават, че лошият сън може да повлияе и на симпатиковите бъбречни нерви, за които е известно, че регулират водния баланс.

Пийте чай от глухарче

Глухарчето е билка, която дълго време е била използвана като естествен диуретик в народната медицина. То има и благоприятно влияние върху задържането на течности в тялото. Причината е, че естествените диуретици водят до по-често изхвърляне на течности чрез уриниране, като по този начин се стимулира още по-голям прием на вода.

Приемайте повече магнезий и B6

Магнезият е един от важните минерали, защото той участва в повече от 300 ензимни реакции, поддържащи функционирането на тялото. За влиянието му върху задържането на вода се съди от различни проучвания сред жени, страдащи от предменструален синдром. При тях приемът на 200 мг допълнително магнезий на ден намалил задържането на вода. Препоръчителната дневна доза е около 400 мг на ден, но най-добрият прием е 6 мг на килограм телесно тегло. Добър естествен източник на магнезий са ядките, пълнозърнестите храни, черният шоколад и зеленчуците. Може да се намери и под формата на хранителна добавка.

Установено е, че витамин В6 има същото благоприятно влияние върху задържането на вода като магнезия. Витамин B6 е група от няколко свързани витамини. Те са важни за образуването на червени кръвни клетки и служат за много други функции в организма. Храните, богати на витамин B6, включват банани, картофи, орехи и месо.