0

Дисбалансирано хранене, липса на движение и вредни навици като тютюнопушене и злоупотреба с „чашката” увеличават риска от остеопороза. Заболяването, от което са застрашени най-вече дамите в „златна възраст” е болест на скелета,  хакартеризиращо се с намалена костна плътност и влошена структура. „Жените са по-рисковата популация, поради но-ниска пикова костна маса и хормоналните особности на организма. В постменопаузалния период , след спиране на цикъла при дамите фрактурите са от 3 до 4 пъти по-чести отколкото при мъжете”, обясни специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова.
ПРЕВЕНЦИЯ
 Основните съюзници в превенцията са храните, богати на калций и витамин Д, както и спортът. Витамин Д се съдържа в сравнително малко продукти, затова  можем да си го набавим и от слънчевите лъчи. 10 – 15 минути на слънце около 12 ч по са препоръчителни като  превенция срещу остеопорозата. Витамин Д е важен, защото  играе ключова роля за усвояването на калция в организма ни. Той може да се набави от мазните риби като скумрия, сьомга,от хайвера, черния дроб и жълтъкът на яйцето. Освен, че активира всмукването и усвояването на калция, витаминът е и имунозащитен фактор и има пряко отношение към силата на мускулите. Млеката и сирената пък са добре познатите източници на калций. Минералът се съдържа също така и в сусама.
ДЕЦА
Родителите на най- вече на  момичета обаче трябва да знаят, че храненето в детска възраст е особено важно, защото  рискът от фрактури в „златната възраст” е в тясна корелация с натрупването на костната маса в ранния пубертет. Между 11 и 13 г. момичетата  трупат толкова костна маса, колкото губят за 30 годишен период в по-късна възраст, заради хормоналния дисбаланс, който настъпва по време на климакс, когато жените губят калция от костната тъкан, обясни проф. Байкова. Костите са депото на минерала в нашия организъм, който можем да изчерпваме при недостатъчен внос.


УСВОЯВАНЕ
В по-късна възраст  обаче, дори и да консумират достатъчно калций и витамин Д, увояемостта на минерала при жените намалява, заради хормоналния дисбаланс. Затова те могат да си набавят витамин Д под формата на хранителна добавка. Преди да си я купят от аптеката обаче е най-добре да направят консултация с ендокринолог, който да определи дозата и честотата на прием. Важен е приемът и на витамин К, витамин Ц, както и магнезият. Рискова група са пушачите, защото при тях витамин C e намален и затова те имат от 40 до 100% повишена потребност от прием. Той е важен, защото активира синтезата на активен витамин Д.
Спортът и движението също са част от превенцията срещу остеопороза. Особено в по-късна възраст, мускулната тъкан е по-слаба и щом мускулите не са с добра активност, има повишен риск от счупване. Затова са препоръчителни т.н. антигравитационните упражнения като ходене, гимнастика, аеробика, танци и др.