0

„Българските пациенти имат твърде високо ниво на калций в измененията по артериите. Освен това те много късно търсят лекарска помощ, което усложнява тяхното лечение!“, категоричен е световният авторитет в лечението на периферни съдови заболявания проф.д-р Ралф Лангхоф от Германия-.Медикът , който е на двудневно посещение в Болница „Тракия“ – Стара Загора по покана на отделенията по „Съдова хирургия“ и „Инвазивна кардиология“ ще извърши за два дни ендоваскуларно лечение на шестима пациенти със сложни тромбози и стенози на артериалните съдове. Операциите ще бъдат в екип с инвазивните кардиолози д-р Борислав Борисов, д-р Михаил Михалев и съдовия хирург доц. д-р Димитър Петков.

 

Професорът е извършил над 15 хиляди различни високоспециализирани интервенции – вътречерепни, бедрени, бъбречни, венозно-лазерни и други. Той е член на УС на Европейската фондация за съдова медицина, главен лекар е на отделението по ангиология в Център за съдова медицина Берлин - Вилмерсдорф.

Според немският учен една от основните причини за честата съдова заболеваемост сред българите е тютюнопушенето.По думите му първите признаци за появата на периферен съдов проблем може да бъде болка в подбедрицата при ходене. Твърде късен симптом е опадване на космите и поява на ранички по краката, както и враснали нокти, които може да се дължат на започваща есхемия на крайника и като краен резултат развиване на гангрена и загуба на крайник.

За щастие в 21-ви век медицината разполага с ендоваскуларни („безкръвни“) или хибридни методи на лечение, които съчетават отворена с „безкръвна“ хирургия. Тези методики се прилагат и в Болница „Тракия“ на същото ниво, както във всяка европейска болница, коментира доц. Д-р Димитър Петков. Той изрази благодарността си към госта

че е дошъл, за да разкрие някои тайни от практиката си в лечението на тези заболявания. За съжаление не са редки случаите, когато в Стара Загора се е налагало екипът да оперира еправилно лекувани пациенти.

„Бил съм в различни болници в България, разгледах днес Болница „Тракия“ и съм впечатлен, колко модерна е тя. Бих казал, че изглежда по-съвременно от болница Charite Berlin, в която работя, а това е една от най-известните болници в Европа“, посочи проф. Лангхоф.