0

Грижата за детските зъби започва още от бременността на майката. Тя трябва да изгради здрав организъм още от вътреутробното развитие на детето. Това обясни пред „Монитор“ д-р Николай Шарков от Стоматологичния факултет на Медицинския университет в София. За съжаление обаче акушер-гинеколозите често пропускат по време на консултациите да уведомят жените, че всяка бременна у нас има право на допълнителен дентален преглед.

„Би трябвало бременните да се насочват към зъболекарските кабинети и не мога да си обясня защо правилото не се спазва. Това е изключително важно, защото още през третия месец от бременността се изгражда т.нар. органична 3D структура, върху която след това се отлагат минералите. Така се сформира правилна костна система и зъби. Затова през този период организмът трябва да получава 18 важни аминокиселини. Те се набавят предимно чрез месото в менюто ни и трудно могат да бъдат доставени от други заместители“, обясни д-р Шарков.

 

Затова е необходимо в менюто на бъдещата майка

 

да присъстват меса, но не мазни, както и риба. Въглехидратната храна по време на бременността не е препоръчителна. Вярно е, че дава енергия на организма, но в петия й месец от бременността започва интензивно отлагане на калций. За да бъде набавен, е добре да се увеличи приемът на млечни продукти като мляко и сирене.

След раждането пък майката трябва да продължи да се грижи за правилното хранене на детето. Особено за зимните бебета е задължителен приемът на витамин D, който предпазва от рахит. След раждането започва и грижата за устната хигиена.

„Това е задължително, защото след кърмене майката трябва да обтрива устната кухина с памучен тампон със силно разредена кислородна вода.

 

 

Целта е да се премахнат остатъците от млякото

 

 

Иначе се създава киселинна среда, която е предпоставка за развитие на т.нар. млечница, казано на народен език. Това е възпаление на устната лигавица“, каза още д-р Шарков.

Майките трябва да имат предвид обаче, че нощното кърмене е вредно за зъбите на детето. Това важи и за подсладената вода, и соковете със захар. Нощното подаване на биберон също е опасно и може да увреди горните фронтални зъби. Много баби пък продължават да дават биберон с мед, което е бич.

С появата на първите зъбки започва и четкането. Използват се специални бебешки пасти, както и напръстници четки.

„Преди години видях как в Дания колегите ми подаряват четка на децата още щом първите им зъбки пробият. По този начин детето се запознава с предмета, но и четката намалява сърбежа по венците“, обясни специалистът.

 

Бялата захар - бич за емайла

Чистенето на зъбите от плака е трудоемко занимание-изисква време и умение. Тя представлява биофилм, който съдържа микроорганизми. Те обаче се хранят с въглехидрати и по този начин отделят киселини. Това може да разруши емайла и да доведе до появата на кариес.

„Става дума за обикновени въглехидрати - бялата захар. Това е най-големият бич за зъбите. Майките трябва да знаят и че консумацията на твърда храна стимулира зъбодържащия апарат и почиства донякъде зъбите“, коментира д-р Шарков.

Децата обаче трябва да придобият навик да четкат и езика си, а когато пораснат - и междузъбните пространства. За целта се използват конци. Често обаче майките не са запознати с това. Когато детето е в рискова група от развитие на кариеси, специалистите прибягват до гелове и лакове, в зависимост от възрастта на детето. Това са професионални средства за профилактика на зъбния кариес. Родителите трябва да имат предвид, че зъбната плака не уврежда само зъбите, но и венците. Едно възпаление на венците води до доста сериозни последствия и ако не се вземат мерки навреме, може да прерасне в пародонтоза.

„Всичко това означава, че кариесът и пародонтът са предотвратими. Типичен пример в това отношение са скандинавските страни, където според мен имат най-правилен подход за предпазване на оралното здраве на хората“, коментира д-р Шарков.

 

Четкането - сутрин преди закуска и вечер преди хранене

 

 

Важно е зъбите да се мият сутрин преди закуска и вечер преди хранене. Това е така, защото плаката не зависи от хранителните остатъци, обясни д-р Николай Шарков. При хранене киселинността в устата рязко спада. И когато след храна започнем да мием зъбите си, не пастата, а всъщност четката може да увреди емайла на зъбите. След вечеря пък трябва да изплакнем устата обилно с вода или разтвори. Препоръчително е четката да е мека. Важно е правилно да мием зъбите и за определен период от време.

Добре е пастите да не са с вкус на сладкиши или много приятни, защото децата ги поглъщат. Те трябва да съдържат определени количества флуор според възрастта на хлапето.

„До 3-годишна възраст избягвайте тези с флуор, защото детето може да го погълне. Това не е опасно, но може да се получи оцветяване на зъбите“, обясни д-р Шарков.

На пазара вече се предлагат и таблетки, които оцветяват плаката, когато детето ги сдъвче. Трябва да четкаме, докато премахнем оцветяването по всички повърхнини. Родителите не бива да забравят и че малчуганите имат право на 1 безплатен преглед годишно и четири дейности.