0

М агнитна буря удря Земята през уикенда. Най-осезаемо ще я усетим днес, сочат изчисленията на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

Слънчевото изригване, което се очакваше да достигне Земята, е налице. „Активният регион AR2936, който изригна в края на миналия месец, е „виновен“ за това смущение. Вижда се, че около него има още няколко слънчеви петна, които вече изстреляха потоци от плазма в междупланетното пространство и ще продължат да ни притесняват в следващите дни. В България стойностите на К-индекса са все още от най-ниската стойност за буря“, отбелязват от института.

Има общо пет нива в класификацията на магнитните бури – от G1 до G5. Класифицираните като G1 могат да отслабят функциите на електрическата мрежа, а като G5 могат да причинят сривове или прекъсвания на електрозахранването според Националната агенция по океаните и атмосферата. Слънчевите изригвания обикновено оказват влияние на така наречените метеочувствителни хора. Често смущенията влияят неблагоприятно на възрастните и на хората със слаба имунна система. Установено е, че магнитните бури влияят на човешкия организъм – най-вече на физиологични параметри като пулс, кръвно налягане, повишена напрегнатост и безсъние.

Бурята може да оказва влияние върху хората няколко дни. Тези, които се влияят от природното явление, могат да почувстват отпадналост, главоболие, неразположение и слаба концентрация. Специалистите съветват в такива дни да правим повече разходки на открито, за да се намалят негативните ефекти от изригването.

Възможно е заради слънчевото изригване жителите на Канада и градове като Ню Йорк, Минесота и Вашингтон да наблюдават Северно сияние. Не се очаква обаче бурята да е с такава сила, че да наруши дейността на енергийните мрежи или на спътниците. Северното сияние, известно още като полярно, се образува, когато частиците слънчева плазма взаимодействат с магнитното поле на Земята.