0

С ъстоянието и реакциите на мускулите се оказват отличен начин за диагностика – те могат да издадат скрито заболяване и така да помогнат на лекарите да направят по-нататъшна диагностика с прецизна образна апаратура. Тази им способност се нарича кинезиология – нова наука, която  дава комплексна оценка на здравето и вижда всички отклонения в организма ни като на скенер. Тя се практикува все още твърде слабо у нас.

Разработена е от американския лекар Джордж Гудхарт преди тридесетина години, като в нея са залегнали

 

методи от остеопатията,

 

акупунктурата, както и взаимствания от разбирането на  китайската медицина за движението на енергиите по канали и акупунктурните точки.

Чрез кинезиологията, прилагана само в няколко диагностични центъра у нас, се изследва не само физическото, но и биохимичното и психоемоционалното ниво на пациента. Диагнозата, която е насочваща, се поставя с мускулен тест. Идеята е, че всеки мускул в човешкото тяло е свързан с психиката и биохимията, която представлява сбор от минерали, ензими и витамини. Освен това всеки мускул е свързан със здравето на конкретен орган. Чрез теста се измерва силата му, като най-често се

 

изследва делтовидният мускул,

 

който отговаря за вдигането на ръката.

Ако той е слаб или прекалено напрегнат, значи в организма има заболяване, което трябва да се изследва. По-нататък чрез тестване на други се установява дали то е в стомаха, в бъбреците или в панкреаса например.

Може да се установи дори колко солна киселина отделя стомахът и по това гастроентеорологът да поеме нещата в свои ръце, за да не се стигне до язви и перфорирането им.

Кинезиологията е особено ефикасна при проблеми с гръбначния сълб, когато човек е с ошипявания, които на свой ред създават чести главоболия, тъй като притискат шийните прешлени.

 

Отказът от хляб уврежда здравето

Напълното отказване от хляб, както практикуват мнозина, предприели диета, е опасен за здравето, тъй като организмът се лишава от необходимите му фибри.Този продукт не просто е полезен за организма, но в някои случаи дори е незаменим. До този извод са стигнали австралийски медици, които са публикували изводите си в изданието „The Journals of Gerontology”. Както разказват специалистите от университета на Сидни, при мащабно десетгодишно изследване учените са наблюдавали менюто и здравословното състояние на повече от 1500 доброволци на възраст 49 години. При започването на експеримента никой от тях не страдал от каквито и да било сериозни проблеми със здравето, включително онкологични и сърдечносъдови заболявания. След 10 години при 15% от участниците, които получавали въглехидрати от продукти, изобилстващи от фибри, показателите на здравето били по-добри, отколкото при тези, които си отказвали храна с високо съдържание на фибри  - хляб, трици, плодове и зеленчуци, отбелязват учените.

Например при тези 15 на сто от доброволците било отбелязана най-малка вероятност от развитие на депресии, дихателна недостатъчност и тежки хронични болести, включително рак, диабет, исхемична болест на сърцето и инсулт.

Учените напомнят, че най-полезен е ръженият хляб. В него има повече стимулиращи храносмилането фибри, а също желязо, калций, калий, цинк, витамини Е и В. Освен това той съдържа много лизин - незаменима аминокиселина, участваща в обмяната на веществата и обновяването на тъканите. Специалистите отбелязват, че поне две филийки черен хляб в дневното меню са необходими дори на тези, които са на диета, и че това няма да навреди на фигурата им.

Светлина преборва мигрената

Хората, страдащи от мигрена, имат непоносимост към светлината, когато са в криза. Светлината обаче може да се окаже изключително ефикасно средство за борба с това заболяване, твърдят учени от  Центъра по главоболие „Норсуел” в САЩ. 

Наследствената мигрена се лекува погрешно при  61% от засегнатите от нея. Те смятат, че светотерапията може да стане ефективно и просто средство за лечение на това заболяване. Те са публикували резултатите от свое изследване в изданието Brain.

В експеримент на Центъра по главоболие „Норсуел” взели участие 70 души с мигрена. Учените анализирали историята на тяхното заболяване и стигнали до извода, че един от главните симптоми се явява повишената чувствителност към светлина. В същото време било установено, че различните цветове влияят различно на организма и степента на неприятните усещания. Например било установено, че синята светлина значително усилва главоболието, а зелената го снижава с около 20 процента. Според учените повече от 80 на сто от пристъпите са свързани с наличието на светлинна чувствителност. Болката и вътрешният дискомфорт възникват от смяна на цветовата гама на околната обстановка. Авторите на изследването са на мнение, че светотерапията е способна бързо и ефективно да избави човека дори от много силни пристъпи на мигрена.

 

 

Глисти лекуват ревматоиден артрит

 

Червеи от типа на глистите лекуват ревматоиден артрит. Откритието е на германски учени от университета „Ерланген“ - Нюрнберг. Те активират специфичен имунен отговор на тежкото автоимунно заболяване, поразяващо ставите. Резултатите от изследването са публикувани в изданието „Nature Communications”. Ключов елемент в развитието на ревматоиден артрит се явяват клетките Т-хелпери, а именно Th1 и Th17. Те усилват придобития имунитет, допринасяйки за обезвреждането на чуждите организми и вируси, които вече са попаднали по-рано в организма. При артрита, който се явява автоимунно заболяване, защитната система на организма започва да атакува хрущялните тъкани, предизвиквайки възпаление и болка. Изследователите предизвикали ревматоиден артрит при лабораторни мишки, след което ги заразили с паразитни червеи. Учените сравнили опитните животни с контролна група и открили, че инфекцията избавя гризачите от артрита.

 

 

Аспиринът спира туморите

 

Аспиринът снижава риска от рак на стомаха и може да помогне при депресия, твърдят американски учени. Оказва се, че този медикамент потиска работата на белтъците, предизвикващи възпаление и допринасящи за безпрепятствения растеж на раковите клетки, става ясно от статия, публикувана в изданието „eLife”. „Салициловата киселина се явява едно от най-старите лекарства на планетата – употребявали са я още древните египтяни и гърци и ние и до днес изучаваме и откриваме все нови нейни свойства. Откритието на този канал на възпаление, който се потиска от аспирина, дава на него и неговите производни цяла редица нови варианти за приложение в клиничната практика", казва проф. Ерик Вердин от Калифорнийския университет в Сан Франциско