0
Ун ни от университета в Рим „Ла Сапиенца” направили експеримент с доброволци на различна възраст, за да установят как музиката на Моцарт и Бетовен влияе на  познавателните функции. В експеримента взели участие 10 здрави доброволци на възраст около 33 г, други 10 на възраст 85 и още десет на възраст 77 г., които имали умерени когнитивни нарушения. Всички участници слушали  Lallegro con spirito  от Соната D мажор за 2 пиана и K448 на Моцарт както и Fur Elise  на Бетовен. След това направили на доброволците енцефалограма за проследяване на мозъчната активност. Учените установили, че след като слушали музиката на Моцарт, при младите и възрастни участници в експеримента алфа вълните, които са свързани с  IQ, паметта и решаването на проблеми, станали доста по-изявени. Докато музиката на Бетовен не дала никакъв ефект.
Така те стигат до извода, че музиката на Моцарт активизира нервни връзки, които са важни за познавателните функции, пише  The Daily Mail Според изследователите рационалната и сложна структура на сонатата наподобява структурата на главния мозък. Една от отличителните черти на музиката на Моцарт е честото повторение на някои музикални фрази. В композицията на практика няма непредсказуеми елементи, които могат да разсейват слушателите.
Подобни проучвания са правени през 1993 г. и тогава екипът изследователи установява, че слушането на K448 развива пространственото мислене.