0

З дравният министър и РЗИ по места ще налагат временни епидемични мерки занапред, ако ситуацията с COVID-19 го наложи. Това гласят промените в Закона за здравето, които депутатите приеха на първо четене. Те произтекоха от отпадналата от 1 април извънредна епидемична обстановка, а заедно с нея и всички ограничения като маски, дистанция, дезинфекция, карантина и изолация.

"За" гласуваха 119 народни представители от мнозинството, въздържаха се 39 народни избраници от ГЕРБ и ДПС, а "против" бяха 13 депутати от "Възраждане" и 11 от ГЕРБ.

Предвижда се министърът на здравеопазването по предложение на главния държавен здравен инспектор да разрешава временни противоепидемични мерки в страната или в отделен регион при необходимост, а РЗОК да имат правото, при необходимост, да сключват договори с местни лечебни заведения.

Още три месеца обаче ще продължат плащанията в здравната система, свързани с лечението на коронавируса. Министър Асена Сербезова увери, че плащанията на медиците на първа линия, в размер на 1000 лв., ще бъдат запазени до юни. На критиките на опозицията, че в нейните правомощия не е предвидено да продължи да изплаща на лекари, медицински сестри, помощник-фармацевти и санитари, допълнителните съответно, 600 лв., 360 лв. и 120 лв., здравната министърка отговори, че и те ще продължат, а механизмът се обсъжда "ежедневно, ежечасно" съвместно с НЗОК.

Проф. Асена Сербезова категорично отрече, че законът третира каквато и да е ваксинация, и обеща голяма част от възникналите въпроси да бъдат изчистени между първо и второ четене на закона. Сербезова отхвърли и опасенията на депутати от опозицията, че здравният министър щял вече еднолично да налага противоепидемичните мерки. Тя увери, че такива решения не взима сама.

"Епидемичните мерки като носене на маски, дезинфекция няма да се налагат. Лечението на COVID-19 трябва да бъде "развързано", така, както не спираме да лекуваме и други заболявания", коментира от трибуната министърката.

"Този законопроект явно трябва да бъдат под мотото - 2 години тормоз ни стигат", обобщи още в началото на близо тричасовите дебати депутатката от "Възраждане" Елена Гунчева. Тя укори, че законопроектът предлага "еднолична власт на министъра на здравеопазването".

"ДПС ще гласува "въздържал се" предупреди още на старта на пленарните спорове депутатът Джевдет Чакъров, като аргументира гласуването на групата с това, че той е финансово необезпечен. Предвиденото в закона право ръководителите на РЗОК да склчват договори с лечебни заведения, които не отговарят на критериите, предизвика притесненията и на ДПС, и на ГЕРБ.