0

А гресивните пациенти аут от болниците и лекарските кабинети. Такъв механизъм да бъде заложен в Националния рамков договор (НРД) с НЗОК, настояват от Българския лекарски съюз (БЛС). В предложенията на съсловната организация има няколко текста, които касаят именно проявата на агресия.

От БЛС настояват лекарят да има право да откаже преглед, консултация и лечение, когато има пряка заплаха за здравето и живота му. Освен това да могат да се внасят писмени сигнали до съответната Регионална здравна каса при проява на агресия. Когато тези случаи са рецидив пък, лекарите искат правомощието да прекратят взаимоотношенията си с пациента. В предложенията се посочва, че това включва и вербалната агресия или психологически тормоз. Искането е джипитата да могат да изключват такива пациенти от листите си, а касата да разреши извънсрочен избор на нов личен лекар.

Становище

От касата обаче излизат със становище, в което се посочва, че това противоречи на текстове от Закона за здравното осигуряване, както и на Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ. „НЗОК не е разследващ орган, за да взема отношение относно проявена или не агресия от страна на здравноосигурено лице. Сигнал от страна на изпълнител на медицинска помощ не може да е причина за прекратяването от страна на НЗОК на ползването от здравноосигурено лице на медицинска помощ от дадено лечебно заведение


за първична извънболнична медицинска помощ“, се посочва в бележките на фонда. 

Цел

Това поставя лекарите в същата патова ситуация, в която се намират и в момента. „Ако сега пациент упражни агресия, лекарят не е защитен и няма нормативното право по линия на ангажиментите си към НЗОК да отпише този пациент от пациентската си листа. Затова нашата цел е това право да бъде фиксирано в Националния рамков договор и това да осигури тази нормативна възможност“, коментира пред „Телеграф“ д-р Николай Костов, член на УС на БЛС и общопрактикуващ лекар в Хасково.

Вкарват в система отказалите ваксина

Българският лекарски съюз предлага да бъде въведен код за отказа от имунизация. Така тези пациенти ще бъдат регистрирани в Националната здравноинформационна система (НЗИС), а от там информацията автоматично ще отива в Регионалната здравна инспекция. В Закона за здравето е предвидена глоба при отказ от имунизация. Тя обаче на практика не се прилага, тъй като в момента отказът от поставяне на задължителна ваксина се валидира само с подпис в амбулаторния лист, който на хартиен носител се съхранява при личния лекар.