0

А нгината е един от най-големите кошмари на родителите. Общо взето, тя няма сезон и може да настъпи след всяка настинка или измръзване на детето. Настъпва внезапно. Това е остро инфекциозно заболяване, което засяга преди всичко гърлото и сливиците. Възпалителният процес може да засегне лимфните възли, ларингса и фарингса.

Децата най-често боледуват от вирусна ангина. За нея е характерно увеличените сливици, обложен език и червеникави мехурчета по небцето. Причините за заболяването са много, но най-често се предизвиква от стафилококи, стрептококи или аденовируси. Детето може да се зарази от околната среда или от възрастните. Ангината не бива да се подценява, тъй като неправилното лечение може да доведе до усложнения като отит, пиелонефрит и др.

Симптоми

Най-често ангината започва с висока температура (понякога до 40 градуса), шийните и подчелюстните лимфни възли се увеличават. Детето става раздразнително и отказва да яде, тъй като преглъщането му причинява болка. Оплаква се от главоболие и болки в ставите. Ако се опитате да погледнете гърлото, по сливиците се забелязва бял или жълтеникав налеп.

При поява на съмнение за ангина най-доброто, което можете да направите, е да извикате педиатър, за да започне адекватно лечение.

Лечение

Лечението трябва преди всичко да бъде насочено към понижаване на температурата и отслабване на симптомите, ако детето вдигне висока температура, което често се случва при ангина. Така че първо дайте температуропонижаващо средство. Най-добре би било, ако успеете да накарате детето да прави гаргари на всеки час. Най-добре е това да става с настойка от лайка, градински чай и слаб топъл солен разтвор или разтвор на сода. Може да подготвите в съотношение (1 ч.л. за 1 чаша вода), да изплакнете гърлото със сок от цвекло, тинктура от прополис. Може да приготвите разтвор, като в 100 мл вода изсипете 5 капки от тинктура.

Гаргарите са ефективни, защото по този начин гърлото се освобождава от гнойните налепи и микроби. Много е важно детето да пие течности. Родителите трябва да следят детето поне два-три дни да е в леглото.

Може да се доверите и на други природни методи, които помагат налепите да се отстранят по-бързо.

Компрес с извара

Един от изпитаните методи за домашно лечение на гнойна ангина, които знаем от нашите баби, е именно компресът с извара. Може да го направите по следния начин - трябва да разстелите върху парче тензух затоплена извара. Дебелината на пласта не бива да е по-малка от сантиметър, тъй като изварата ще изстине бързо. Увийте компреса около гърлото и отгоре сложете найлоново фолио и вълнен шал. Времето, през което изварата действа, е осем часа. След това е излишно да държите компреса. Препоръчително е да го наложите преди сън, а на сутринта да го отстраните. Процедурите правете всяка вечер, докато се излекувате напълно.

Смрадлика

Противовъзпалителните свойства на билката смрадлика са спасението при гнойна ангина. Методът, на който ще се спрем, е изключително лесен за изпълнение, а ефектът определено не е за пренебрегване - билката изчиства сливиците от налепите по тях, виновни за мъчителната гнойна ангина. Болезненото преглъщане и болката в гърлото ще облекчите още след първото приложение на лека. С топла отвара от тетра, приготвена по класическия начин - петдесет грама билка на половин литър вода. Нужно е да се прави гаргара няколко пъти. Полезният ефект от билката се умножава с прибавянето на щипка сода бикарбонат.

Антибиотици

Препоръчително е педиатрите да предписват антибиотици за гноен тонзилит само когато е наложително и след проведени изследвания. На деца под 8 години обикновено се предписват антибиотици под формата на готови сиропи или гранули за приготвяне на суспензия.

Кога заболяването става хронично?

За хронична ангина говорим, когато наличието на гной в сливиците, лошият дъх, честото боледуване, отпадналост, дискомфорт и отказ от храна продължават повече от една седмица или рецидивира. Тоест през определен период от време, през седмица, две или един месец имаме рецидив на гнойни ангини. Тогава консултацията с УНГ специалист е задължителна. Нужни са кръвна картина и гърлен секрет, за да се види какъв точно е причинителят.