0

С пешната медицина да влезе в учебната програма на университетите и колежите и да се изучава като задължителна дисциплина, а не като свободно избираема. Това каза пред „Телеграф“ председателят на Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ. „Независимо от проблемите спешната медицина продължава да се развива. Проблемът с кадровия дефицит съществува и в световен мащаб, не само в България. Той се решава с въвеждането на различни политики, за това да има хора в спешната помощ, които да работят тази тежка, но много полезна за обществото ни специалност“, коментира тя.

Решение

Д-р Кателиева коментира, че в програмата за обучение на лекари, лекарски асистенти и медицински сестри трябва да се въведе специалността „Спешна медицина“. „Тя не присъства като предмет в обучението им. В резултат на което колегите нямат представа при завършването си за каква специалност става дума, дори някои от тях не знаят, че тя съществува“, добави още тя. Според нея в последните години на завършване на образованието си те трябва да работят в Спешна помощ, за да придобият опит и знания, които са безценни за всеки един лекар, както е по света. „Без млади хора тази специалност е обречена“, категорична е д-р Кателиева. Тя настоя да се направи промяна в програмите за обучение на студентите по медицина и да се въведе курс по тази дисциплина, в която да се изучават спешните състояния във всички специалности.

Парамедици

Председателят коментира, че с въвеждането на парамедиците тяхната дейност ще бъде узаконена, но те не са решение и те не бива да са за сметка на медицинските специалисти, които са гръбнакът на системата. „Завършили са над 1000 парамедици, но не зная колко работят в момента“, заяви тя. По думите й въпреки незнанието за специалността, когато се организират академии по спешна медицина, интересът е огромен както от чуждестранни студенти, така и от наши.

В ДЕНЯ НА СПЕШНАТА ПОМОЩ: Изчезват лекарите от сектора, 2000 парамедици стоят без работа!

В понеделник, когато бе отбелязан Деня на спешната помощ, бяха наградени и 108 лекари за успехите и им приноса им за развитието на сектора.