0

Р айонният център по трансфузионна хематология в Плевен има спешна нужда от кръводарители. Броят на кръводарителите намалява драстично навсякъде.

"Няма кръв. Болници, които се откриват, искат да получават клинични пътеки, ресурс от Здравната каса. Обаче кръводарителите са 170 000 (за цялата страна – бел. ред.). Не можем да ги надскочим. Една операция изисква кръв." Това коментира пред БНР д-р Николай Андреев, директор на Районния център за трансфузионна хематология в Плевен. Той определя положението като критично. Отчита, че броят на болничните заведения расте, а този на кръводарителите намалява.

За Плевенско през изминалите 2-3 години кръводарители са били 8800. 94 на сто от тях са близки на пациенти, "поставени в шах", посочва д-р Андреев.

"Отиваме в предприятия, отиваме при директора: "Моля ви, пуснете нашите хора за кръводаряване, да направим агитация!", "О, не, не може, д-р Андреев!" Попитал неговите хора, те казали: "Сега не можем да дадем". Като дойдат 4-5 дни празници, косата ми настръхва, защото хората карат като луди колите си, докарват в спешните отделения и като нямаме кръв? Сега сме останали с два сака А положителна. Просто нямаме кръв! Няма също в централния кръвен център. Просто няма откъде да дойде.", добави той.

Според д-р Николай Андреев манталитетът на българина е - държавата е длъжна, но тя не е длъжна. Затова лекарят призовава – дари кръв сега, защото след време ще ти се наложи – няма откъде да дойде тази кръв.

"Манталитетът на българина не е да помага", прави песимистична равносметка той.

За Плевен и региона трябва минимум 50 души на ден да даряват, пресмята директорът на районния център по трансфузионна хематология.

"Когато близките са поставени на пангара, онези отвън само това и чакат", разказва още д-р Андреев за черния пазар на кръв. "Чакат някой близък. Докторът ви е казал – дарете кръв. Вие казвате – ама аз имам пари, защо да не дам на някой, който иска да дари кръв срещу заплащане? Те това и чакат. И почват пазарлък. Това не е черен пазар. Това е пазарлък. Центровете – никой от нас не участва в това."

Д-р Николай Андреев признава, че е бил кръводарител 35 пъти и допълва, че има хора, които са дарявали над 100 пъти. "Но те са убедени. Ние не правим реклама на кръводаряването. Всичко започва от това, че нямаме никаква агитация.", смята той.