0

В се още лятото не е в разгара си, но слънцето може да е опасно за кожата. Затова прекомерното излагане навън може да има някои неприятни последици за кожата. Кога всъщност можем да говорим за слънчево изгаряне? То е резултат на възпалителна реакция на външния слой на кожата от ултравиолетово лъчение. Това е защитна реакция на организма.

Излагането на кожата на ултравиолетовите лъчи може да доведе до възпаление и подуване на клетките.

Рискът от изгаряне от слънце зависи най-вече от типа кожа, защото някои са изложени на по-голям риск. Това важи най-вече за хората със светла и нежна кожа. Има обаче и други фактори, които могат да го увеличат. Това е податливост към слънчеви алергии, инфекции, кожни и автоимунни заболявания и др.

За да избегнете неприятните последици, е добре да спазвате няколко съвета.

Носете слънцезащитни лосиони със себе си

Избягвайте излагането на слънце между 10.00 ч. и 16.00 ч., особено през летния сезон.

Дрехите също предпазват кожата от изгаряне от слънце. За да предпазите лицето и шията си, носете шапка с широка периферия.

Не забравяйте за слънчевите очила - освен за кожата погрижете се и за очите си, тъй като те също са изложени на риск. Изберете качествени слънчеви очила.

Изгаряне от първа степен

Изгарянията от първа степен засягат само външния слой на кожата (епидермиса), като мястото на изгаряне е зачервено, болезнено, сухо, но няма мехури.

Изгаряния от втора степен

Изгаряния от втора степен включват епидермиса и част от долния слой на кожата, наречена дерма. Мястото на изгаряне изглежда червено, с мехури и може да е подуто и болезнено.

Изгаряния от трета степен

Изгарянията от трета степен разрушават епидермиса и дермата. Те могат да отидат в най-вътрешния слой на кожата - подкожната тъкан. Мястото на изгаряне може да изглежда бяло или почерняло и овъглено.

Изгаряния от четвърта степен

Изгарянията от четвърта степен преминават през двата слоя на кожата и подлежащата тъкан, както и през по-дълбоки тъкани, включващи мускули и кости. Няма усещане в областта, тъй като нервните окончания са унищожени.

Симптоми:

Възпалена кожа, която има розов или червен цвят;

Топла или гореща на допир кожа;

Подуване, болка, чувствителност и сърбеж;

Малки, пълни с течност мехури;

Висока температура;

Главоболие

Може обаче да предпазите кожата и с естествени продукти. Това може да стане чрез различни масла, които помагат идеално за това.

На първо място широко използвано е масло от морковено семе. Това е най-доброто естествено масло за защита от слънчевите лъчи. То предоставя защита, равна на козметика с фактор 38-40. Маслото от морковено семе съдържа бета-каротен, който е отговорен за оранжевия цвят на морковите. Често пъти маслото от морковено семе се смесва с друго естествено масло по ваш избор, тъй като е твърде концентрирано.

Друг вариант е маслото от малинови семена. То е широко използвано във висококачествената слънцезащитна козметика. Най-големият му плюс е, че защитава кожата от целия спектър UV лъчи. Ориентировъчно притежава слънцезащитния фактор 30. Освен че пази кожата от слънцето, маслото от малинови семена подхранва и омекотява кожата, защото съдържа омега-3, омега-6, витамини А и Е. Смята се също така, че редовната употреба на масло от малинови семена помага да се справите със стриите.

Кокосовото масло също е широко използвано при грижата за кожата. То подхранва и защитава. Слънцезащитният му фактор е едва 8, но всички други негови предимства го правят предпочитан избор за домашна козметика. Нанесено на кожата, успява да стигне до по-дълбоките й слоеве и да я хидратира цялостно.