0

У чени разработват технология, с която да преработват свинския черен дроб в човешки, за да задоволят недостига на органи за трансплантация, съобщава Ей Би Си Нюз, цитирани от bTV.

Разработката е на американската компания Miromatrix, която се занимава с технологии за създаване на човешки органи за трансплантация. 

Учените направиха експеримент, на който се вижда как здрав червеникаво-кафяв черен дроб от прасе се превръща в полупрозрачна торбичка. През нея прозират бели тръбички. По този начин свинския черен дроб се трансформира, за да изглежда и да функционира като човешки. 

Първата стъпка на учените в лабораторията в предградията на Минеаполис е да отстранят с препарат свинските клетки, които са накарали органа да работи, като цветът му постепенно избледнява, докато клетките се разтварят и отмиват. Това, което остава, е гумено скеле, структура от пчелна пита на черния дроб, чиито кръвоносни съдове вече са празни.

Човешки чернодробни клетки - взети от дарени органи, които не могат да бъдат трансплантирани - ще бъдат вкарани обратно в тази обвивка. След това тези живи клетки ще се преместят в кътчетата на скелето, за да възобновят функциите на органа.

"По същество ние възстановяваме органа. Тялото ни вече няма да го възприема като свински", казва Джеф Рос, главен изпълнителен директор на Miromatrix. 

Очаква се през 2023 г. компанията да направи първото си по рода тестване на биоинженерни органи върху хора, за да докаже пробива си.

Ако Администрацията по храните и лекарствата в САЩ даде разрешение, първоначалният експеримент ще се проведе извън тялото на пациент. Това означава, че учените ще поставят превърнатия се в човешки черен дроб на пациент, за да филтрира временно кръвта му.