0

15 детски психиатри имат договор с касата. Това казаха в отговор на запитване на в. „Телеграф“. През 2021 година техният брой е бил 11,  през 2020 са били 13, а през 2016 г. - 26. 

Идея

Бъдещата Национална многопрофилна детска болница да не се финансира по клинични пътеки, а директно от здравното министерство. Предложението е на проф. Георги Михайлов от БСП и то беше чуто на провелата се политическа дискусия „Спешна помощ за детското здравеопазване в България“, организирана от Национална мрежа за децата, Българската педиатрична асоциация и НГИ „За истинска детска болница“. 

Според него детското и майчиното здравеопазване също трябва да излязат от НЗОК. Той коментира още, че друг важен показател е болестността при децата и посочи, че едно от социално значимите заболявания е диабетът.

Проблеми

Сред проблемите проф. Владимир Пилософ изтъкна големия брой на болниците у нас - 400, и попита в коя европейска страна има толкова. Той обърна внимание и на хоспитализациите, които по думите му са 2,2 млн. Годишно, и изрази недоволство от факта, че никой не анализира причините за тях. Професорът посочи още, че от общия бюджет за периода от 2015 до 2018 г. между 11% и 13% от средствата са отишли за лечение на деца. 

Проф. Пилософ коментира абсурдите в начина на обучението на бъдещите лекари, унищожаването на училищното здравеопазване, както и че според него само у нас продължаващото обучение на медиците ни не е задължително. 

Обединение

Мария Брестничка от Националната мрежа за децата заяви, че всички трябва да се обединят около това, че детското здравеопазване е въпрос на национален приоритет. Според нея България трябва бързо да намали детската смъртност, да премахне лечението чрез дарителски сметки.