0

С пециалисти ще изследват 100 българи с постковид синдром. Това обяви пред „Телеграф“ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Проучването започва от април и се организира от Катедрата по медицинска микробиология и имунология „Проф. д-р Елисей Янев“ и Медицинския университет-Пловдив. Желаещите да се включат трябва да са на възраст между 18-65 години, като подборът е на случаен принцип. Целта е да се изследват 100 показателя на усложненията след прекаран COVID, както и на хроничната умора.

Оплаквания

„Това включва имунологичен статус, микробиом и различни маркери, свързани със стареенето. Искаме да установим с какви изследвания може да се установява постковид синдромът занапред. Причината е, че това е проблем, който ще е на дневен ред още дълго време“, обясни директорът на НЦЗПБ. Проучването има възрастови ограничения, тъй като идеята е да се проследи патологията, а не нормалното физиологично стареене. По думите на проф. Христова COVID може да засегне всяка една система, като усложненията са най-често в сърдечно-съдовата система и белите дробове. Сред симптомите след прекаран вирус са усложнения в мозъка и умора, която обаче не трябва да се бърка със синдрома на хроничната умора. 

Преболедували

Няма точна статистика за това колко са хората с постковид синдром, но някои проучвания определят какъв процент от преболедувалите развиват усложнения.

„Според някои изследвания 1/3 от преболедувалите развиват постковид, но според мен това е много голямо число. По-скоро тези хора развиват някакви усложнения. А за постковид говорим, когато оплакванията продължават поне 4 месеца. Това важи за не повече от 10% от хората“, каза още проф. Христова.

Според нея обаче Омикрон вече протича много по-леко и рядко води до сериозни поражения. 

„Обстановката с COVID се успокои като цяло. Имаме бавно стъпаловидно повишаване на случаите през последните няколко седмици, но тръгнахме от много ниска степен и все още заболеваемостта не е голяма“, допълни експертът.