0

Н ай-малко стотачка ни гълта лечението на грипа. Това изчислиха фармацевти за „Телеграф“. „При всички лекарства има известно поскъпване. При някои по-малко, при други по-голямо. Общо изпълнението на рецептата за лечението на сезонните вируси или грипа излиза с поне 20% повече в сравнение с минали години, а тепърва през зимата очакваме и ново поскъпване“, обясни магистър-фармацевтът Веселин Ангелов.

Според прогнозите на Световната здравна организация тази зима ще ни атакуват двата грипа тип А - „Дарвин“ и „Виктория“, които са съответно H3N2 и H1N1, и двата тип Б - „Австрия“ и „Пукет“. Независимо от неговия тип грипът причинява едни и същи симптоми и съответно се лекува по един и същи начин.

Рецепта

Започва внезапно с висока температура, отпадналост, болки в мускулите и ставите, главоболие. Възможни са също раздразнение на очите, хрема и кашлица. „В рецептата от личния лекар присъстват най-малко четири-пет медикамента. Имуностимуланти и комплексни витамини, сашета, таблетки или спрей за гърло, спрей за нос, които са за симптоматично лечение и често се изписват и при сезонните вируси“, казва маг.-фарм. Ангелов. По думите му изпълнението на такава рецепта излиза около 100 лева. Ако се налага и прием на антибиотик, цената нараства с около 15-20 лв. Когато пък става въпрос за установен грип, задължително присъстват и едно от двете лекарства с нетърговски наименования - озелтамивир и занамивир. Първото се продава най-често под формата на таблетки, а второто е под формата на прах за инхалация. За да бъдат максимално ефективни, приемът им трябва да започне на 36-ия час от появата на първите симптоми. Цената на тези препарати е около 35 лв. 

Пазар

Така сметката в аптеката може да набъбне и до около 150 лева. „Поне 20% е скокът в сравнение с миналата година. А зимата очакваме още поне 15% ръст на цените на лекарствата. Много от суровините идват от държави, които са в конфликт в момента и това оказва огромно влияние. Отделно има и манипулация на пазара“, допълва още Ангелов. 

По думите му ръстът на цените рефлектира негативно върху аптеките. „От една страна, на заявките и доставките, от друга страна, на продажбите, защото има много хора, които се отказват да изпълняват цялата рецепта, не взимат дадено лекарство, защото им се струва скъпо или пък изобщо не купуват нищо от това, което им е изписано, след като разберат за цената. Все повече са тези случаи“, обяснява още магистър-фармацевтът. 

Проф. Корсун: Ръст на случаите след Коледа

Макар у нас до момента да е доказан само един случай на заболял от грип, според прогнозите на проф. Нели Корсун - ръководител на Националната референтна лаборатория за грип и остри респираторни заболявания, след Коледа случаите ще започнат да нарастват. „Традиционно в България по време на празниците, когато много хора се прибират от Западна Европа, започват да се появяват и повече случаи. Единственият регистриран до момента също беше вносен и това е съвсем естествено. Пробите, които получаваме за изследване, се увеличават, миналата седмица пристигнаха над 40, но всички са отрицателни. В момента преобладават вирусите и по-засилено респираторно-сенцитиалният вирус, който е със засилена циркулация в цяла Европа и в САЩ“, обясни пред „Телеграф“ проф. Корсун. В лабораторията работят едва шестима души, които са натоварени с изследването на всички проби. „Както всяка година, дежурен ще има и по празниците“, допълни проф. Корсун.