0

З аразените с лаймска болест у нас са с почти 30% повече спрямо миналата година. Това показа проверка на „Телеграф“ в базата данни на Националния център по заразни и паразитни болести.

Ръст

Здравните власти отчитат и бум на ухапаните от кърлежи у нас заради влажното време. В месеците май и юни традиционно има най-много хора, които откриват впит в кожата си паразит. Това са и двата месеца, в които обичайно падат много дъждове, а влажното време е отлично за размножаването на кърлежите.

Лекарите отчитат повече заболели и от другите инфекции, които се пренасят от кърлежи. От лаймска болест, която е най-разпространената у нас, са заболели 46 души до момента срещу 36 инфектирани за миналата година. Повече са болните и от марсилска треска. От началото на годината в страната са регистрирани 19 случая. За същия период през изминалата година има 11 случая. 12 пък са болните от Ку-треска.

Заразата

Средно между 10% и 20% от кърлежите са заразени, сочат проучванията у нас. Не всеки заразен паразит успява да предаде инфекцията при забиване върху нас. Между 1% и 3% от ухапванията от кърлежи водят до заболяване от лаймска болест. Обичайно инфектираните от нея през годината са около два пъти повече от случаите на марсилска треска. Тя се предава от друг вид кърлеж, т.нар. кучешки кърлеж, и кучетата са основен резервоар на инфекцията. Месец след ухапването задължително си направете кръвни изследвания за лаймска болест, съветват специалистите. Лекарите съветват паразитът да се извади до 12-ия час от впиването в човешката кожа, тъй като е малко вероятно да е предал инфекцията.